Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Strach z kortikoidů může přerůst až ve fobii

( Renata Vyšínová | přečteno: 22176x )

V České republice trpí alergií zhruba čtvrtina lidí. Řada moderních léků určených k její léčbě obsahuje kortikosteroidy, které však u řady lidí vyvolává obavy, u některých dokonce chorobný strach, tedy fobii.

shutterstock.com

Strach z kortikoidů může vést k zásadním chybám v léčebném režimu a jeho dodržování. Pacient nespolupracuje se svým lékařem, předčasně přeruší léčbu či zcela odmítá léky. Přitom moderní přípravky s kortikosteroidy určené pro lokální použití patří mezi účinné léky, jejichž bezpečnost byla prokázána.

Kortikosteroidy se u nás používají od poloviny minulého století k léčbě chronických zánětlivých chorob - např. ekzém, revma, alergická rýma, astma, atopický ekzém apod. Jejich protizánětlivý účinek využívají lékaři při léčbě dýchacího ústrojí. Pokud je např. pacienti s alergickou rýmou užívají dle pokynů lékařů, dokážou moderní léky potlačit všechny příznaky nemoci a často zabránit vzniku jiných přidružených onemocnění a případným komplikacím. Přibližně 95 % pacientů užívajících kortikosteroidy však v prvním roce léčby nedodržuje její předepsaný plán. Jedním z důvodů jsou přehnané obavy z nežádoucích účinků léčby.

Jak funguje lokální léčba kortikoidy?

U některých nemocí, jako je např. alergická rýma či astma, se uplatňuje lokální léčba kortikosteroidy. Výhodou lokální léčby je možnost nechat léky působit téměř výhradně v místech, kde se objevuje zánět. Pacienti trpící alergickou rýmou či astmatem si mohou léky aplikovat přímo do nosu nebo je vdechovat. Mezi přínosy kortikoidní léčby alergické rýmy patří odstranění příznaků, zhojení sliznice porušené alergickým zánětem a zlepšení její vlastní obranyschopnosti. Díky pravidelnému užívání kortikosteroidů se snižuje riziko dalšího postupu alergické reakce a významně se zlepšuje kvalita života pacientů. „Pro úspěšnou léčbu jsou důležité pravidelné návštěvy lékaře, kontroly stavu sliznice pacienta a nácvik aplikační techniky,“ upozorňuje MUDr. Ester Seberová, alergoložka a členka České iniciativy pro astma.

Lokální vedlejší účinky jsou většinou nezávažné. U pacientů se může objevit mírné pálení či podrážděnost sliznice nosu nebo lehké krvácení z nosu. Frekvenci výskytu lze do jisté míry ovlivnit správnou aplikační technikou.

Při systémovém užívání léků obsahujících kortikosteroidy, tj. ve formě tablet či injekcí, se naopak mohou objevit nežádoucí účinky v celém těle. Nejčastěji jde o poruchy psychiky, vznik osteoporózy, šedého očního zákalu, zhoršení cukrovky či špatné hojení ran.

U moderních léků užívaných lokálně k těmto nežádoucím účinkům nedochází. „Hlavním rizikem topicky podávaných kortikosteroidů u pacientů s alergickou rýmou nebo astmatem je jejich neužívání,“ domnívá se prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc. z Pediatrické kliniky FN Motol, který je ředitelem České iniciativy pro astma.

Proč byste příště neměli kortikoidy vysadit hned, když zaberou - to vám poradí odborníci v další kapitole.

partner_1.png

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce