Inzerce

Sůl nad zlato? Jen v pohádce, nikoli na talíři

20. listopadu 2012, Jiří Holečko   |   přečteno: 5833x

Vypadá to, že pořekadlo "sůl nad zlato", patří opravdu jen do pohádky. Při vaření bychom se měli soli spíš vyhnout.

foto: shutterstock.com

Nedovolím si bezezbytku citovat některé články o nezdravosti kuchyňské soli, která je běžně k dostání v obchodní síti. Spokojme se s všeobecně známou věcí, že solit je nezdravé a že sůl je bělená, tedy je zde nějaká další technologie, která podtrhuje nezdravost.

Hodnotit význam jodidace soli je pro rozporuplnost názorů složité, smysluplné se mi zdá, že samotná jodidace soli nemůže potřebu stopového prvku jódu zařídit. Také pro vysoký obsah chlóru (sůl je chemicky NaCl), kdy chlór a jód spolu při vstřebávání soutěží. Pro dostatečné množství jódu potřebujeme vždy ještě přírodní organické zdroje jódu, totiž mořské ryby a (nebo) mořskou řasu. Pozor, mořská řasa nori má jen 16mcg jódu v 1g sušiny. (DDD jódu je 150mcg, u těhotných a kojících žen více.)

Čtěte také: Příliš soli vás může dohnat až na dialýzu

Kuchyňská sůl byla vybrána jako vhodná a bezproblémová transportní metoda pro dodávání potřebného jódu do potravinového řetězce. Sůl je totiž obsažena téměř ve všem, co každodenně jíme. Je kupříkladu přidávána i do potravy dobytka, právě k zajištění dobré funkce štítné žlázy. Z toho vyplývá, že aniž bychom solili, přijímáme značné množství soli. Jenom proto, že jíme. A připomenu, že solit je nezdravé.

Některé údaje o obsahu sodíku v potravinách (vše je uvedeno ve 100 g potraviny):

  • běžný chléb obsahuje 350mg sodíku,
  • pizza 240-720mg sodíku,
  • chipsy 390mg,
  • špek 1450mg,
  • šunka 720-1245mg
  • sýr 1540mg sodíku.

Klasické uzeniny raději neuvádím! Syrový brambor má 10mg, hovězí (roštěnec) 70mg, vajíčko 140mg. Jedna čajová lžička soli (což odpovídá 6g) obsahuje 2325mg sodíku. DDD (denní doporučená dávka) je 2500mg sodíku.

K tomu přistupuje a přičítá se i to, že mnoho z nás podléhá reklamě a tvrzení, že minerálky jsou zdravé. Málokoho zajímá, že obsahují značné množství sodíku. Mnohé preparáty hořčíku (hořčík je bezesporu prospěšný) obsahují také velké množství sodíku a někteří lékaři nebo lékárníci to prostě nevidí.

Čtěte také: Máme přesolené děti, hrozí jim obezita

A tím jsme se dostali k oblíbené minerální vodě s vysokým obsahem hořčíku. Množství hořčíku v této vysoce slané minerální vodě je relativní, za to je zde absolutně vysoký obsah sodíku. Také je nepochopitelné, že oficiální webové stránky doporučují pít jedinou mořskou vodu těženou u nás. Léčivá voda to je, ale proč ji pít? U moře v Chorvatsku vám snad někdo doporučil pít mořskou vodu?

Kdybych měl shrnout doporučení posledních deseti let, musím říci, že  se doporučuje nesolit. Jak již řečeno, sůl je totiž ve všem, co jíme a často i pijeme.

Nemusíte kupovat mořskou sůl

Kuchyňská sůl se složením a technologií nijak neliší od soli mořské, snad jenom cenou. Obsah jódu v mořské soli je zanedbatelný. Měli bychom opětovně zdůraznit, že zdravá sůl neexistuje, a že naše tělo je velmi citlivé na množství přijímané soli. Civilizace to množství zvyšuje, což vede hlavně k zadržování vody v těle a předčasnému zvyšování tlaku krevního. Ale samozřejmě dlouhodobé zvyšování obsahu chloridu sodného v organizmu škodí i v mnoha jiných oblastech.

Kdybychom se snažili nejíst civilizačním procesem vygenerovaná jídla (prosím přečíst ještě jednou), tak bychom měli solit himalájskou solí. Není bílá, je růžová a vznikala působením slunce po staletí. Také ale prakticky neobsahuje jód.

Osobně mohu doporučit vařit brambory ve slupce na páře, potom neztrácejí 40% minerálů a chutnají mírně slaně. Někdy pochybuji o pohádce „Sůl nad zlato“. Mohu vás ujistit, že česnek má slanou chuť, takže jím, prosím, při přípravě jídla nešetřete, netřeba potom (tolik) dosolovat. Podobné vlastnosti má i libeček. 

Pod čarou:

Problematika suplementace jódu je opravdu složitá, a tady jsme se o ni sotva „otřeli“.

Dáváte pozor na obsah soli v jídle a pití? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu redakce@ordinace.cz.  

Literatura:

  • Holmes AD, Remington RE. Iodine content  of Američan cod liver oil. Am J Dis Child. 1935,49(1): 94
  • http://nutritiondata.self.com/
  • http://www.mayoclinic.com/health/sea-salt/AN01142
  • http://www.globalhealingcenter.com/nutrition/table-salt
  • http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/iodine-in-salt/
  • http://wwrecipes.com/salt.htm
  • http://www.livestrong.com/article/253747-does-sea-salt-have-iodine-n-it/

autor: Jiří Holečko

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Eliška (alergie na prach) 21. července 2017, 20:56:19

    No, pro opravdové alergiky, kterým alergie komplikuje život, doporučiji nosní kapky… Diskutovat

  • Petra (Vši zabije chemie, ale prý i slivovice) 20. července 2017, 09:42:24

    Dcera už se vší nemůže zbavit přes rok. Vyzkoušeli jsem skoro všechno( slivovici,… Diskutovat

  • beky (Bradavice) 19. července 2017, 09:06:14

    Niki, zrovna řeším bradavici synovi, sama jsem to jako dítě měla x let a vracela se mi,… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.