Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tatínek u porodu, ano nebo ne? (1.část)

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 21383x )

O tatíncích u porodu už bylo napsáno veliké množství článků, ve kterých se spoustu odborníků i laiků zamýšlelo, zda je otec u porodu důležitý, či ne...

shutterstock.com

O tatíncích u porodu už bylo napsáno veliké množství článků, ve kterých se spoustu odborníků i laiků zamýšlelo, zda je otec u porodu důležitý, či ne. Jestli šel své partnerce opravdu pomoci a nebo se šel jen "podívat", aby se mohl chlubit před ostatními muži.

Od doby, kdy první tatínci chodili k porodu a kdy to byla spíš rarita, už uplynulo spoustu doby. Naštěstí v současné době je počet partnerů u porodu natolik velký, že je téměř méně maminek, které přijdou rodit samy. Většina žen si přeje prostou přítomnost svého muže, přeje si s ním sdílet nejen krásné, ale také náročné okamžiky svého vlastního i společného života.

Přesto stále platí, že každý budoucí tatínek by se měl na pobyt v porodnici připravit, aby byl opravdu plnohodnotným partnerem mamince, aby jí mohl pomoci jak fyzicky, tak i psychicky a byl jí velkou oporou. Úloha partnera u porodu nezačíná samotným porodem, tzn. dobou, kdy začnou porodní stahy nebo odteče plodová voda. Začíná daleko předtím, už v průběhu těhotenství.

Co by měl tedy mít budoucí tatínek za sebou, než překročí práh porodnice?

  • Je vhodné, aby se účastnil spousty věcí, které absolvuje i budoucí maminka.
  • Je velmi výhodné doprovodit nastávající maminku na některou z předporodních kontrol, např. ultrazvukového vyšetření, kardiotokografického vyšetření (záznam srdečních ozev plodu) apod.
  • Absolvovat s maminou předporodní kurzy, kde se vše o průběhu těhotenství a porodu dozví. Navíc se může zeptat na spoustu pro něj rozporuplných věcí, které mu každá porodní asistentka v kurzu jistě ráda zodpoví. Je třeba, aby před vstupem na porodní sál věděl, co od porodního procesu může očekávat, a to nejen po stránce fyzické a psychické, ale i medicínské, tedy vědět jaké úkony a zásahy se nejčastěji při porodu používají,kdy jsou nezbytné, kdy vhodné. Navíc se dostane do prostředí, kde je více stejně "zvědavých" párů, mají podobné problémy, přání i touhy.
  • Doprovázet nastávající maminku na procházky, na cvičení, na plavání, povzbuzovat ji k tělesné aktivitě, aby byla na porod fyzicky připravená. A také s ní třeba i relaxovat.
  • Společně pozorovat děťátko, mluvit s ním, hladit ho, poslouchat přes bříško maminky.
  • Připravovat starší sourozence spolu s maminou na příchod nového člena rodiny. Vysvětlit, kde budou v době, kdy bude maminka v porodnici, kdo se o ně bude starat apod.
  • Dopředu obstarat veškeré doklady, které bude mamina v porodnici potřebovat (těhotenská průkazka, oddací list nebo předem ověřené prohlášení o jménu dítěte z matriky, občanský průkaz, průkazku pojišťovny, event. lékařské nálezy z odborných pracovišť)
  • Nastávající maminka bude potřebovat do porodnice spoustu věcí, jak pro sebe, tak pro děťátko. Je vhodné balit zavazadlo s partnerkou. U porodu maminka často nemá náladu hledat v tašce různé dokumenty, které porodní asistentka potřebuje k vypsání porodopisu, či přezůvky pro tatínka, proto je vhodné, aby partner alespoň trochu věděl, co je kde v tašce uloženo.
  • Navštivte porodní sál a podívejte se na všechna místa, kam se můžete během porodu dostat.v vVytvořte si spolu s maminou jakýsi "porodní plán". Naplánujte si, jak byste si představovali, aby váš porod probíhal, jak budete navzájem postupovat při porodních bolestech, jak dýchat, jak provádět určité uvolňovací polohy (vše se většinou dozvíte při předporodních kurzech - jen je třeba si to připomenout), co dělat v případě, že se tatínkovi udělá nevolno atd.
  • Naplánovat si, jakým způsobem se dostanete v den "D" do porodnice. Pokud zvolíte vlastní vozidlo, nezapomeňte mít včas dostatečně plnou nádrž.
  • Během posledních týdnů těhotenství je dobré začít s přípravami na život s miminkem. Společně pořizovat nejrůznější věci pro děťátko - kočárek, postýlku, připravit pro ni místo. Vědět, kam budete ukládat jednotlivé potřeby pro miminko, pleny, oblečky, toaletní pomůcky, ale i hračky.
  • Je dobré předem si zjistit, ke kterému dětskému lékaři budete chodit, kde sídlí a jaké má ordinační hodiny.
  • Navštivte s maminkou i kurz věnující se kojení a péči o dítě.
  • Naplánovat si také, jak se podělíte o péči o dítě. Zda budete jen pozorovatelem, nebo zda se budete aktivně účastnit veškerého dění okolo něj. Pokud je to možné, snažte si naplánovat dovolenou na nějaký den po příchodu maminky s dítětem z porodnice.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Vladimír Řehák

Myslím, že by nastávající tatínkové měli být oporou maminek u porodu. Je důležité, aby měli zafixováno, že porod není žádná procházka růžovým sadem a měli napaměti jak musela jejich drahá polovička trpět pro to malé ubrečené šťestíčko.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poporodní změny na děložním hrdle

porodila jsem dve deti obe cisarskym rezem. pri gyn. kontrole po druhem diteti po sestinedeli mi v cytologii del. hrdla vysly poporodni zmeny. co to znamena a je to bezne i po porodu cis. rezem? proc nebyly i po prvnim porodu? moc dekuji za odpoved.

Příprava na porod psychicky i fyzicky

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu...

Porod: doba před porodem

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce