Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Světový den boje proti žloutenkám

( Tisková zpráva | přečteno: 7610x )

Na 28. července připadá Světový den boje proti žloutenkám, které se řadí mezi nejčastější virová onemocnění. V jejich důsledku každoročně zemře přibližně jeden a půl milionu lidí po celém světě.

„Inovativní farmaceutický průmysl se snaží s tímto onemocněním bojovat. Na tři nejrozšířenější typy onemocnění je v současné době ve vývoji 22 nových léčiv,“ uvedl Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Žloutenka není jen jedna

Žloutenka neboli virová hepatitida je jedním z nejčastějších virových onemocnění. V současné době lze diagnostikovat sedm typů žloutenky – vedle nejrozšířenějších typů A, B a C jsou to také méně známé D, E, F a G. „Jednotlivé typy se od sebe liší jak způsobem přenosu, tak příznaky, závažností
i následky,“
uvedla MUDr. Jana Malinová, primářka Kliniky pracovního a cestovního lékařství Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Věkové skupiny nejčastěji nakažených

Hepatitida typu A

- děti 1 - 9 let

Hepatitida typu B

- 20 - 40 let

Hepatitida typu C

- 25 - 35 let

Hepatitida B zabije ročně až 600 000 lidí na světě

Infekčnost viru HBV, který hepatitidu typu B způsobuje, je  50–100 krát vyšší než u viru HIV. „Žloutenka typu B se přenáší krví nebo jinými tělními tekutinami. Teoreticky by bylo možné se nakazit i na první pohled neškodným použitím cizího zubního kartáčku,“ sdělila MUDr. Jana Malinová. Zákeřnost onemocnění spočívá také v tom, že během prvních čtyř týdnů až šesti měsíců se onemocnění nemusí vůbec projevit. „Mnoho nakažených tak netuší, že žloutenkou typu B trpí a může jí šířit dál,“ upozornila MUDr. Malinová. Nemoc může začínat jako chřipkové onemocnění, tedy bolestmi hlavy, nevolností, bolestmi kloubů. Při přechodu do chronického stadia je rizikem například cirhóza nebo rakovina jater. Počet nakažených v ČR dlouhodobě klesá, celosvětově této nemoci ale podlehne až 600 000 lidí ročně. Proti žloutence typu B přitom existují účinné léky a na vývoji dalších se pracuje. „Aktuálně je ve vývoji osm nových léčiv, které by měly pomoci boj proti hepatitidě typu B urychlit,“ uvedl Jakub Dvořáček, výkonný ředitel AIFP. Lidé se mohou očkovat dokonce i kombinovanou vakcínou a chránit se proti typu A i B zároveň. „Další z kombinovaných léčiv, tentokrát určené pro boj proti žloutenkám B a C, je v současnosti ve vývoji,“ doplnil Jakub Dvořáček.

Žloutenka typu A – nemoc špinavých rukou

Žloutenka typu A se nazývá „nemocí špinavých rukou“. K přenosu viru totiž často dochází
fekálně-orální cestou. „Základním preventivním opatřením proti tomuto onemocnění je tedy důkladná hygiena, zejména pak časté mytí rukou,“ uvedla MUDr. Jana Malinová. V porovnání s typem B se jedná o mírnější formu nemoci – většinou nepřechází do chronické formy a jen zřídkakdy je smrtelná. První příznaky onemocnění se také projevují chřipkovými příznaky. Onemocnění podléhá povinnému hlášení a hospitalizaci. Každoročně onemocní tímto typem žloutenky 1,4 milionu lidí na celém světě.
I proti tomuto typu hepatitidy existuje účinné očkování.

Na boj proti žloutence typu C dosud neexistuje lék

Nejzávažnější průběh a nejtěžší následky má hepatitida typu C. „Až u 85 % nakažených nemoc přejde do chronického stádia, u 5 – 20 % může zapříčinit vznik jaterní cirhózy a 1 – 5 % pacientů na jaterní cirhózu nebo rakovinu jater zemře,“ řekla MUDr. Jana Malinová. „Léčba hepatitidy C však bývá úspěšná jen v 60 % případů,“ dodala. Počet nemocných má celosvětově vzrůstající tendenci. Prozatím ale neexistuje účinný lék, který by nemoc vyléčila. „Díky inovativnímu farmaceutickému průmyslu je však právě na tento typ žloutenky ve vývoji 13 léčiv,“ uvedl Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Žloutenka je jedním z onemocnění, které lidstvo sužuje od nepaměti a v dnešní době postihuje miliony nových pacientů ročně.

Přečtěte si také

Seriál:Koupání v přírodě: Hrozí alergie, průjem, dermatitida

Nová léčba srdce: propíchnutí srdeční přepážky

Po čtyřicítce si nechte kouknout do očí

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce