Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Spánkové poruchy již představují globální epidemii

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9733x )

Spánek je jednou ze základních biologických potřeb a předpokladem zdravého a spokojeného života. Moderní životní styl, doprovázený často stresem a dlouhou či nepravidelnou pracovní dobou, přispívá k rozvoji spánkových potíží.

shutterstock.com

Protože těmto problémům je možné předcházet prevencí, kontrolou a správnou léčbou, v rámci zvyšování povědomí veřejnosti byl vyhlášen Světový den spánku, který letos připadá na pátek 14. března.

„Epidemiologické studie ukazují, že 40 % dospělých a 25-30 % dětí má spánkové obtíže. Z toho asi 25 % trpí nespavostí, zhruba 5 % naopak nadměrnou spavostí. Pokud bychom brali v úvahu i příležitostné obtíže se spánkem např. při směnném pracovním procesu či při cestování (tzv. jet lag), pak je výskyt spánkových poruch ještě větší,“ uvedla MUDr. Věra Najmonová, primářka neurologické ambulance Nemocnice Mělník. Zdravý spánek je nezbytný nejen pro obnovu duševních a fyzických sil, pro vytváření paměťových stop, a tedy poznávání a myšlení, ale i pro řadu metabolických pochodů v těle. Nedostatek spánku či nekvalitní spánek má také negativní vliv na naše rozhodování. Z výzkumů přitom vyplývá, že průměrná doba spánku se v západních zemích zkrátila za pouhých dvacet let o hodinu. To s sebou nese i větší sklon k různým nemocem.

Nejčastější spánkové poruchy a jejich léčba

Nejrozšířenější poruchou spánku je bezpochyby nespavost neboli insomnie, která postihuje  30-45 % dospělé populace, trpí jí polovina lidí nad 65 let. Insomnie se projevuje neschopností usnout, přerušovaným spánkem a časným probouzením. V důsledku uvedených skutečností jsou nespavci ráno nevyspalí a neodpočatí a tento stav přetrvává nebo se zhoršuje během dne. Zhruba 10 % populace, především muže ve středním a vyšším věku, postihuje obstrukční spánková apnoe (OSA). Ta se projevuje zástavami dechu během spánku, které jsou ukončeny hlasitým zachrápáním. Organismus postiženého si během spánku dostatečně neodpočine, protože nedochází k prohloubení spánku. Hlavním důvodem, proč musí být OSA léčena, je však to, že může přispět k rozvoji vysokého tlaku a onemocnění srdce a cév včetně cévních mozkových příhod. K úspěšné léčbě zpravidla stačí chirurgický zákrok – zkrácení měkkého patra.

Neurologickým onemocněním spánku je narkolepsie, kdy nemocný náhle a nekontrolovaně usíná, často uprostřed nějaké činnosti. Pacient může usnout i během hovoru, řízení auta nebo jídla. Příčiny onemocnění ještě nejsou zcela objasněné, dávají se ale do souvislosti s hormonálními změnami během puberty. „Pro nemocné narkolepsií je mimořádně důležité dodržování pravidelného režimu ve spánku, cvičení i odpočinku. Doporučuji také krátké relaxační pauzy během dne,“ sdělila MUDr. Najmonová. „Závažnější případy se léčí antidepresivy a léčivy, která obsahují amfetamin,“ dodala. Mezi další onemocnění patří také syndrom neklidných nohou, parasomnie či idiopatická hypersomnie.

Tipy pro lepší spánek

Odstranění spánkových poruch je komplikované a často je třeba vyhledat pomoc odborníka. Ovšem někdy si můžete vystačit i sami. „Základem dobrého spánku je klidné větrané prostředí s příjemnou teplotou, nejlépe 18-20°C, a kvalitní matrace pro správnou polohu páteře. Od pozdního odpoledne nepijte kávu, čaj nebo jiné povzbuzující nápoje, vynechejte večer těžká jídla, nejpozději jezte 3-4 hodiny před ulehnutím,“ poradila MUDr. Věra Najmonová. „Před spánkem si vyčistěte hlavu. Odložte pracovní či soukromé starosti a uléhejte s příjemným očekáváním spánku,“ uzavřela optimisticky.

Přečtěte si také

Tinnitus a vertigo – dají se léčit?

I s epilepsií lze chodit do běžné školy

Zbavte se bolesti zad: 5 rad pro výběr matrace

A jak jste na tom se spánkem vy? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně nebo navštivte naši poradnu Zdravý spánek.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce