Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Toxoplazmóza

(MUDr. Otto Herber | přečteno: 13262x )

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

shutterstock.com

Tato oocysta musí nejprve dozrát a teprve potom se stává infekční. Člověk (nebo jiný teplokrevný živočich) je mezihostitelem a může se nakazit pozřením zralé oocysty.Ve střevě se z ní uvolní tzv. sporozoity, které pronikají do nejrůznějších tkání nakaženého jedince. Poté, co se přestane množení v těle mezihostitele, vznikají tkáňové cysty, ve kterých parazit dlouhodobě přežívá. Přenos nákazy se může dít několika způsoby - pozřením oocyst vyloučených kočkou (nutno dbát hygienická opatření), pozřením nedostatečně tepelně upravené maso jiných mezihostitelů a nebo přechodem parazita přes placentu (nákaza nenarozeného plodu).

Čtěte také: Nemytá mrkev vás může dohnat k sebevraždě nebo zvýšit riziko dopravní nehody

Listerióza

Obecně je listerióza infekční onemocnění lidí a zvířat, které může probíhat pod rozmanitým klinickým obrazem. Je prokázáno, že Listeria monocytogenes a jiné druhy listerií jsou rozšířené nejen u zvířat, ale také ve volné přírodě, na rostlinách a také produktech, které jsou z nich vyráběny.

Původce onemocnění: Listerie, což jsou bakterie (mikrobiologicky - grampozitivní aerobní tyčinky), které se vykytují jako podmíněné patogeny hojně u zvířat (- mohou, a také přechodně osidlují sliznice svých hostitelů - lidí i zvířat a to především zažívacího traktu. Odtud také u dospělých osob vstupují listerie do organismu). Byly popsány epidemie malého rozsahu po požití kontaminovaných potravin (např. sýrů). Vlastní rozvoj onemocnění probíhá ve dvou na sebe navazujících fázích. V první dochází k průniku listerií do buněk hostitele, v druhé potom postižení cílových orgánů (hlavně centrálního nervového systému a placenty).

Léčba ampicilin, amoxicilin a penicilin G ve vysokých dávkách. Vhodné je rovněž podání penicilinu s aminoglykosidovým antibiotikem, zejména s gentamicinem, pro vzájemnou podporu (synergismus) účinku.

Toxokaróza:

Původce: Toxocara spp. Jedná se o hlístice (latinsky Nematoda), které jsou střevním parazitem psů a koček. Samičky červů produkují velký počet vajíček vycházejících s trusem, která ve vnějším prostředí zrají a ve stavu schopném způsobit infekci přežívají dlouhou dobu. Člověk se nakazí kontaminovanou potravou, nápoji obsahujícími vajíčka. Člověk je pro tyto červy nevhodným hostitelem, proto larvy nedokončí migraci a přežívají v různých orgánech, které mohou poškozovat.

Onemocnění: larvální toxokaróza, larva migrans visceralis (larva migruje vnitřními orgány), larva migrans ocularis (oční poškození).

Příznaky: závisí na tom, kterým orgány larvy migrují a na stupni poškození těchto orgánů.

Terapie: tzv. anthelmintika (thiabendazol, mebendazol, albendazol).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce