Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Těhotenství a cesta letadlem

(MUDr. Marcela Budíková | přečteno: 28362x )

Jsem v 16. týdnu těhotenství. Plánujicestu do Japonska. Může snížený tlak kyslíku na palubě letadla moje dítě poškodit?

Dobrá rada
shutterstock.com

Jsem v 16. týdnu těhotenství. Plánujeme s manželem delší cestu do Japonska (20 týdnů). Slyšela jsem, že snížený tlak kyslíku na palubě letadla může moje dítě poškodit. Co mi radíte?

Všeobecně se ženám s normálně probíhajícím těhotenstvím nedoporučuje cestovat letadlem po 36. týdnu gravidity. Některé letecké společnosti nedovolují cestovat ženám už od 28. týdne nebo po nich požadují lékařské potvrzení - většinou ne starší než 76 hodin. To by mohlo být limitující pro Vaši zpáteční cestu. Vše o těhotenství, jeho průběhu a rizicích se dočtete zde.

Tlak vzduchu na palubě letadel bývá uměle vyrovnáván, plodu tedy nehrozí nedostatek kyslíku. Změny atmosferického tlaku sice mírně zvyšují riziko předčasného porodu, nebývají však jeho hlavní příčinou.

Delší mezinárodní lety bývají pro ženu po 28. týdnu velmi náročné. Objevují se otoky rukou i nohou, poloha vsedě je velmi nepohodlná. Stoupá riziko embolie. Pokud je žena v tomto stupni těhotenství nucena cestovat letadlem, měla by se pravidelně procházet po palubě letadla, aby zabránila stagnaci krve v žilách. Je potřeba pít dostatek tekutin. Zhoršená stabilita a závratě mohou způsobit pády na schodištích a eskalátorech.

Pokud žena ve vyšším stupni těhotenství cestuje do ciziny, riskuje že tam i porodí (v lepším případě). V případě, že se objeví problémy s těhotenstvím, bývá návrat často obtížný. Proto je třeba delší cesty v těhotenství dobře zvážit a vždy se poradit se svým lékařem.

Pokud se přece rozhodnete cestovat, vyžádejte si s sebou výpis z lékařské dokumentace, nejlépe v angličtině. Pokuste se zjistit adresu dobrého gynekologa na místě Vašeho plánovaného pobytu. Svůj návrat naplánujte dříve, nejlépe před 28. týdnem těhotenství.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Marci
1x

Chci se jen podělit o svou zkušenost. Letěla jsem v 10. týdnu do Indonésie. Nebyla jsem nejmladší, bylo mi v té době 36 let. Před otěhotněním jsem se hormonálně léčila pro neplodnost (zvýšený prolaktin). Těhotenství probíhalo normálně. Taky jsem zjišťovala, jestli nemůžu miminko nějak ohrozit. Je to opravdu individuální. Ale já jsem problém neměla žádný. Dokonce jsem i cestovala po Indonésii: vrtulákem z Bali na Flores a zpět 3 dny lodí. Zpátky jsem se vracela ve 12. týdnu těhotenství. Ale opravdu to nedoporučuji. Každá žena si to musí zvážit sama. Dnes mám krásnou zdravou holčičku, má půl roku a je hodná a klidná. Nijak se to na ni neprojevilo.

Šárka Majcová

Jak je to s cestováním v letadle v době těhotenství? Je mě 36 let, budu v 10tém týdnu těhotenství a mám letět do USA. Let bude trvat 10h, přestup 4h a pak další 4 hod. letu. Může mě někdo poradit?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce