Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Trendem moderní stomatologie je zubní hygiena

( Jaroslava Sladká | přečteno: 15684x )

Parodontóza a "špatný dech" nebolí, i zubní kaz začíná bez bolesti...

shutterstock.com

V posledních letech se objevuje i v ČR stále více zubních ordinací, které nabízejí vedle klasické stomatologické péče také služby zubních hygienistů. Nejedná se o žádnou klamnou reklamu na přilákání většího počtu platících pacientů, ale o dobrou službu pro naše orální zdraví. Pravidelná a poučená péče naopak může pomoci i „naší kapse“, tj.oddálit náročné a finančně nákladné rekonstrukce chrupu nebo dokonce jeho totální náhradu.

I když zubní kaz, zánět dásní a parodontóza jsou onemocnění, jejichž vzniku lze účinně předcházet, stále ještě mnoho lidí tuto prevenci podceňuje. Kolem dodržování správné
ústní (orální) hygieny také koluje řada mýtů, například: špatné zuby jsou v naší rodině dědičné, takže nemá cenu se tím trápit; nic mě nebolí, dásně nekrvácejí, takže můžu být v pohodě apod.
Ve skutečnosti zubní kazy ani zánět dásní nejsou dědičné choroby a dokonce i v případě geneticky přenesené slabosti zubů je pravidelná hygiena tím nejlepším způsobem, jak zajistit zdravou ústní dutinu.
Pravdou je, že při některých chronických onemocněních (například při cukrovce), je riziko poškození zubů a dásní zvýšeno. Opět se ale dá předejít zbytečným komplikacím včasnou poradou s odborníkem a dodržováním pravidel, která doporučí. Také to, že nemáme momentálně žádný problém, není argumentem k zanedbávání ústní hygieny.

Nepřítelem číslo jedna je zubní plak

Mechanismus a cíle ústní hygieny se stále mění. Dnes už nejde jen o to odstranit zbytky potravy a bakterie nebo si zajistit svěží dech. Prvořadým úkolem je mechanická redukce mikrobiální flóry, vytvoření rovnovážného stavu mezi mikroorganismy a hostitelem v ústech, který nebude mít za následek poruchu ústního zdraví. Znamená to, že největším nepřítelem je plak – mikrobiální povlak. Jedná se o měkký, žlutobílý povlak usazující se v místech se sníženou samoočišťovací schopností chrupu (ta je nejmenší v noci, proto se doporučuje provádět nejdůkladnější čištění před spaním). Právě on je základní příčinou zubního kazu a parodontitidy (jeho vznik a růst mj. podporuje také potrava bohatá na cukry).
Nejúčinnější prevencí je tedy cílená a pravidelná redukce plaku.
Důležitá není délka ani počet čištění zubů za den, ale to, jak ho provádíme – tj. kvalita čištění a správný výběr vhodných pomůcek.

Pastu a zubní kartáček je třeba doplnit o dentální pomůcky

Součástí standardně prováděné ústní hygieny se dnes staly dentální pomůcky, ať už mechanické – různé druhy kartáčků a mezizubní pomůcky (dentální nitě, mezizubní kartáčky, jednosvazkové kartáčky) nebo chemické (pasty, gely, ústní vody). Bohužel, zdaleka nestačí zajít do specializovaného obchodu, tyto věci si prostě koupit, a zacházet s nimi podle přiloženého návodu.
Nejprve musíme znát momentální stav svého chrupu a vědět přesně, co je pro něj nejvhodnější. To nám může kvalifikovaně vysvětlit pouze zubní hygienista, který také provede dokonalé očištění všech zubů, odstranění zubního kamene, tzv. konkrementů a zanícené tkáně, odstranění všech míst případného uchycení povlaků (přečnívající okraje výplní a korunek) a vyleštění všech výplní tak, abychom mohli snadno provádět běžnou hygienu úst už sami, v domácích podmínkách.
Takové čištění zubů je časově náročné a proto se provádí v několika sezeních. Rozhodně by vás při tomto zákroku nemělo vyděsit případné krvácení dásní. Poté, co si „zvyknou“ na pravidelné ošetřování pomocí mezizubních kartáčků a nití, krvácení ustane a budou určitě zdravější. Zubní hygienista vám také podrobně vysvětlí správnou techniku čištění a provede s vámi její nácvik.

Jak a s čím budete v koupelně „zápasit“?

Rozhodně – pokud jste se ještě nesvěřili do profesionální péče – vás zprvu zaskočí výčet toho, s čím se budete muset naučit zacházet a jak jednotlivé mechanické pomůcky používat.
Ve většině případů vám bude doporučen měkký kartáček s malou hlavičkou a rovným zástřihem vláken.
Oblibě se těší i tzv. sólo kartáček s úzkým svazkem vláken, kterým se čistí každý zub zvlášť. Jeho výhodou je, že dosáhne i do míst, kam se běžným kartáčkem nedostaneme (např. do dásňového žlábku). Ať už používáte jakýkoli kartáček, je dobré vědět, že je třeba ho vyměnit, jakmile jeho vlákna povolí a neudrží svůj původní tvar. Výměna je nutná také po jakékoli prodělané viróze horních cest dýchacích.
Mezizubní kartáček
, kterým je možno proniknout do mezizubí, tedy do prostor, které nepodléhají samoočišťování, byste si neměli opatřovat sami.Výběr jeho správné velikosti a typu potřebuje odborný dohled.
Dentální nit
se používá na čištění úzkých mezizubních prostor, do kterých se obtížně proniká i spirálkou mezizubního kartáčku (převážně u předních zubů).
Nenahraditelná je i v případě čištění okrajů korunek, pod můstky nebo v okolí implantátů a ortodontických fixních rovnátek. Tady se používá nit s označením floss, tj. se zaváděcím koncem (běžnou dentální nití byste se totiž do těchto míst nedostali).
Jako doplněk čištění je doporučována také zubní sprcha s nastavitelným proudem vody, která ze zubů a dásní odstraňuje zbytky jídla.
Především handicapovaným lidem s poruchami pohybového ústrojí, neurologickým onemocněním nebo lidem málo zručným, jsou doporučovány také elektrické zubní kartáčky.
Neměly by se ale používat příliš často, protože hrozí, že jejich nesprávnou manipulací může dojít k defektům na zubech i dásních.
Samostatnou pomůckou je také škrabka na jazyk, používaná na odstranění povlaku jazyka. Na místě je opatrnost, protože bakteriální film jazyka je fyziologický a neměl by proto být příliš razantně likvidován. V žádném případě bychom proto měli k tomuto účelu používat třeba nůž, ale ani běžnou kovovou lžičku.

Investice, která se vám vrátí

Přestože návštěva u ústního hygienisty (častěji hygienistky) není hrazena zdravotní pojišťovnou a každé „sezení“ přijde na několik set korun (rovněž pomůcky, které si budete muset opatřit se pohybují v podobných relacích), je jisté, že se tato preventivní péče vyplatí. Stačí si spočítat, kolik dnes stojí jedna korunka nebo vytvoření můstku. Samostatnou kapitolu pak tvoří bolestné extrakce zubů, vleklé problémy se zanícenými dásněmi či psychické vyrovnávání se se zubní náhradou.
I zubní lékaři doporučují využít včas tento způsob prevence, na který nemají ve svých ordinacích čas. Současně upozorňují na to, aby byl váš výběr uvážený – tj. obracet se pouze na místa, kde je ústní hygiena součástí stomatologické praxe, vedené zkušeným lékařem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Pavel Kozák
4x

Polovinu ze svého víc než půlstoletého života si prostříkávám mezizubní prostory po každém významnějším (a hlavně po sladkém) jídle, a zdá se, že ony "pozůstatky" zubů mám přece jen trvalejší, než kdybych tak nečinil. V této souvislosti mě překvapuje, že po zmizení stroje Irigostoma nevidím ani trochu snahu zubních lékařů propagovat tuto - tak levnou - metodu (protože větší plastová stříkačka stávala 3,50,-Kč)!?! Z této mnohalété zkušenosti mohu říct, že po ránu necítím potřebu si zuby čistil ...protože necítím nic ze zubů.

Jiří Popelka

Od dětství jsem trpěl krvácením dásní a zubaři mě strašili, že jestli si nebudu pořádně čistit zuby, tak o ně přijdu, protože mám paradontitidu. V 30ti mě partnerka přemluvila ať zkusím dentální hygienu. Šikovná paní hygienistka mi vytrhala všechen zubní kámen a světe divse od té doby už mi dásně nikdy nekrvácely ani při sebehrubším čištění zubů. Hlava mi nebere proč mi to nikdo z těch zubařů nikdy nenabídl.

Zdeňka

Na zánět dásní, který jsem si dle své paní doktorky způsobila sama jsem používala pastu Cannadent s konopným olejem a jak jsem ji při další návštěvě překvapila, všem doporučuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce