Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tajemný lymfatický systém aneb Co nám proudí v těle

( Eva Musilová | přečteno: 19706x )

"Lymfatický systém je pro život zdaleka nejdůležitějším ekologickým systémem," řekl dr. Emil Vodder, zakladatel moderní lymfologie. Upozorňoval také na to, že špatná funkce tohoto systému je příčinou mnoha různých nemocí.

shutterstock.com

Výzkumy posledních let odhalují, že mezi množstvím různých zdravotních problémů, s nimiž si lékaři nevědí rady, se poměrně často vyskytují ty, které způsobilo špatné fungování lymfatického systému. Většinou se jedná o různé otoky a z nich pramenící bolesti.

Co vlastně lymfatický systém je a jakou má v našem organismu úlohu?

Velice zjednodušeně bychom mohli popsat lymfatický systém takto: Všechny tkáně těla jsou prostoupeny tkáňovým mokem.Toho má dospělý člověk něco mezi pěti a šesti litry a zprostředkovává přenos kyslíku a výživy do buněk. Tento tkáňový mok se sbírá do lymfatických kapilár: V okamžiku, kdy se dostane do lymfatického systému, se stává lymfou.

Lymfatický systém je složen z lymfatických cév a lymfatických uzlin. Hlavním úkolem cév mízního systému je odvádět z tkání částice, které nemohou projít stěnou kapilár do žil. Uzliny zase slouží k filtraci lymfy. Zachycují mikroorganismy a toxiny, které se do těla dostaly skrze sliznice, a vytvářejí potřebné protilátky.

A kde je lymfatický systém v těle najdete? Stručně řečeno, všude. Jak už logicky vyplývá z jeho funkce, je celé naše tělo protkáno sítí lymfatických vlásečnic. Ty se ‒ podobně jako krevní vlásečnice ‒ spojují v silnější trubice, cévy, až nakonec jsou z nich silné kmeny. Kmeny společně tvoří takzvaný hrudní mízovod, z něhož se lymfa konečně dostává do žilní krve. Tato lymfa už ovšem musí být vyčištěna, přefiltrována, a to se odehrává v množství uzlin. O některých uzlinách dobře víme, protože jsou dobře hmatné třeba při chřipce nebo jiných infekčních chorobách, o jiných však nemáme ani tušení, zejména pokud dobře a bez problému fungují.

„Lymfatický systém je pro život zdaleka nejdůležitějším ekologickým systémem,“ řekl kdysi průkopník v poznávání a léčbě lymfatického systému, dánský lékař Emil Vodder. Ten se lymfou intenzivně zabýval od třicátých let minulého století. Od roku 1936 praktikoval takzvanou Vodderovu metodu lymfodrenáží a snažil se opakovaně upozorňovat odbornou lékařskou veřejnost na to, jak důležité je správné fungování lymfatického systému pro organismus.

Lymfedemu a příbuzným poruchám se intenzivně věnoval také populární německý radiolog a lymfolog profesor Horst Weisseleder: "Velké množství našich chorob ve skutečnosti pochází z mikroedémů v pojivové tkáni," řekl.

Je až neuvěřitelné, že přes všechny snahy Emila Voddera a jeho kolegů i přes evidentní důležitost lymfatického systému byla první "učebnice" na téma lymfy a lymfodrenáží vydána až v roce 1978. Dnes už ovšem naštěstí fungují v různých částech republiky takzvaná lymfocentra, na něž se může pacient s důvěrou obrátit. Mohou poskytnout užitečné rady i odbornou péči.

V pokračování článku se dozvíte o tom, co způsobí, pokud je činnost lymfatického systému narušena.

Setkali jste se někdy s tím, že lékař jako příčinu vašich potíží označil špatnou činnost lymfatického systému? Své příspěvky můžete poslat prostřednictvím diskuse nebo na mail redakce@ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce