Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Syndrom "kancelářského" oka.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 30660x )

Problém, který trápí třetinu populace vyspělých zemí.

shutterstock.com

Většina z nás tráví mnoho hodin svého pracovního dne upřeným pohledem na obrazovku počítače, vlivem dynamického rozvoje internetu se tato činnost stala i nedílnou součástí trávení volného času. Soustředěným pozorováním obrazovek snižujeme nevědomky frekvenci mrkání a naše oči jsou tak nedostatečně zvlhčovány. Tomu ještě v mnoha případech napomáhá suchý, klimatizovaný vzduch v místnosti (proto jsou silně ohroženy i letušky na delších letech nebo např.lidé pracující ve filmových střižnách).
Výsledkem je nepříjemné pálení, svědění, řezání nebo pocit „něčeho cizího“ v oku, dále citlivost na světlo, špatná snášenlivost pobytu na větru, únava a zhoršené vidění k večeru. Tomuto stavu se říká syndrom suchého oka (SSO) a mezi očními lékaři se začíná vžívat i označení Office Eye Syndrom, tedy syndrom kancelářského oka. „Pokud není včas rozpoznán, je podceněn nebo nevhodně léčen, může se stát příčinou velmi vážných problémů, například vředů na rohovce a dokonce i kritického ohrožení zraku“, varuje MUDr. Pavel Rezek, prezident České kontaktologické společnosti.
Podle některých populačních statistik se SSO vyskytuje ve 14 až 33 procentech,v České republice jím tedy mohou alespoň občas trpět až tři milióny lidí.

banner_ks_poradna.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
psnmkir
1x

4hy4Kt bikkvkkrbwpd, [url=http://bxckwbghejbm.com/]bxckwbghejbm[/url], [link=http://wxcxjcbsttkk.com/]wxcxjcbsttkk[/link], http://pamuurqsxzwu.com/

Maruška
1x

Jo,jo, znám, taky pracuju denodenně s počítačem a oči mě kolikrát pálí úplně nesnesitelně. Hodně mi pomohly oční kapky Ocutein Sensitive, vždycky jak cítím, že mě oči začínají štípat kapnu a je po problému, okamžitě se mi uleví.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce