Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tamiflu - lék na prasečí chřipku

( Redakce | přečteno: 123285x )

shutterstock.com

Preventivní užívání Tamiflu

Během užívání léku Tamiflu se zmírňují symptomy nemoci nebo lze preventivním užíváním infekci předejít, což lidé kvůli strachu z rozšiřující se prasečí chřipky, viru A/H1N1, využili. Preventivní užívání se doporučuje po dobu šesti týdnu, kdy je chřipková pandemie na vrcholu nebo když žijete v bezprostředním kontaktu s nemocí.

Dvě studie provedené ve Velké Británii však odhalily, že preventivní užívání Tamiflu s sebou přináší nepřijemné vedlejší účinky. Na jaře tohoto roku se v jihozápadní Anglii se objevila prasečí chřipka na třech základních školách. Spolužáci nakažených dětí začali preventivně užívat lék Tamiflu. U více než poloviny dětí se projevily velice nepříjemné nežádoucí účinky.

Nežádoucí účinky léku Tamiflu

Nejčastějším vedlejším účinkem tohoto léku jsou bolesti břicha, zažívací obtíže, zvracení, průjem. Mezi další patří krvácení do zažívacího traktu, zánět průdušek, zánět horních cest dýchacích, závratě, zvýšený pocit únavy, poruchy spánku, poruchy zraku a srdečního rytmu.

Mezi velice závažné nežádoucí přáznaky Tamiflu patři i halucinace, delirium, křeče, zmatenost, poruchy vědomí, abnormální chování, bludy, noční můry. Nežádoucím účinkům tohoto druhy se říká neuropsychologické. V Japonsku přiznali i dvě umrtí, které zřejmě souvisely s užíváním Tamiflu.

U více jak poloviny britských žáků se objevily nepříjemné noční můry a poruchy spánku. Téměř každé páté dítě přiznalo neuropsychologické vedlejší účinky – kromě zlých snů se nebyly schopné soustředit, byly zmatené a omámené. V Japonsku, kde také byly s lékem problémy, vláda vydala doporučení, aby nebyl Tamiflu podáván lidem ve věku od deseti do devatenácti let.

Hrozba prasečí chřipky

Problémy s lékem Tamiflu se objevily i v kontinentálních státech Evropy, například v Norsku, dále jsou evidovány případy v Kanadě a Spojených státech amerických, kdy lék nezabíral tak dobře, jak by měl.

Situace je každopádně celosvětově bedlivě monitorována, vědci stále zkoumají možnosti léčby a prevence proti hrozící pandemii prasečí chřipky, jejíž následky zatím nikdo nedokáže předvídat. Předpokládá se, že vakcína proti prasečí chřipce bude objevena během září, do té doby lze v boji proti chřice A/H1N1 používat jen antivirotika, např. tedy právě lék Tamiflu.

Příznaky prasečí chřipky

Chřipka je infekční onemocnění vyvolané virem chřipky. Viry chřipky mutují mezi sebou, například prasečí vir s ptačím. Každý z těchto virů má své vlastanosti (schopnost šíření, intenzitu, s kterou napadá zvířata a člověka atd.) a jejich mutací vznikají nové druhy onemocnění, na které lidé musí najít lék a v nejlepším případě i očkování.

Příznaky chřipky: náhlý vznik horečky (více než 37,8 st. C), kašel, ucpaný nos, bolesti hlavy, smrkání, bolesti svalů, únava.

Tyto příznaky mohou znamenat i jinou nemoc než chřipku, proto se vždy poraďte se svým lekařem! Užívání léku Tamiflu je také nutné konzultovat s lékařem.

Zdroje:

  • Warning over fake Tamiflu sales
  • Flu drugs 'unhelpful' in children
  • Swine flu: Your questions answered
  • thermeeno_500x150_3_v2.jpg
    Léky a doplatky

    Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

    Např.: wobenzym
    Poraďte se s lékařem

    Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

    Diskuse k článku
    luate
    1x

    Já se starám o své zdraví průběžně, tak nemám žádný problem. Žádné chřipky, ani té prasečí nebojím, protože postihuje ty, co mají oslabenou imunitu. Já užívám kvalitní doplňky stravy s houbou Reishi a super kvalitní detoxikační náplasti čistící lymfatický systém a krev. [email protected]

    reakce...

    hm to je sice hezký ale proti viru ti to stejně nepomůže,ten když chytneš tak ho prostě chytneš a to že máš posílenou imunitu ti pomůže akorát k tomu že se s ním tvé tělo vypořádá snadněji než tělo s oslabenou imunitou

    barbora velova
    1x

    mam 2letou dceru zacala zvracet ,prujem lehce zvysena teplota ryma a trochu kasel ja jsem se od ni nakazila ale nezvracim pouze jako klasicka chripka hlenovy kasel a ryma malatnejsi,bojim se zda to neni praseci chripka doktor rekl ze to je zrejmne strevni chripka ale nevim proc ja chytla klasickou dcera jenom spi ani neji vse vyzvraci nevim zdali jet radeji na pohotovost


    Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

    Přidat nový komentář

    Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
    Partner rubriky Chřipka
    Partner rubriky Chřipka

    Chcete mít přehled
    o novinkách na ordinaci.cz

    Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

    Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

    Mohlo by vás zajímat

    Chřipka

    Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

    Horečka

    Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

    Chrapot

    Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

    Nejčtenější články

    Nejnovější témata

    Nejnovější diskuze

    19. června 2008, 10:54:48

    Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

    28. června 2008, 09:42:17

    Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

    28. června 2008, 09:57:08

    Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

    Naši partneři

    Inzerce