Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Stresová inkontinence: může ji odhalit kašel i smích

( Renata Vyšínová | přečteno: 27718x )

Genetika, těhotenství a vaginální porod, obezita, ale i těžká fyzická práce. To jsou nejčastější příčiny vzniku stresové inkontinence. Tedy stavu, kdy stačí zakašlat, zasmát se nebo udělat nějaký pohyb a stane se nehoda – neudržíte moč.

shutterstock.com

„Poprvé jsem měla problémy ve chvíli, kdy jsem nastydla a dostala kašel. Právě při záchvatu kašle jsem párkrát neudržela moč. Myslela jsem si, že to je právě nastuzením a že to přejde, ale pak se mi to stalo znovu, když jsem se smála a pak také, když jsem zvedla těžkou věc ze země. Nejdřív jsem nosila jen obyčejné vložky, postupně jsem přešla na ty inkontinenční. Jsem ale ještě mladá, takže potřebuji poradit co s tím jednou pro vždy,“ napsala nám čtenářka Karla.

Její obtíže se jmenují stresová inkontinence moči. Jde o únik moči ve chvíli zvýšení nitrobřišního tlaku – při fyzické aktivitě, kašlání, kýchání, smíchu a cvičení. „Na rozdíl od toho, co může naznačovat název, nesouvisí tento typ inkontinence vůbec s emociálním nebo psychickým stresem, „ vysvětluje gynekolog MUDr. Oldřich Šottner a dodává: „Příčinou jsou patrné změny na močové trubici v místě, kde je močový měchýř napojen na močovou trubici či deficitem vnitřního svěrače močové trubice. Tato forma ženské močové inkontinence představu jednu ze dvou nejčastějších.

Za rozvojem stresové inkontinence je mnoho faktorů, základem je nepochybně dědičnost, ale rozhodující bývá vliv těhotenství a vaginálního porodu. Nelze to ale brát stoprocentně. Neplatí, že bez vaginálního porodu není stresové inkontinence. I mezi ženami, které nikdy těhotné nebyly, jsou ty, které mají stresovou inkontinenci. Mezi rizikové faktory lze zařadit i dlouhodobé vystavování pánevního dna nadměrné zátěži. Jde hlavně o obezitu, těžkou fyzickou práci, ale například i chronický kašel. K rozvoji stresové inkontinence ale přispívají i hormonálně podmíněné změny pojiva po menopauze.

Zde se dočtete o dalších typech inkontinence.

Léčbou první volby je speciální cvičení, doplnit ho lze lokální hormonální substituční terapií. „Pokud selže, pak je třeba podpořit močovou trubici operačně. Již před víc jak deseti lety začali lékaři využívat novou, tehdy revoluční metodu - volnou poševní pásku.  Do dnešních dní bylo celosvětově zavedeno již hodně přes jeden milion volných poševních pásek, zavedené pásky znovunavrátily kontinenci více než 90 % operovaných žen. Ovšem vývoj neustal a v současné době je k dispozici i tzv. minipáska zaváděná pouze z jednoho krátkého řezu v pochvě pod močovou trubicí. Cílem nových metod je co nejmenší zásah do těla a také zkrácení operačního zákroku,“ popisuje MUDr. Oldřich Šottner z Gynekologicko porodnické kliniky 1. LF UK a FN Na Bulovce a Gynekologicko porodnické a urogynekologické ambulance v Polné a Brtnici. "Operace ženské stresové inkontinence moči přichází v situaci jasně stanového typu inkontinence a neefektu konzervativní léčby. Nezbytné je klinické vyšetření pacientky odborným lékařem doplněné o ultrazvukové event. urodynamické vyšetření. Stejně jako u každé jiné operace platí v první řadě, že operace neindikovaná je kontraindikovaná (tj. zakázaná). Což v našem případě znamená, že předoperační vyšetření musí zcela nezbytně správně určit, o jaký typ inkontinence se jedná, neboť ne každá forma ženské inkontinence má být léčena operací," vysvětluje lékař.

Trpíte inkontinencí? V tomto testu můžete zjistit, jak závažná je.

Efekt operace volnou poševní páskou nastupuje okamžitě po operaci a měl by být v případě užití adekvátní operační metodiky trvalý. "Operaci volnou poševní páskou lze označit za moderní mini-invazivní zákrok. V naprosté většině případů lze operaci provést jen za pomoci místního znecitlivění a není třeba celkové anestezie. Povětšinou pacientka přichází do nemocnice v den zákroku a domů odchází druhý či ještě týž den po obnovení spontánního močení. Operace zahrnuje jeden asi 1,5cm dlouhý řez v pochvě a event. další dva obdobné řezy v třísle či nízko v podbřišku. Těmito řezy je pomocí speciálního instrumentaria (nástrojů) páska zavedena pod močovou trubici, pro niž vytváří podporu právě v okamžiku kašle kýchnutí či smíchu. Závěrem je ještě třeba připomenout, že po operaci je nezbytné, aby se pacientka varovala tělesné námahy po dobu šesti týdnů, to proto, aby byla umožněna správná fixace pásky v kýžené pozici," uzavírá lékař.

 


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
pavlína
2x

na inkontinenci doporučuju užívat IVE inkontin

Radka

Ten taky uzivam, moc mi pomáhá.

Vendula
1x

Souhlasím s komentáři, mne IVE doporučil manžel lékař. Tak jsem vyzkoušela a jsem spokojená. Je pravda, že se snazím i cvicit, ale i tak mi IVE pomáhá.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Ultrazvukové vyšetření malé pánve

Ultrazvuk malé pánve je nebolestivé vyšetření orgánů v malé pánvi. Mezi vyšetřované orgány patří močový měchýř, slepé střevo, děloha, vaječníky a u mužů prostata.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce