Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Světový den spirometrie upozorňuje na závažné plicní choroby

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4674x )

Světový den spirometrie má za úkol zvýšit informovanost o této metodě, která umožní včas rozpoznat počínající formy řady závažných nemocí. Je to například chronická obstrukční plicní - známá jako CHOPN, bronchiální astma, ale také plicní fibróza, nebo sarkoidóza.

shutterstock.com

„Na světě trpí chronickým respiračním onemocněním odhadem miliarda lidí. Z toho 210 miliónů lidí má CHOPN a tři miliony na jeho následky ročně zemřou. Astmatem trpí kolem 300 miliónů lidí, je nejčastějším chronickým onemocněním u dětí, s výskytem přesahujícím 10 %. I proto chce WHO ukázat na vyšetření, které by mnoha pacientům umožnilo včas a efektivně se léčit,“vysvětluje MUDr. Alena Šteflová, PhD., Kancelář WHO v ČR.

Spirometrie je jednoduché vyšetření, kterým se měří plicní funkce a trvá přibližně 10 min. Může upozornit na počínající plicní onemocnění např. astma u alergiků nebo chronickou obstrukční plicní nemoc u kuřáků. Jde o vyšetření, které mohou absolvovat dospělí lidé bez omezení věku, u dětí je základní spirometrie proveditelná podle spolupráce. Vyšetření se provádí tak, že pacient dýchá do přístroje, který zaznamenává objem a rychlost vzduchu vydýchaného za určitý čas. Vyšetření se využívá i pro sportovce k určení objemu plic.

Význam spirometrie pro diagnostiku plicních onemocnění

„Spirometrie umožní včas rozpoznat počínající formy řady závažných nemocí. Je to například chronická obstrukční plicní - známá jako CHOPN, bronchiální astma, ale také plicní fibrózy, nebo sarkoidóza,“ říká prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc., předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti.

„Bez spirometrie bychom se rozhodně neobešli při diagnóze CHOPN, která ročně zabije skoro tři miliony lidí na světě. Abychom ji mohli včas léčit, potřebujeme o ní vědět včas, což zajistí právě spirometrie,“ upozorňuje MUDr. Stanislav Kos, CSc., Léčebna TRN Janov.

Spirometrie také hodnotí následky zápalu plic, zánětu pohrudnice, poranění hrudníku, poškození plic škodlivinami apod. Pomocí této metody lze testovat obecnou fyzickou zdatnost a rozhoduje se o předoperačním riziku a pooperačním stavu plic. Je také výbornou metodou pro posouzení účinku léků, úspěšnosti léčby nebo úspěšnosti rehabilitačního programu.

Nezastupitelné místo má i v pracovním lékařství

„Spirometrie slouží k časné diagnostice nemocí z povolání, odškodnění při nemocech z povolání, ale i sledování vývoje nemoci u lidí po přeřazení na jinou práci. Spirometrie může zachytit první známky poškození z práce a tak ochránit pracovníky před vážnějšími následky,“ zdůrazňuje prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc., místopředsedkyně Společnosti pracovního lékařství ČLS JEP.

Jak je z tohoto výčtu patrné, je význam spirometrie skutečně velký.

Kdo by se měl o provedení spirometrie zajímat?

O provedení spirometrie by měli uvažovat především lidé s chronickým kašlem, ti, kteří pozorují zhoršením dechu při námaze nebo v klidu, a také při pocitu tísně nebo bolesti na hrudníku nebo kuřáci.

Světový den spirometrie nabízí vyšetření zdarma

Světový den spirometrie vyhlašuje každoročně Evropská plicní nadace při Evropské respirační společnosti. Při této příležitosti si mohou lidé v mnoha světových městech nechat vyšetřit funkci plic.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

Využijte nabídky našeho pracoviště a přijďte si nechat změřit spirometrii zdarma u příležitosti Světového dne spirometrie (včetně konzultace výsledků s lékařem).

Kde: Klinika pracovního lékařství VFN v Praze, Laboratoř funkčního vyšetřování, Na Bojišti 1, Praha 2, přízemí - spirometrie

Kdy: 27. 6. 2018 v čase 8.00 - 11.30, 12.00 - 14.00

Plicní ambulance Polikliniky Zábřeh

Kde: Plicní ambulance Polikliniky Zábřeh, Školská 13, Zábřeh, (budova C polikliniky)

Kdy: 27.6.2018 od 8.00 do 18.00

Klinika pneumologie a ftizeologie FN Plzeň

Kde: Laboratoř funkční diagnostiky, Klinika pneumologie a ftizeologie FN Plzeň, Edvarda Beneše 1128/13, Plzeň-Bory (přízemí)

Kdy: Ve středu 27. června v 15 hodin

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bronchitida

Bronchitida - zánět průdušek, může být akutní nebo chronická. Obě tyto nemoci mají zcela odlišnou příčinu, průběh a léčbu. Chronická bronchitida vede velmi často k CHOPN.

Chronická plicní nemoc bere lidem dech

Sedm až osm set tisíc lidí v zemi trpí chronickou obstrukční plicní nemocí, která může člověk úplně ochromit.

Nemocí způsobených kouřením přibývá

Na jedenáctém místě v žebříčku příčin úmrtí je nyní chronická obstrukční plicní nemoc, kterou trpí zejména kuřáci. V roce 2030 bude zřejmě na první místě.

Bronchitida

Bronchitida je zánětlivé onemocnění průdušek. Průdušky tvoří systém trubic, které rozvádějí vdechovaný vzduch z průdušnice k plicním sklípkům. Příčinou zánětu je nejčastěji virová či bakteriální infekce...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce