Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tentokrát zhubnete: na spinningu

( Irena Waldhauserová | přečteno: 27745x )

Při spinningu spálíte až 5x víc kalorií než při aerobiku, a to bez náročné choreografie a zatěžování kloubů. Spinning je vhodný téměř pro každého, kdo si chce zlepšit kondici, zhubnout a zpevnit celé tělo. Spinning si zamilujete, i když nesnášíte kolo. Vyzkoušela jsem ho a vím jistě, že po lekci i vám zůstane čistá hlava, tělo zaplavené hormony štěstí a dobrý pocit, že jste pro sebe něco udělali.

shutterstock.com

Výhody spinningu

Naberete svalovou hmotu, procvičujete celé tělo (nohy, zadek, paže, břicho), aniž byste zatěžovali klouby. Za 45minutovou lekci spálíte 400–1200 kcal. To je víc než při aerobiku nebo joggingu, je to srovnatelné s během na lyžích. Navíc odpadají starosti s rozmary počasí, a pokud nejste příznivci složitých choreografií, z popisu jízdy uvidíte, že vás žádné cvičení těžké na koordinaci nečeká – stačí šlapat do rytmu hudby. Eva Farářová, lektorka My Spinning Centra v Mimoni, čtyřmi slovy shrnuje, co je na spinningu nejlepší: "Endorfiny, pot a spálené kalorie."

Pokud vás naopak lákají pestré krokové variace, přečtěte si tom, jak se hubne se zumbou.

Pro koho je spinning vhodný

Spinning je vhodný na zlepšování kondice, hubnutí a tvarování postavy téměř pro každého. Je také vhodnou součástí tréninku – při současném měření tepové frekvence lze simulovat zcela konkrétní tréninkovou zátěž. Výborný je jako zimní příprava pro cyklisty, letní pro lyžaře, běžně ho využívají pro zlepšení kondice i hokejisté NHL. Rozhodně to není výlučně dámská záležitost.

Pacienti s vysokým tlakem či srdečními problémy by se před první lekcí určitě měli poradit se svým lékařem a víc se hlídat. Omezením pro spinning je věk, obecně není doporučován dětem do 12 let. Eva Farářová k tomu dodává: "Já nedoporučuju spinning dětem do patnácti let kvůli kloubům, které jsou stále ještě ve vývinu, a pak také lidem, kteří mají větší problémy s páteří, mají skoliózu nebo jsou po úrazu páteře. Přece jen tím, že se nesedí vzpřímeně, je páteř víc namáhána." Horní věková hranice rozhodně stanovena není. Váhová je dána nosností spinneru – 130 kg.

Při hubnutí je důležitější hlava než žaludek - čtěte zde.

Spinning – láska čistě náhodná

Nemám ke kolu vřelý vztah. Abych mu nekřivdila, přijde mi užitečné jako dopravní prostředek (ale tak do deseti kilometrů a v Polabí). Bolí mě z něj zadek a neznám nic potupnějšího než tlačit kolo do kopce. Spinning jsem kvůli svému postoji k cyklistice zavrhla dřív, než jsem o něm slyšela. Nikdy! Na svou první lekci jsem se dostala téměř omylem.

Na svou první instruktorku jsem měla štěstí, důležité základy srozumitelně vysvětlila, dost nás povzbuzovala a její lekce ani nebyla tak náročná, abych se úplně odrovnala. Vlastně mě další dny nic nebolelo, i když jsem neměla pocit, že bych se flákala. A hlavně: největší strašák – bolavý zadek – se na spinningu nekoná. Tam totiž budete ještě žebrat, abyste si mohli sednout. Záleží na instruktorovi, ale většinu lekce nejedete v sedle, ale (jak se správně říká) ze sedla. Mému prvnímu zážitku ze spinningu se nedalo nic vytknout a během dvou měsíců jsem si na něm vypěstovala závislost. Je to přesně tak, jak říká moje kamarádka Jitka: "Mně se na tom líbí to, že se za krátkou dobu tak děsně zpotím." Jednou jsem zaslechla hovor svých dvou spolujezdkyň, že nejlíp šlapou, když jsou naštvané. Úplně přesně je citovat ovšem nemůžu. Domů se vrací jako usměvaví beránci.

Co je spinning

Stacionární kolo (spinner) se od rotopedu liší tím, že má setrvačník, a tím pádem vás nutí pořád šlapat. Také je jiné vzájemné postavení řídítek a sedla. Na rotopedu relativně vzpřímeně sedíte, na spinneru jsou řídítka dál a níž, a pokud sedíte, páteř je víc ve vodorovné poloze. Nejen setrvačník vás požene dopředu, bude to i hudba, dostatečně motivující instruktor, cvičení ve skupině nebo i představivost. Máte totiž předem vytyčenou trasu, kde se střídají kopce s rovinkami, nebo kopce s ještě horšími kopci. Někde je trasa přímo v terénu promítána na zeď, a vy tak zvládnete za lekci kus horské etapy Tour de France.

Přestože lektor dává pokyny, kdy si přidat zátěž (kdy je kopec prudší a prudší), každý si ji volí sám tak, aby to do rytmu ušlapal a udýchal. Ať už instruktorka bez jediného gramu tuku na těle a bez známek potu a zadýchání (i když víte, že má třetí hodinu za sebou) křičí: "Přidáme si!", pořád myslete na to, že je to vaše jízda. I když nenechat se strhnout je dost těžké. Ale nemusíte si přidávat hned půl kolečka, pro začátek stačí čtvrtka.

Při běžné hodině jezdíte rovinky - (s nízkou zátěží) na zahřátí a vydýchání - a kopce (přidáváte zátěž). Obojí se jezdí v sedle. Kopce se pak jezdí i vestoje (ze sedla), tuto pozici zpestřuje tzv. running (stojíte téměř vzpřímeně a jen lehce se opíráte o řídítka) a občasné vypečené sprinty. Lekce vždy končí protažením svalů.

Tipy a postřehy autorky přímo z hodiny spinningu včetně obvyklé ceny za hodinu jízdy najdete zde.

Napište nám své vlastní zkušenosti se spinningem do diskuse nebo na tento mail.

Fotografie: www.tourderalsko.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Květuše Jiroušová
1x

Dobrý den mužu potvrdit je to skvělé je mi 58let spínning dělám 3roky zhubla jsem 7 kilo ale co hlavně postava se vytvarovala.Vřele doporučuji.

prosim

zpráva ahoj :)) PROSÍM O HLAS, JSEM DÍVKA ČÍSLO 24. NA STRÁNKÁCH inparty.cz/fotocasting/lipnik/

luKY

Panebože Ireno, co jste dělal při studiu biochemie na PřF UK ? Při spinningu k hubnutí dochází jenom minimálně, jistě zlepšujete kondici, ale při tak vysoké tepové frekvenci se uvolňují cukry, které opět rychle tělo vytvoří a nikolii tuky,. kteréí se odourávájí někde mezi 120-140 tepy/min.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce