Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Světlé a stinné stránky tradičního českého nápoje

( | přečteno: 5929x )

Pivo jako nápoj podporuje chuť k jídlu a proto má své místo i v dietě, zejména u lidí s poruchami trávení, řekla dnes novinářům vrchní nutriční terapeutka z Fakultní Thomayerovy nemocnice a členka Fóra zdravé výživy Tamara Starnovská.

shutterstock.com
V některých osvícených nemocnicích zařazují do jídelníčku těchto pacientů nealkoholické pivo," řekla. Těhotné ženy a lidé užívající pravidelně léky, stejně jako lidé ohrožení závislostí smějí pít jen nealkoholické pivo, upozornila.

Podle Starnovské je pivo při mnoha dlouhodobých dietních režimech možnou a mnohdy i výhodnou složkou jídelníčku. "Samozřejmě pouze nízkostupňové a v přiměřené dávce, což je u zdravé ženy třetinka a u zdravého muže půllitr piva za den," připomněla odbornice.

Česko patří k historicky "pivním zemím", a řada lidí ani nepovažuje pivo za alkohol. Může se stát, že když onemocní a lékař jim výslovně neřekne, že mohou pít dál pivo, vyřadí je z jídelníčku. Ztratí chuť k jídlu, méně jedí a slábnou. Pivo jim už nepomáhá pomocí hořčin trávit, takže jim je při dodržování diety hůř.

"Nechci tím říci, že ke každé dietě je třeba konzumovat pivo," upozornila Starnovská. Záleží podle ní na tom, jaké varianty pokrmů a nápojů má pacient povolené. Pokud nemá zakázány alkoholické nápoje, může piva využít jako rychlého zdroje tekutin a energie, pro podporu trávení a dodávku vitamínu řady B, minerálů a iontů. Pokud alkohol zakázaný má, například kvůli tomu, že užívá léky, musí lékařské doporučení respektovat. To platí i v případě, že trpí onemocněním jater či slinivky břišní.

Pivo však právě obsahu alkoholu je i nezanedbatelným zdrojem energie a tak při redukčních režimech a u osob, které si hlídají svoji váhu s ním nutno s jeho konzumací opatrně. Třetinka (půllitr) desetistupňového piva představuje 390 (650) kJ, u tmavého jedenáctistupňového už 660 (1100) kJ. V těchto případech je vhodnější volit pivo nealkoholické, které ve stejném objemu dodá pouze 260 (433) kJ.

Pivo je i výhodnou surovinou v kuchyni při přípravě pokrmů - lze jím dobarvovat pokrmy nebo zvýraznit jejich chuť. Například při dietě, kdy člověk nesmí pražené pokrmy, lze hnědé barvy šťávy z "opečeného" masa dosáhnout dodáním piva. Stejně tak lidem, kteří nesmějí z dietních důvodů jíst kachnu, lze připravit kuře na pivu tak, že jim ji chuťově nahradí.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce