Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Sportovec Karel: následků mrtvice se už nezbavím

( Renata Vyšínová | přečteno: 23115x )

Pravidelný středeční "fotbálek" si Karel nenechal ujít, stejně jako následné posezení u piva. Právě dvěma půllitrům piva přičítal to, že se jednou po návratu domů cítil velmi unavený a špatně vyslovoval. Myslel si, že to zaspí, ale ráno mu bylo ještě hůř - nemohl pohnout rukou a nohou. Skončil v nemocnici, kde konstatovali akutní cévní mozkovou příhodu.

shutterstock.com

Karel 45 let, dlouholetý rekreační sportovec

Karel je aktivní muž, kterého pohyb baví je vždy mu byl hlavním koníčkem, i když neměl čas se mu věnovat pravidelně. Když ale měl čas, dělal ho s velkým nasazením. Cizí mu nebyla posilovna, sálová kopaná, občas cyklistika.

Potíže

Karel byl praktickou lékařkou dlouhodobě léčen pro hypertenzi (cca 4 roky). Karel byl a je štíhlý muž sportovní postavy, kromě vysokého krevního tlaku neměl nikdy žádné zdravotní potíže. Na vysoký krevní tlak (hypertenzi) užíval trojkombinaci léků a hodnoty krevního tlaku měl zcela v normě, byl tedy zdravý, bez rizik a mohl bez omezení sportovat.

Co se vlastně přihodilo?

Jednoho dne Karlovi praktická lékařka sdělila, že je jeho krevní tlak již rok dobrý, tedy může klidně vysadit léky. Karel to udělal a vypadalo to, že bude vše v pořádku – i na kontrole po 14 dnech měl hodnoty tlaku stále dobré. Lékařka mu doporučila, aby si občas změřil tlak doma a objednala ho na kontrolu za tři měsíce.

Pár dní před tím, než měl jít na onu kontrolu, však přišel domů z pravidelného středečního fotbálku unavený a s divným pocitem, že se mu hůř mluví. Protože ale sportoval a vypil 2 piva, myslel si, že je to příčina jeho potíží. Ráno to bylo ještě horší – k tomu, že nemohl pořádně mluvit, se přidala špatná hybnost levé ruky a nohy. Když si změřil, za pomoci manželky, krevní tlak, tlakoměr ukázal hodnotu 230/130 mmHg (extrémně vysoký krevní tlak).

Karlova manželka ihned přivolala sanitku a Karel byl převezen do nemocnice. Vyšetření ukázala pravou příčinu potíží: akutní cévní mozková příhoda ischemické etiologie. Tedy na podkladě poruchy prokrvení vznikl mozkový infarkt.

Naštěstí další průběh byl příznivý, po příslušné léčbě včetně normalizace krevního tlaku, se stav výrazně zlepšil. Stále ale přetrvávala porucha hybnosti levé ruky a nohy, obtížná chůze. Řeč se Karlovi zcela spravila.

Po osmi dnech byl propuštěn domů, celý rok velmi intenzivně rehabilitoval, absolvoval lázeňskou léčbu a nyní je schopen chodit, běhat, pracovat. I přes všechnu snahu ale slabost a zhoršená koordinace levostranných končetin zůstala, a v určité míře asi již navždy zůstane.

Doporučení a léčba

"V tomto případě jsme u Karla na naší klinice nemohli zabránit výše uvedenému, ale podílíme se na jeho rehabilitaci, spolu s kondičním trenérem přesně určujeme možnosti zatížení. Zároveň je u nás Karel dispenzarizován s hypertenzí a léčbu zajišťujeme přímo na naší klinice. Zatížení i léčbu se snažíme dávkovat tak, aby sportovní aktivity byly prováděny při určité tepové frekvenci, kterou přesně zjišťujeme testováním při spiroergometrickém vyšetření a zároveň se snažíme, aby reakce krevního tlaku i při výkonu zůstávala v normě," říká MUDr. Radan Gocal, ředitel Kliniky sportovní medicíny a dodává: "Krevní tlak je jedna ze zásadních veličin, které vyšetřujeme velmi pečlivě každému klientovi, který navštíví naší kliniku. Někdy jen doporučíme léčbu, v případě, že klient naší kliniky chce být u nás léčen, pak to rádi uděláme a snažíme se, abychom pomohli každému našemu klientovi žít a sportovat bez obav nejen z akutních komplikací, ale také abychom měli podíl na tom, že naši klienti budou žít kvalitně a dlouho."

Komentář lékaře

Jak případ pana Karla vidí MUDr. Radan Gocal? Cévní mozkové příhody jsou v České republice velkým problémem. Naprostá většina cévních mozkových příhod, ať již jsou ischemické nebo krvácivé vznikají u pacientů, kde se setká více rizikových faktorů. Pokud jsou však hodnoty vysokého tlaku významně zvýšené, může sám o sobě způsobit vznik této zcela náhle a často bez předchozího varování přicházející nemoci.

Samozřejmě, že nejvíce ohroženi jsou lidé, kteří mají rizikových faktorů více (cukrovka, kouření, obezita, cholesterol, nedostatek pohybu, stres), přesto je velmi nutné vědět, že hypertenze patří mezi snadno zjistitelné a dobře léčitelné nemoci. V případě, že je hypertonik správně léčený a hodnoty tlaku má v normě, má stejnou prognózu jako zcela zdravý člověk. V opačném případě, když se hypertonik neléčí, je vysoce ohrožen nejen vznikem mozkové příhody, ale také dalšími komplikacemi a to ne v horizontu desetiletí, ale velmi často měsíců nebo let. Jen si představte, že máte hadici, do které pouštíte vodu jednou pod tlakem, pro který je spočítána její dlouhodobá odolnost a podruhé tam pouštíte vodu pod dvojnásobným či trojnásobným tlakem - za nějakou dobu se hadice poškodí, poškodí se stěna a nakonec praskne. Lidské cévy jsou složitější, nicméně jsou také geneticky postaveny na určitý tlak, velmi zjednodušeně: také pumpa – srdce je dlouhodobě přetěžováno a dochází k dalším a dalším změnám, které v konečném důsledku vedou k výraznému a předčasnému poškození různých orgánů, a kdo chce stárnout rychleji?

Proč se to stalo?

"Léky, které se dnes běžně používají k léčbě hypertenze, mají mnoho vlastností. Některé působí okamžitě, jiné dlouhodobě a některé dokonce upravují negativní změny v cévní výstelce – endotelu a také mění negativní změny v srdci, tzn., že tyto léky napravují část chyb, které způsobují fixování vysokého tlaku. To má však za následek také to, že často i několik týdnů po vysazení léků na vysoký tlak, může být krevní tlak v normě, pak často náhle, jindy pozvolna dochází opět k nárůstu hodnot tlaku. Bohužel to byl i případ Karla a neodbornost lékařky. Je to jako ve všech oborech, jsou lékaři vynikající, průměrní i naprosto neschopní," říká MUDr. Radan Gocal, ředitel Kliniky sportovní medicíny.

Jak je na tom Karel nyní?

Karel začíná opět sportovat, ale pokyny z mozku nejsou vykonávány končetinami tak, jak mozek chce, tedy sport slouží především ke zlepšování zdraví, ale už není takovým koníčkem jako dříve.

Karel měl velké štěstí, pozůstatky po mozkové příhodě jsou malé, ale trvalé. Pro muže středního věku velmi nepříjemné. Takové štěstí má však málokdo, většinou jsou následky hrůzostrašné, velká část pacientů s touto diagnózou zemře, velká část zůstává těžce invalidní a jen malá část se vrací do života v dobré kvalitě žití.

Museli jste se vyrovnat s následky mozkové mrtivce - nebo máte zkušenosti z rodiny? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskusi nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Pavel Novák
7x

Vy tady mluvíte jako by nás lékaři neposílali s 170/115 na psychiatrii(ty bolesti hlavy,závratě a později zhoršování paměti máte ze špatné vzpomínky z dětství).Neurologové,co jaksi nezměří krevní tlak a pijete dost tekutin.Mě spíš připadá IQ vašich kolegů na ůrovni absolventů zvláštní školy.Prosím vás jeďte do toho Německa.Já nepotřebuji být léčen lékařkou,která není schpna dostat krevní tlak pod 170/100,úžasný pokrok o 15.Důkazy s dalším hororem na stahuj rapidshare pod NWO(mrtvý vysokoškolák z Neratovic,Renata,horor ženy,kterou vozili 4 hodiny s mrtvičkou do Olomouce(kdyby jela vlakem,tak by tam byla dřív).Desetitisíce hypochondrizovaných pacientů s chlamydiemi a boreliózou,co umírají na CF,RS,infarkt,rakovinu,alzheimera,mrtvičku nebo se plazí s postchlamydiovými artritidami.Prosím Vás prostudujte si chlamydie.info,borelióza.cz.Tito si musí posílat díky SUKLU léky z Ukrajiny.Zabočil jsem.Léčím se Argininem,hořčíkem vitamíny,selénem,zinkem pode Dr.Matthiase Ratha.Kr .tlak 130/80.důkazy video s mým omronem pod NWO.Cholesterol žádný,arginin,česnek,zelený čaj,denně jím 2 vajíčka.Bohužel mizerným léčením našich OL zůstávají neustálé bolesti hlavy(ty se po argininu lysinu a česneku zmírnily),závratě a ztráta paměti.Děkuji za zmrzačení našimi OL.Nemám na nic nárok,živí mě příbuzní.

anna

Můj muž měl mrtvici, měl pokleslý koutek, nejsem lékař a hned sem věděla že je zle, ale mladá p. doktorka kterou asi kvůli němu vzbudili, byla sobota brzy ráno, na něm nic neviděla, mě označila za hysterku a manžela pustila domů, ale nejdřív si od něj nechala podepsat revers, o čemž on nevěděl a odešel v 8 ráno domů dorazil v 11.Od té doby jsou to už 4 roky trpí, cítí se méněcenný, nepotřebný, občas vybuchne vzteky sám neví proč, stačí malé rozčilení a je týden špatný.To těm doktorům nevadí že těm lidem tak uškodili?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce