Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Stres může zhoršit alergické reakce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8548x )

Vědci zjisťují, že některé alergické potíže jako senná rýma, ekzém a astma jsou ovlivňovány částěčně hormony a mozkovými buňkami, které jsou, jako odpověď organismu na stres, vpuštěny do krevního oběhu.

shutterstock.com

Nervový systém vyhodnocuje, které události jsou stresující a určuje jak tělo na stres reaguje. Negativní emocionální ohlasy nabourávají složitý mozkový systém, což se projeví tím, že některé části mozku jsou aktivnější a některé naopak méně aktivní než by měly. Tělo produkuje mimo jiné některé hormony (např. kortisol) a neuropřenašeče (adrenalin), které mohou ovlivnit některé systémy v těle jako třeba i imunitní systém.

Jestliže nerovnováha (vyšší nebo nižší aktivita) částí mozku probíhá bez náležité léčby a stane se trvalou, výsledkem může být dlouhotrvající poškození nebo nemoc.

Chronický stress má vliv i na alergie

Je důležité rozlišit mezi náhlým a chronickým stresem. Obranou organismu na nebezpečné situace (náhlý stres) je zvyšující se hladina adrenalinu. Pokud ale reakce trvá moc dlouho, protože stres trvá ve dne v noci, obrana těla se změní a stává se méně schopnou odpovídat na stres způsoby, které tělu pomáhají. Je to právě chronický stres, který může zapříčinit porušení rovnováhy stresových neuropřenašečů.

Vědci zjistili, že alergie často zahrnují komplikovaný vztah mezi mobilizovanými krevními buňkami, T lymfocyty a chemickými látkami vyprodukovanými jako výsledek stresu a s ním spojenou přecitlivělost - sennou rýmu, ekzém, astma.

Spekuluje se o tom, že lidé, kteří trpí alergií nejsou schopni detoxikovat jisté kyslíkové molekuly, které vznikají z normálně fungujícího metabolismu nebo venkovních toxinů jako jsou tabákový kouř nebo znečištěné ovzduší. Psychický stres může být další okrajový faktor, který alergikům může přitížit.

Stres bychom tedy neměli podceňovat. Alergie jsou jen jednou z nemocí, kterou může psychický stres zhoršit. Dle výzkůmů, 30-40% alergiků prohlašuje, že stres zhoršuje jejich potíže a zvyšuje přecitlivělost.

Jak jste na tom vy? Všimli jste si, že někdy, když máte těžký den, kýcháte více a vaše pokožka svědí více než jindy?

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Přečtěte si také

Léčba alergie pomocí antihistaminik vás nemusí uspat

Chraňte se před pyly, neranděte v přírodě

Klíčová chyba těhotných: přerušují protialergickou léčbu


partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce