Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Správná výživa a problémy s nadváhou.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 20761x )

MUDr. Petr Sucharda3. interní klinika VFN, 18. října 2001

Živě na Lékárně.cz

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Petrem Suchardou z III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která proběhla ve čtvrtek 18. října 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

moderator: Vítáme pana doktora Suchardu v dnešním chatu.

MUDr. Sucharda: Děkuji za přivítání, jsem připraven

Carlos: Dobrý den, jaké místo má ve správné výživě alkohol?

MUDr. Sucharda: Alkohol v malých dávkách (!) zřejmě neškodí zdravým lidem, opakovaně je prokazován příznivý vliv na stav cév. Rozhodně ale nebylo prokázáíno, že by abstinenti byli v nevýhodě

Carlos: Já narážel právě třeba na Valachy, kteří tvrdí, že nebýt denně ráno stopičky slivovice, byli by více nemocní!

devon: chtěla bych se zeptat, jaký podíl by měly mít jogurty na každodenní stravě

MUDr. Sucharda: Jogurty mají tu velkou výhodu, že dodávají kvalitní bílkoviny a přitom nemusí mít (samozřejmě mohou) velké množství tuků

MUDr. Sucharda: Ještě k jogurtům: zakysané mléčné výrobky jsou lépe stravitelné, takže vyhovují i lidem, kteří třeba mléko nesnášejí.

Carlos: Pro hubnutí je potřeba udržet jistou hranici příjmu potravy. Jak se tato hranice zvyšuje při současném zvýšení tělesné aktivity?

MUDr. Sucharda: Samozřejmě! Lidé, kteří cvičí, hýbou se, hrozí obezita méně. Problém je, když si cvičením drží obezitu "v odstupu" a pak cvičit přestanou (zátěž prací, domácími povinnostmi a td.) Pokud cvičí obézní, má mnohem větší naději na snížení hmotnosti.

Berta: Od mala slyším, že nejlepší je všehochuť a také že všeho moc škodí. Jak kompenzují jednostrannost stravy vegetariáni?

MUDr. Sucharda: Bertě: Vegetariánská strava má své výhody, např. je vždy méně energetická, ale vyžaduje větší znalosti a pestrou nabídku rostliných potravin. Pokud jde o ovolaktovegetariánství (tedy jedí mléka, příp. vejce) nejsou s výživou problémy

devon: a co děti, které trpí často na kašel, říká se, že jogurty hlenují. syn dosud každý den snídá jogurt, ale trpí kašlem

MUDr. Sucharda: Pro devon: nevím nic o tom, že by jogurty ovlivňovaly kašel (anitak, ani k horšímu).

Marta: Pane doktore, jak se liší "správná" výživa v těhotenství od té normální "správné" výživy?

MUDr. Sucharda: Martě: Výborná otázka! V našich podmínkách potřebují těhotné ženy zajistit ve stravě dostatek železa a vápníku, ostatní není problém. Rozhodně neplatí, že by měly jíst za dva!!!! Organizmus v těhotenství může pracovat "úsporněji", což je jedna z dědičných vlastností, které se našim předkům osvědčily, ale pro nás jsou spíše neštěstím.

Berta: Ale přecejen - pěkné masíčko... ne, nebudu vegetarián

MUDr. Sucharda: Pro Berta: Já také nejsem a je to věc spíše názoru, než starosti o zdraví. Samozřejmě že vegetarián má v současné době o starost míň (BSE a pod).

Karel: K tomu vegetariánství: někde jsem četl, že libový biftek obsahuje míň tuku než jogurt...

MUDr. Sucharda: Biftek v. jogurt: Jogurty existují 10% i více procentní, v bifteku je tuku tak 30 %. Ale pro hubnutí není nic zakázáno, nic nařízeno - určité potraviny a jídla jsou vhodné, jiné vysloveně nevhodné. Vždycky záleží na množství.

devon: jaký je Váš názor na musli tyčinky? Můžeme být sušené ovoce náhradou sladkostí?

MUDr. Sucharda: Pro Devona: Musli tyčinky obsahují hodně dietní vlákniny, což má význam pro trávení, chrání tlusté střevo, zasytí... Ale nejsou zrovna energiticky vyhublé, aspoň ne všechny

Berta: Pane doktore, pomůže nějaká změna jídelníčku k prevenci rakoviny? Třeba zařadit o něco víc... čeho?

MUDr. Sucharda: V prevenci rakoviny se doporučuje omezit množství tuků v potravě a více dietní vlákniny. Ale určitě to není na úrovni (nemá takový význam) kouření a karcinomu plic.

Berta: Často totiž slyším, že "zelená" strava (zelené papriky, hláv.salát, zelí a hlavně brokolice) jsou antirak. Není to tedy blud?

MUDr. Sucharda: Rakovina je velice široký pojem, to není jedna nemoc. Mnoho typů zhoubných nádorů naní na stravě zřejmě vůbec závislých. Pokud ale byla souvislost prokázána, tak skutečně dostatek zeleniny, pečiva z hrubší mouky a pod. představuje určitou ocharnu.

Carlos: Dá se to množství pro hubnutí nějak popsat do denní dávky?

MUDr. Sucharda: Snažíme se každému pacientovi (klientovi) dát konkrétní rady, jak by měl sravování upravit. Ale obvykle se uvažuje o energetické dávce (součtu všech živin) 4000 až 5000 kJ na den (pokud jde opravdu o obezitu - to je index BMI> 30). Mnoha lidem stačí zvýšit pohyb, omezit sladké a hubnou také.

Berta: K hubutí: třeba pomůže moje vl. zkušenost: nejlepší je navlíknout se do igelit.pytlů a 2 tepláků, zavřít se na hodinu do místnosti a u Beatles cvičit jako o život. Pak vyždímat, osprchovat a normální den i strava. Do 14 dnů 10 kg dole a stabilně.

MUDr. Sucharda: Bertě: Pocení zvýší ztrátu vody a to není hubnutí! ALE HLAVNĚ: nemá cenu chtít zhubnout 10 kg za 14 dnů!! Rozumné je zhubnout 2 až 3 kila za měsíc, pak to má naději vydržet.

Karel: Jsem přesvědčen, že metabolismus žen a mužů se zásadně liší. Mám pocit, že Vaše rady jsou směřovány spiše ženám. Je to tak?

Berta: Ano, ženám, zvl. deprimovaným ztloustlým po 2. porodu. Metabolismus se lišit může, nejsem odborník. Ale už to nějaký muž vyzkoušel? Teprve pak by se dalo potvrdit nebo vyvrátit.

Karel: ... chápejte, když si tuhle diskusi přečte moje žena, tak jsem měsíc o hladu

MUDr. Sucharda: Nevím nic o tom, že by se metabolizmus mužů a žen zásadně lišil. Samozřejmě vytšina mužů spotřebuje víc energie, protože jsou větší, mají víc svalů atd. A taky jim na nějakém tom kile navíc nesejde, kdežto spousta žen je zblblá soutěženi Miss, módními přehlídkami a pod.

Berta: Žena je zblblá do miss, muž se zase unaví už jen cestou na záchod.

MUDr. Sucharda: Jak který...

Karel: Bertě: hahaha

Berta: Nechtěla jsem dolů 10 kg/2 týdny, já se prostě musela vejít do normálního šatstva a nechodit pořád v těhotenském. Váha mi to na konci řekla sama.

MUDr. Sucharda: Já si 10 kg/2 týdny nevymyslel!

MUDr. Sucharda: Těhotenství a porody: V těhotenství se dá ztloustnout "velmi snadno" a hlavně mají v té době ženy spoustu "důležitějších" starostí. Takže v tomto ohledu jsou vce ohrožené.

Berta: Pravda, nejsou. Ale je to krutý nepoměr, když ženská přešoupe nábytek a manžel je z toho vyhládlý, hihi.

devon: Pane doktore, vracím se ještě o sušenému ovoci. Je možné podávat je i diabetikům?

MUDr. Sucharda: Devonovi: Většina diabetiků u nás potřebuje zhubnout, skoro nic jiného. Takže opatrně!

Berta: Ale zpět ke stravě. Je (zdravotní) rozdíl mezi čajem černým a ovocným?

MUDr. Sucharda: Černý čaj obsahuje kofein, a to v množství srovnatelním s kávou, pokud to je opravdu čaj hodný toho jména. Takže povzbuzuje a maličko zvyšuje energetický výdej. Ovocné čaje jsou "vývary z ovoce", takže jsou velmi dobrým způsobem, jak zvýšit příjem tekutin - to u nás mnoho lidí, zvl. žen, zanedbává. A pokud se nesladí, jsou vhodné i při hubnutí.

Berta: Takže jako obvyklé pitivo k snídani a večeři, studený na výlet nebo do školy je pro celou rodinu lepší ovocný, chápu to?

Martin: Pane doktore rád bych se zeptal zda si má člověk při redukční dietě doplňovat vitamíny a jaké především?

MUDr. Sucharda: Při redukci se dá jíst strava pestrá, se zeleninou, ovocem a pak vitaminy asi nutné nebudou. Na druhé straně obvyklá dávka (1 draže za den nebo obden) určitě neuškodí.

Berta: Říká se, že tlustí jsou dobrosrdeční. myslím, že na to můžeme všichni vesměs kývnout. Je to náhoda nebo pravda pozorovaná generacemi a čím to je?

MUDr. Sucharda: To že obézní lidé jsou dobrosrdeční, je opravdu známá věc, i když jistě budou i výjimky. Proč to je, nevím. Ale bývají i nešťastní a mohou mít řadu obtíží právě z obezity.

MUDr. Sucharda: Ale hubnutí je těžká duševní práce, takže jistá nervozita při něm je pochopitelná. Jen málokterý člověk při podstatném omezení jídla nemá hlad nebo aspoň chuť!

Berta: To jistě, moc bych všem přála být, jak si sami přejí. Na druhou stranu, veselá mysl-půl zdraví a není jim tak snadno zima. To pro útěchu.

MUDr. Sucharda: Obézním není zima, ale existuje teorie, že právě důkladné odizolování tukem působí menší výdej energie, a tím pozitivní energetickou bilanci.

moderator: Rád bych se zeptal jménem naší čtenářky, která nemohla být přítomna a poslala nam par otázek emailem: Hraje věk rozdíl při počítání BMI?

MUDr. Sucharda: Moderátorovi: Při počítání ne. BMI se ujal právě proto, že je jednoduchý a univerzální. Ale jistě budeme posuzovat BMI 26 jinak v 60 letech a jinak ve 23.

moderator: To znamena, ze existuji nejake tabulky zavislosti BMI na veku?

MUDr. Sucharda: Pro moderátora: Neexistují. Jen víme, že v rámci normálního rozmezí BMI 20 - 25 budeme očekávat u mladých hodnoty nižší. Jestli má někdo BMI 28 v 60 a nemá cukrovku ani vysoký tlak, tak už mu to hrozí jen s malou pravděpodobností.

ivca: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat:jsem téměř vegetariánka, jím jen ryby a občas kuřecí maso. Myslíte, že dělám chybu nebo je to v pořádku?

MUDr. Sucharda: Pro ivcu: Určitě děláte dobře.

ivca: To jsem ráda. Nejím taky smažené,vejce,sladkosti,bílé pečivo,prostě se snažím jíst zdravě-ovoce,zelenina,tm.pečivo,musli tyčinky a nízkotučné mléčné výrobky.Je třeba někdy doplnit i ostatní jídla nebo to mám nechat jak to je?

MUDr. Sucharda: Ivce: Jezte tak, jak Vám vyhovuje.

Berta: Prý je v USA obezita heslem dne. Přitom jsou to právě Američané, kteří se snad pořád cpou obilím, běhají, cvičí... Dělali dojem, že o správné výživě vědí všechno.

MUDr. Sucharda: Bertě: Nebyl jsem v USA, ale rozdíl je asi v tom, že Američané bojují s obezitou s nadšením a veřejně, nestydí se, že musí hubnout. Ale jsou tam velké rozdíly mezi různými skupinami. Je tam taky víc lidí, kteří fyzicky pracují (farmáři a pod.)

ivca: Muj kamarad se snazil zhubnout a proto jedl jenom jedno jidlo denne-obed.Mohlo mu to nejak poskodit organismus?Delal to tak dva mesice.

MUDr. Sucharda: Jíst jednou denně není výhodné, protože to může vést k úspornějšímu chodu látkové přeměny. Doporučujeme určitě jíst aspoň 3x denně, i když to pro některé lidi je obtížnější.

Berta: Co řeknete na teorii, že tělo si samo říká, co potřebuje - tak, že na to či ono máte chuť.

MUDr. Sucharda: Bertě: Tomu bych vůbec nevěřil. Možná že naše tělo i něco říká, ale asi tomu už neumíme porozumět.

Berta: Pes z nějakého popudu začne spásat trávu. Snížení hladiny cukru vyvolá u člověka děsnou chuť na sladké (tedy ne denně do cukrárny!), třeba doprovázenou třesem.

MUDr. Sucharda: Ještě pro Bertu: Opakovaně jsme vyšetřovali lidi s těmito obtížemi a skoro nikdy neměli krevní cukr opravdu snížený. Jsou ale lidi s velkou touhou po sladkém (tzv. craving) a u těch se dostavuje něco jako "absťák".

Berta: K cukru: a co nějaký prožitý nervák? Narážím na skutečný případ, u té osoby ojedinělý, tak nemyslím, že to byl absťák.

MUDr. Sucharda: K cukru Bertě: Existuje i nadměrná produkce inzulinu - takoví lidé mají skutečné hypoglykemie. Ale je to vzácné.

Berta: Proč člověk tloustne tam, kde nechce (zadek, břicho) a ne tam, kde by to nevadilo (prsa, mozek?) a když hubneme, tak se zcvrkne to, co mohlo zůstat a jinde faldy přetrvají.

MUDr. Sucharda: V různých místech je tuková tkáň trochu různá. Zadek a stehna byly původně zásoby pro těhotenství a kojení (naši předci žili většinou v nedostatku). A jsou ženy, které přibírají v prsou a vůbec se jim to nelíbí.

ivca: Spoluzacka posledni rok strasne moc shodila,je kost a kuze,mame podezreni,ze trpi poruchou prijmani potravy.Nechce o tom mluvit a cely den nic neji maximalne 1 jablko.Jak se ji mame snazit pomoct?

MUDr. Sucharda: Ivce: Mentální anorexie (chorobné odmítání potravy v důsledku nesprávného obrazu vlastního těla) není vůbec vzácná. Ve Všeobecné fakutlní nemocnici se tím zabývají na psychiatrické klinice (např. PhDr. F.D. Krch).

hali: Ja mám strašně velkej zadek a tělo k tomu nic neřiká... Víte někdo, jak zhubnout na zadku? Nejím, cvičím, všechny části těla mám docela dobré, ale ten zadek je hrozný.

MUDr. Sucharda: Pro hali: velký zadek se Vám asi nelíbí, ale z hlediska zdravotního to je určitě lepší než velké břicho.

Berta: Pro hali: Beatles, viz výše.

hali: to mne neuklidnilo...

Martin: Cetl jsem v novinach studii, ze kdo nesnida ma mnohem vetsi sklon k tloustnuti. Muze na tom byt neco pravdy?

MUDr. Sucharda: Martinovi: Jasně, to je důkaz že v novinách se občas píše i pravda. Kdo nesnídá, vlastně od večera "hladoví". Takže jeho tělo se připravuje na nedostatek a "utahuje kohouty"

ivca: když si chci udržet stálou váhu,nevadí sníst občas něco sladkého?Třeba 1za měsíc?Má to na to nejaký vliv?A jaký máte názor na produkty Vitalinea-určitě jsou tak netučné,i když obsahují i ovoce?

MUDr. Sucharda: Ivce: Cukr (tzv. i cukry v ovoci, obilovinách atd. mají ve stejné váze polovinu enegie než tuky. Takže pokud někdo není opravdu obézní a nemusí tedy tvrdě hubnout, tak cukry nevadí. V tom širším smyslu (cukry = i škroby) je ve stravě vždy nejvíce cukrů (asi 55 %)

moderator: Jaké jsou poslední novinky /převratné výzkumy, nové objevy/ v obezitologii?

MUDr. Sucharda: Moderátorovi: Já bych možná nechal novinky v obezitologii na 22.11. Budeme mít výroční konferenci obezitologů v Jeseníku a tam se i já dozvím něco nového.

Bobr: Dříve nás učili hodně snídat, poněkud obědvat, nejméně večeřet nebo aspoň brzy. Obvyklé je snídat trochu, oběd je největší, večeře jak kdy. Modelky zase snídají až v 11, protože žaludek po noci ještě netráví, oběd mají asi ve 14, malá večeře v 17. Jak to má být doopravdy správně?

MUDr. Sucharda: Bobrovi: Pokud je někdo zdravý a nemá tendenci k toustnutí, tak je asi spíše věc zvyku. Z pohledu obezitologa je důležité nedělat velké pauzy, neřešit omezení celkového množství tím, že vynechám snídani nebo oběd. V našich krajích není zvykem jíst příliš pozdě, takže není asi zásadní, jestli je větší oběd nebo večeře. Ale kdo nesnídá, protože není zvyklý, neobědvá, protože nemá čas a dožene to večer, tak si o obezitu přímo koleduje

LenkaH: V těhotenství se mají vyloučit ze stravy umělá sladidla a tzv.ligt výrobky.Znamená to, že jsou škodlivé nebo jaký mají špatný vliv?

MUDr. Sucharda: Lence H: Umělá sladidla jsou bezpečná. Ale v těhotenství jsme opatrní ještě více. Rozhodně se nemusíte obávát, pokud jste takové potraviny přijímala v běžném množství.

Bobr: Zaujala mě otázka Berty na čaje. Taky bych kvůli dětem rád věděl, je-li jako celodenní pití lepší čaj černý nebo ovocný. Děti mi taky všechno citronují. Není to špatně?

MUDr. Sucharda: K čajům: pro děti jsou určitě lepší ovocné čaje, protože jak jsem napsal, v pravém čaji je množsvtí kofeinu srovnatelné s kávou. Přidávání citronu neškodí, vitaminu C většinou nemáme dost.

Bobr: Neustále jsem v diskusi s dětmi o McDonaldech. Cítí se "mimo hru" mezi spolužáky, protože tam nejsou pečení-vaření. Radu odborníka: co strava podávaná v těchto zařízeních?

MUDr. Sucharda: Dosud jsem neměl potřebu se tam stravovat, ale určitě bych to dětem jako atrakci dopřál - strava tak je nepochybně kvalitní a obsluha rychlá. Problem je tam, kde se lidé stravují ve fast food systematicky.

Bobr: Jenže ony by si daly citron hnedle i na brambory. A co citr.šťávy k dochucení salátů, tzv. "citronka", není to škodlivé?

MUDr. Sucharda: Bobrovi: Věřím tomu, že u nás jsou potraviny neškodné z hlediska hygienického (jsou výjimky z dovozu a pod.), takže bych obavy neměl. Ale problém je v tom, že výrobek s atestem :neškodlivosti" vůbec nemusí být účinný (např. že by vedl k hubnutí)

Berta: Neškodné - např. sojová omáčka od Vitany. A co ty, na které se ještě nepřišlo?

Berta: Zrovna sojová omáčka, to bylo buď citron nebo sojová. Co nemáme sojovou, schovávám worchester.

Berta: Citron? To je u nás taky. A věčně škemrají o hranolky, tatarku... Proč vše nezdravé je zásadně populární?

Doubková: Moje děti (i manžel) jsou to samé. Stále je nemůžu přesvědčit, že to, co vařím je pro ně dobré...

Berta: Paní Doubková, založíme klub !!

Doubková: Pane doktore, máte pro tento fenomén vysvětlení? Proč je vše nezdravé tak oblíbené?

MUDr. Sucharda: Oblíbená jsou dobré věci, ale naštěstí ne vše dobré je škodlivé. Citron má osvěžující chuť, smažené podráží nějaké libé buňky v mozku, zasytí... Ale spousta lidí jí ráda ovoce, zeleninu a ta je zdravá A podobně. Kdybychom jako před 150 lety vstávali ve 4, poklidili ve stáji a vyrazili s motykou na pole, tak bychom taky mohli jíst víc i tučného. Tehdy to ale většina lidí neměla dostupné.

Karel: Koukám, že jsem se vrátil právě včas. Proč je vše nezdravé tak populární! Já osobně si myslím, že spousta věcí ohledně zdravé výživy (samozřejmě ne vše) jsou jenom lobby firem na jogurty.

Bobr: Jóo, chleba sesádlem a cibulí... tak já honem zreju něco v květináčích a svědomí se uklidní.

Bobr: Tedy, jestli mezi námi jsou ti, kteří se snaží nejíst, aby zhubli, tak bychom jim snad neměli dělat chutě...

Karel: Tělo si samo řekne, co chce! Tak proč mu cpát něco jiného?

Doubková: Karlovi: Vy si můžete podat ruku s mým mužem...

Karel: ... že ho zdravím

Bobr: Karlovi: dokud to někde vaše dítě neochutná in-natura (i bez reklamy).Ach jo.

MUDr. Sucharda: Těch firem bych se zastal - bylo by pro ně mnohem jednodušší vyrábět jogurty tučné! Krávu nepředěláte, aby vyráběla mléko bez tuku (to by jí pochcípala telata). Já jen doufám, že ty jogurty mají opravdu tak málo energie, jak je psáno - některé jsou fakt dobré. A jestli to někdo nepamatuje - když moje žena v roce 1981 začínala v Hořovicích, tak tam měli obyčejné jogurty 2x týdně a kdo nestál v 10 ve frontě, tak měl smůlu...

Karel: Dobře, ale, jak si to pane doktore vysvětlujete? Proč si tělo říká o něco jiného, než co je pro něj zdravé? Je to změnou doby, chzbou těla, ebo chzbou odborníků na zdravou výživu? (Omlouvám se za neskrývanou nedůvěru, snad ji pochopíte.)

Bobr: Pane doktore. Máte (jako) dítě, které je posedlé nezdravým čímsi k jídlu. Neuhlídáte ho. Nepřesvědčíte, prostě vysvětlení nechápe. Jak mu to zvošklivíte, jak dosáhnout toho, aby to nejedl? Nekoupit - zbaští to u kamaráda... to nefunguje.

MUDr. Sucharda: Naši předkové žili několik milionů let v jiných podmínkách. Jenže dostupnost stravy, sladkostí a vůbec dostatek jídla nebyl velký. Píše se, že chuť na sladké je obecná, např. Eskymáci, kteří neměli přístup k cukru, ho jedli s příchodem civilizace, i když jim dělal zažívací obtíže.

Bobr: To jsem taky četl: neměli cukr, nepoužívali sůl - neznali zubní kaz.

MUDr. Sucharda: Bobrovi: Pokud je to dítě, musí ho uhlídat rodiče (aspoň aby to nebylo běžné). Pokud je dospělý, tak každý sám svého osudu strůjce.

Tempař: Může /dědičně/ hubená dívka či muž v pubertě (je na ZŠ, má 175/47kg) v pozdějších letech přibrat a co pro to má udělat dnes?

Karel: Nechce se mi s Vámi souhlasit - můj žaludek říká něco jiného

MUDr. Sucharda: Tempařovi: Ztloustnout může každý, ale v tomto případě to zřejmě nehrozí a spíše je třeba, aby tělo mělo stravu kvalitní (bílkoviny, vitaminy). Jsou lidé (ženy i muži), kteří by rádi přibrali a nemohou, ale je to neskonale menší zdarviotní problém, než obezita. Něco jiného je ale mentální anorexie nebo bulímie, o které už tak byla trochu řeč.

Tempař: Dekuji pekne.

Berta: Dědičným chorobám se asi bránit nelze nebo ne snadno. Ale lze pro příští generace ovlivnit ten gen či co to je, co nás činí dědičně tlusté nebo hubené? Může současný dědic pro své potomky "začít" nějaký pozitivní zvrat?

Doubková: Jak poznám, že moje dcera má tendenci k bulimii?

MUDr. Sucharda: Bertě: Zatím máme jedinou šanci: tam kde je sklon k obezitě (potomek dvou obézních rodičů má pravděpodobnost obezity 78 %) omezovat přísun energie už od mala a nedat obezitě šanci. Ale do budoucna bach nebyl úplně pesimistický k možnosti ovlivnit ne geny, ale látkovou přeměnu.

Berta: A naopak dědičně hubený potom - radíte vykrmovat?

MUDr. Sucharda: Bulimie je stav, když lidé jedí najednou velké množství jídla, většinou sladkého, protože k tomu mají velké "puzení". Casto jsou pak nešťastní a snaží se to napravit i zvracením (v tom je podobnost s mentální anorexií, kde ale postižení odmítájí jídlo vůbec.) Má se zato, že bulimie je jedna z forem deprese.

MUDr. Sucharda: Vykrmoval bych jen tam, kde to opravdu děká obtíže - to je složitá věc. A vykrmování asi není dobrý pojem - snažil bych se o zdravou a pravidelnou stravu.

Bobr: Loučím se a zdravím - mám vám takovej hlad!

Berta: Jak se léčí anorexie a bulimie? Nebo to časem přejde?

MUDr. Sucharda: Anorexie i bulimie potřebují psychologický přístup. Těžké anorexie (jsou případy s vahou i pod 30 kg!) někdy i podpůrnou výživu sondou. Uplatňují se psychofarmaka, antidepresiva. Lehké formy mohou příjít, na mimořádně těžké anorexie by se dalo i dnes umřít, takže je potřeba i pobytu na psychiatrii.

Doubková: To je strašné, doufám, že se mi podaří před bulimií a anorexií dceru uchránit.

Berta: Je nějaká prevence (bul, anor)? Příčina je jen deprese?

MUDr. Sucharda: Nejsem psychiatr (dr Zemková zde bude 1.11.), ale myslím, že k tomu je vnitřní vloha. Ale vyprovokují ji třeba nevhodné poznámky o přibývání ve věku teenangerů, vychrtlé idoly modelek a tak.

Tempař: Po roční redukční dietě /pod dozorem lékaře a bez chemikálií jen úpravou stravy+ cvičením/ Může mít zhubnutí o 13 kg vliv (bolesti) na klouby, kosti, zuby? Jak mu lze předejít?

Tempař: Cetl jsem take, ze tukove bunky se zacinaji spalovat az po cca 20 minutach pohybu nad aerobnim prahem. Pred tim se pouze dehydruji. Je to pravda, popr. jak to funguje. Dekuji.

MUDr. Sucharda: Zhubnutí dost spolehlivě uleví bolestem kolem, kyčlí, většinou jen málo bolestem v zádech. Protože vždyklademe důraz na příjem bílkovin a "nejhubenější" bílkoviny jsou v mléčných výrobcích, tak bych se negativního vlivu na kosti a zuby nebál. Navíc lidé s nadváho jsou méně ohroženi odvápněním kostí.

MUDr. Sucharda: Odbourávání tuku: tukové buňky vcelku nic nespalují, ony jen uvolňují tuk pro spotřebu jinde (hlavně ve svalech a játrech). Jde o to, jak velká námaha vede k opravdu podstatnému spotřebovávání tuků. A to je zhruba po těch 20 minutách aerobního cvičení

Berta: A jsme zpátky u Beatles...

Petra: Pane doktore,co si myslíte o vztahu jablečný ocet-hubnutí?

Tempař: Pane doktore dekuji. Predpokladam, ze to je vlastne doba do kdy spalujem nase jednoduche cukry.

MUDr. Sucharda: Tempařovi: zjednodušeně řečeno - ano.

Berta: Na Kubě říkají, že tloustne vše sladké a slané, hubne vše hořké a kyselé. Co na to odborník?

Tempař: Ted bych se zeptal z duheho konce. Jakou stravou jednoduse doplnit cukry popr. mineraly a jine latky po sportovnim vykonu.

MUDr. Sucharda: Petře: Pokud místo jídla bude pít jablečný ocet, tak snad

Berta: Kubánská strava (zajímavé), je hodně luštěnin, téměř denně rýže a fazole, málo masa, mléka, přesto je obezita vidět všude.

MUDr. Sucharda: Nevim jak na Kubě, u nás si slané žádá pořádné zalití desítkou (aspoň), takže by na tom něco mohlo být. Ale vážně přímý vliv tyhle chutě nemají

MUDr. Sucharda: Tempařovi: Tohle je věda sama o sobě, nejsem velký odborník, ale rozhodně ne převážně tuky

Tempař: Kdyz jsme u toho piva. Na zaklade coho vlastne vznika "pivni mozolů. Proč pivař nestloustne celkově?

Berta: Pivo: a ne všichni se mozolu dočkají, i když pijí srovnatelně.

MUDr. Sucharda: Pro muze je typické, že přibývají v oblasti trupu (hlavně uvnitř břicha) - tento typ existuje i u žen, ale vzácněji a je zdravotně více rzikový. Muži totiž nemají zakódováno to ukládání tuku na stehnech a hýždích pro období těhotenství (jak už jsem psal). Ale řada mužů tloustne "všeobecně". A k Bertě: mnozí kromě pití i hodně jedí...

Petra: Pane doktore,je pravda,ze detem v růstu by neměly být podávány nízkotučné výrobky (jogurty,mléko)?

Berta: Díky za chat, líbil se mi. Nashle příště

MUDr. Sucharda: Petře: Pokud jsou děti obézní nebo mají sklon k nadváze, tak určitě je potřeba tuk omezovat. Bohužel je hodně dětí v růstu už obézních

MUDr. Sucharda: Děkuji všem diskutujícím za dotazy a budu Vám k dispozici zase 22.11.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lukáš

Zdravím potřebuju přibrat pár kilo navíc,co mám jíst a dělat abych přibral? Díky.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce