Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Smetanka lékařská

(MUDr. Miroslava Kolínková | přečteno: 23355x )

Pampeliška podporuje chuť k jídlu a povzbuzuje trávení. Obsahové látky smetanky zvyšují produkci trávicích enzymů a žluči.

(Taraxacum officinale L.)



Příprava čaje

2 čajové lžičky řezané drogy na šálek vody.

Užívaná část

kořen Kořen    (Radix taraxac)

Sběr a sušení

Kořen sbíráme brzy zjara před rozkvětem rostliny nebo naopak na podzim po jejím odkvětu. Kořen očistíme a rychle sušíme. Kořen musíme dobře prosušit, protože jinak snadno plesniví.

Jak vypadá

Vytrvalá bylina s přízemní růžicí listů a dlouhým mléčným kořenem. Ze středové listové růžice vyrůstá dutý stvol, který je zakončen výrazně žlutým květem. Kvete od jara do podzimu. Plody jsou nažky s chmírem.

Kde se rostlina vyskytuje

Smetanka je plevelná rostlina, která je rozšířená v zahradách, na polích, při okrajích cest aj.

Co smetankový kořen obsahuje

Mezi hlavní obsahové látky patří nejen hořčiny a třísloviny, ale i organické a anorganické kyseliny, aminokyseliny, sacharidy (inulin), vitamin C a minerály, hlavně mangan a draslík.

Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně

Mezi základní účinky, které se u pampelišky využívají, patří schopnost zvyšovat produkci trávicích šťáv a žluči.

Dříve: O tom, že je pampeliška velmi léčívá bylina věděli už staří Řekové. V antice se mléko z pampelišek doporučovalo proti pihám a k léčbě očních zánětů. Šťáva z čerstvých rostlin se používala proti únavě a celkové slabosti. Oblíbené byli zejména jarní bylinné kúry.

Dnes: používá se vnitřně, ve formě čaje (nálevu), čerstvé šťávy z kořene nebo jako součást jídla. Zevně se používá extrakt.

Vnitřně: Pampeliška podporuje chuť k jídlu a povzbuzuje trávení. Obsahové látky smetanky zvyšují produkci trávicích enzymů a žluči. Toho se využívá při onemocněních, při kterých produkce žluči vázne a při žlučových kamíncích. Působením inulinu dochází ke snižování hladiny cukru v krvi. Pro svůj obsah minerálů a obsahových látek je vhodná k celkovému posílení organismu.

Zevně: Extrakt lze použít k léčbě ekzémů.

Pozn. Ve stále větší oblibě je využívání smetankových listů a květů v kuchyni při přípravě různých salátů a pampeliškového medu. Pampeliška je rovněž součástí nejrůznějších originálně vyráběných léčivých čajů.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
ozzz

jak je latinsky????????????prosim


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Jitrocel kopinatý

Pro období podzimu jsou typická onemocnění horních cest dýchacích provázená kašlem, někdy i zvýšenou teplotou. I když existuje léků na kašel celá řada, mnozí z nás sáhnou po osvědčené medicíně našich babiček - jitrocelovém sirupu.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce