Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Sváteční vánoční kuchařka

( Redakce | přečteno: 8870x )

Obalovaný smažený kapr, majonézový bramborový salát a nějaké to cukroví. Tradiční štědrovečerní menu, které vás čeká i letos.

Obalovaný smažený kapr, majonézový bramborový salát a nějaké to cukroví. Tradiční štědrovečerní menu, které vás čeká i letos. Anebo ne? Napadlo vás někdy, že je možné pojmout vánoční jídelníček trochu anebo také úplně jinak? Inspirovat se můžete hned dvěma způsoby – můžete vařit zdravěji, anebo se můžete inspirovat v zahraniční kuchyni. Případně oba tyhle trendy zkombinovat. Výsledek může být slavnostní, chutný a zdravý zároveň. „Tradiční česká kuchyně je hodně těžká a odlehčuje se hodně obtížně,“ připouští šéfkuchař pražského hotelu Hilton Roman Paulus.

vánoční kapr

Na druhou stranu kvituje s povděkem snahu Čechů vařit zdravěji a zkoušet nové věci. I na českém vánočním stole se tak kromě tradičního kapra stále častěji objevuje candát nebo losos, odlehčené varianty klasického salátu nebo dokonce jídla, která se zdejší vánoční tradici nemají původně nic společného. Zejména mladí lidé neváhají a zkouší skandinávské, středomořské nebo asijské recepty. „Kapr každému nechutná, protože z něj cítí rybník,“ doplnil Paulus. Klasické české jídlo je navíc nejen kalorické, a proto po vánocích lidé často bojují se vzestupem váhy, navíc je i obtížně stravitelné a tak často způsobuje zažívací potíže, ať už jde o žlučník nebo třeba o průjmy. I tomu se lze vhodně zvoleným slavnostním menu vyhnout.

S odlehčenými recepty je nicméně někdy ta potíž, že lidé se snaží uvařit v podstatě stejné jídlo se stejnou chutí jako to klasické, ale s použitím jiných surovin nebo s jejich menším množstvím. Podle Pauluse se to nutně nemusí podařit – třeba proto, že tuk je v jídlem nositelem chuti, která se pak v pokrmu rozvine a vystupuje z něj na povrch. Jídlo s jiným poměrem surovin pak logicky chutná jinak. Na druhou stranu není rozhodně pravda, že zdravé rovná se nedobré, jen je třeba ke zdravým pokrmům přistupovat jinak.

Základem zdravé kuchyně mohou být jídla připravená podle zcela jiných receptů, u nichž se důraz klade na kvalitu surovin a také rychlost přípravy bez dlouhého následného skladování – tak se v jídle zachová co nejvíce zdraví prospěšných látek. „Je dobré používat místo soli, která není dvakrát zdravá, čerstvé a cenově dostupné bylinky,“ přidává tip šéfkuchař Paulus.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce