Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tentokrát zhubnete: díky severské chůzi

( Renata Vyšínová | přečteno: 14312x )

Vypadá to tak jednoduše. Prostě si jen tak vyšlapujete s hůlkami, podobnými těm běžkařským. Po hodině tréninku ale zjistíte, že už vás začínají bolet svaly. Dobře provedený nordic walking jim dá totiž pořádně zabrat a proto se při něm i pěkně hubne. A nejen to – upravuje držení těla, posiluje horní končetiny a záda a je vhodnou rehabilitací pacientů s onemocněním srdce a plic.

shutterstock.com

Příručky vám většinou představí nordic walking jako koordinačně nenáročný pohyb. Nevěřte jim zcela. Není to nic, co byste nezvládli, ale pokud se ho budete učit za přítomnosti zkušeného instruktora, pak bude co opravovat. Nepočítejte raději s tím, že se během první lekce všechno naučíte. Potíže vám může dělat udržet ten správný náklon trupu, pohyb ruky s holí a to, že ruka a noha jdou vlastně „proti sobě“.

Principem správné severské chůze je, že do chůze díky hůlkám a jejich pohybu, zapojíte i horní polovinu těla. Je to jako svižná jízda na běžkách, jen bez těch lyží na nohách. Původně se používala právě jako letní trénink běžců na lyžích.

Pokud byste chtěli srovnat tento typ chůze s tou normální, pak s hůlkami vydáte skoro o polovinu víc energie a máte asi o dvacet procent vyšší tepovou frekvenci.

K čemu je to dobré

Svižná chůze s hůlkami posiluje zádové a ramenní svaly, svaly horních končetin. Uvolňuje oblast bederní, hrudní i krční páteře. Obecně posiluje pružnost svalů a vytrvalost. Pokud ho provádíte opravdu dobře, mělo by být zapojeno 600 svalů, tedy 90% všech svalů v těle. To samozřejmě zvýší srdeční činnost, a působí jako prevence kardiovaskulárních chorob. Na hubnutí je ideální – za hodinu můžete spálit až 600 kcal.

Výhodou jistě je, že na tento sport kromě kvalitních bot a hůlek nepotřebujete žádné vybavení a lze ho provozovat všude na procházce – po městě, na horách, u moře… A to v každou roční dobu. S hůlkami potkáte stejně tak starší lidi jako mladé, je vhodný pro všechny. Ani problémy s klouby by vás neměly zastavit – část váhy přenesete na hůlky a tak kloubům ulevíte. Odborníci jej doporučují i pro diabetiky a lidi s velkou nadváhou.

Na co pozor

Zdravotně si nemůžete ublížit, protože přizpůsobíte tempo svým fyzickým schopnostem, terénu a zdravotnímu stavu. V těhotenství je lepší se poradit s lékařem. „V podstatě může chodit každý, kdo udělá krok. Když někdo nemůže, tak prostě bude dělat menší kroky nebo zpomalí. Klienty jsou lidé po operacích srdce, kloubů, ale i těhotné. Samozřejmě je lepší, když člověk v případě závažných potíží konzultuje s ošetřujícím lékařem. Často nám ale své pacienty lékaři posílají, aby právě „rozchodili“ své potíže,“ říká instruktorka nordic walking Zdena Vašková, která nabízí v případě potřeby konzultaci na mailu vaskovazd@seznam.cz.

Dejte si také pozor na to, abyste si pořídili správné hole. Měly by tlumit náraz při odrazu, být lehké a dobře se držet. Pokud si nevyberete dobře, riskujete nejen nepohodlí, ale i poranění svalů, přetížení ramenního pletence a krční páteře.

Před tím, než vyrazíte, měli byste se rozehřát jako před každým jiným sportem. Ideální je pomalý strečink, následovaný obyčejnou chůzí.

S sebou byste vždy měli mít dostatečnou zásobu pití, protože se budete potit a tak je dobré doplnit tekutiny.

Máte své zkušenosti s nordic walking? Podělte se s nimi prostřednictvím diskuse nebo nám napište na tento mail.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce