Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Švestky – pomocník na trávení a pevné nervy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4203x )

Zejména s koncem léta přichází čas švestek. Léčivý účinek mají jak čerstvé, tak sušené plody. Švestky nabízejí vyvážený obsah vitamínů B a E, díky vyššímu obsahu vlákniny se mohou konzumovat při léčbě zácpy. Zvyšují vylučování vody a jiných odpadních látek ven z těla, mohou být tedy podpůrným prostředkem při léčbě dny, revmatismu, ledvinových nebo žlučových kamenů.

shutterstock.com

Švestky jsou bohatý zdroj vitaminů skupiny B, důležitých pro krvetvorbu, látkovou přeměnu v těle, pro zdraví a krásu naší pokožkyvlasů a nehtů, mentální svěžest a pevné nervy. Zlepšují paměť, zvyšují imunitu (což je důležité zvláště před nastávající zimou), uvolní vás v případě nervozity a stresu. 

Švestky jsou ale především bohatou zásobárnou minerálů, obsahují:

  • draslík – minerál nezbytný pro správnou funkci srdce a krevního oběhu
  • zinek – podporuje obranyschopnost organismu
  • fosfor – důležitý pro látkovou přeměnu, zuby a kosti
  • železo – působí proti chudokrevnosti, zlepšuje paměť a podporuje schopnost učení
  • hořčík – důležitý pro mozek, svaly, metabolismus, chrání před aterosklerózou
  • vápník – zajišťuje silné kosti a reguluje vysoký krevní tlak

Chrání srdce a cévy

Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným ve švestkách, je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod., pomáhá také udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi. Jsou zdrojem vitamínu K, který se podílí na srážení krve při zranění či poruše cévních stěn (zabraňují častému krvácení z nosu nebo z dásní).

Velký obsah antioxidantů, a to i u sušených švestek, je řadí mezi ovoce zpomalující stárnutí. Obsah draslíku zase působí na harmonizaci krevního tlaku, zabraňuje srážení krevních destiček, ateroskleróze a cévním mozkovým příhodám.

Švestky působí léčivě při ledvinových a jaterních onemocněních.

Švestky jako lék proti zácpě

Švestky jsou přírodním projímadlem. Obsahují přírodní látky, jež působí preventivně na celé zažívací ústrojí, jejich konzumací předcházíte zánětům žaludku a střev, účinně působí na zdravou střevní mikroflóru. Zlepšují peristaltiku střev, které zároveň i čistí a zbavují nadměrného množství tuku. Tím pomáhají i hubnutí, protože zabraňují uložení těchto tuků ve formě nežádoucích podkožních zásob. Dokonce se jim při pravidelné umírněné konzumaci připisuje preventivní účinek proti rakovině střev.

Švestky působí léčivě při revmatismu a dně

Švestky jsou výborným pomocníkem při dně. Látky v nich obsažené odbourávají a vyplavují především močovinu, která je vlastně příčinou této nemoci. Pokud máme k dispozici čerstvé švestky, doporučuje se vždy před hlavním jídlem zkonzumovat 1–2 plody nebo vypít 2 skleničky švestkové šťávy. Jinak používáme švestky sušené, namočené přes noc ve vodě, kterou vypijeme.

Také mírní bolest při revmatismu. 

Potravina pro diabetiky a redukční diety

Uvádí se, že glykemický index čerstvé švestky je 22 (nízký je do hodnoty 55). Patří tedy k potravinám, které nezpůsobují žádné radikální změny v hladinách cukru v krvi, což ocení diabetici.

Výborně se hodí při redukčních dietách, samy o sobě podporují hubnutí, zrychlují metabolismus a napomáhají vyprazdňování. Čerstvé švestky obsahují hodně vody a zhruba jen 6% cukru. Navíc snadno utiší hlad a jsou tedy vyhledávaným ovocem s dietetickými účinky. A vzhledem k obsahu hořčíku, který má vliv na nervovou soustavu a dobrou psychickou kondici, nedochází při hubnutí ke změnám nálad.

Švestkové pecky prohřejí

Sušené pecky těchto plodů jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků. Ty si můžeme vyrobit tak, že dobře vysušené pecky naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a můžeme použít. Tento polštářek je výborný například při břišních kolikách u miminek.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce