Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Třicet minut cvičení za týden sníží riziko infarktu i mrtvice

( Renata Vyšínová | přečteno: 12025x )

V Evropě jsou kardiovaskulární choroby příčinou skoro poloviny úmrtí ročně. Znamená to, že na ně zemřou asi čtyři miliony lidí. Od smutného konce by je mohla oddálit vhodná prevence. Stačí přestat příliš solit, alespoň třicet minut za týden cvičit, zahodit cigaretu a do jídelníčku zapracovat několik porcí zeleniny a ovoce – samozřejmě ve spojení s pravidelnými preventivními kontrolami.

shutterstock.com

Hlavní příčinou všech kardiovaskulárních onemocnění je ateroskleróza, tj. ukládání tukových látek ve stěnách tepen. To vede k jejich postupnému zužování a následné nedokrevnosti (ischémii) různých orgánů. Ateroskleróza tepen se nejčastěji projeví jako ischemická choroba srdeční nebo cévní mozková příhoda. „Některé rizikové faktory aterosklerózy ovlivnit nemůžeme, například genetickou dispozici, věk a mužské pohlaví. Proto se v prevenci kardiovaskulárních chorob musíme zaměřit na faktory ovlivnitelné,“ říká kardiolog MUDr. Petr Janský, Ph.D. Myslí tím hlavně kouření, vysokou hladinu cholesterolu, cukrovku, vysoký krevní tlak (hypertenzi), zvýšení fyzické aktivity a obezitu.

Jak předejít tomu, abychom onemocněli

„Kouření, například zvyšuje riziko kardiovaskulárního onemocnění téměř dvojnásobně, ale po ukončení kouření se riziko postupně snižuje.  Podobně pacient s hypertenzí - snížíme-li však účinnou léčbou krevní tlak do normálních hodnot, sníží se i riziko vzniku komplikací prakticky na úroveň rizika pacienta, který hypertenzi nemá. Podobně tomu je u pacientů s vysokým cholesterolem nebo diabetem.  Problém je ale v tom, že onemocnění jako je hypertenze, vysoký cholesterol a diabetes nemusí mít žádné klinické projevy, takže o nich jejich nositel vůbec neví. Z tohoto pohledu jsou důležité preventivní prohlídky, které umožní včasnou diagnózu a léčbu těchto rizikových faktorů,“ vysvětluje MUDr. Janský, Ph.D.

 „Pokud se podíváte na zdravotní stav všech pacientů, kteří jsou registrováni u praktických lékařů, najdete 1,707 milionu pacientů s vysokým tlakem, z toho 773 tisíc s ischemickou chorobou srdeční, 83,5 tisíce z nich po infarktu myokardu. Cévní nemocí mozku má 255,6 tisíc pacientů, obézních je 938,8 tisíc a cukrovku má 783 tisíc z nich,“ objasňuje alarmující stav v ČR praktický lékař doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc. 

Konkrétní preventivní opatření shrnul Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc., praktický lékař, předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP:

  • chodit pravidelně každé dva roky na preventivní prohlídky ke svému obvodnímu lékaři a nechat si změřit krevní tlak, systolický tlak by přitom měl mít hodnotu 140 mm Hg
  • nechat si v rámci prevence překontrolovat i hladinu cukru v krvi a případně správně kompenzovat cukrovku, aby se držel v normálních hodnotách
  • nekouřit – tím snížíte riziko vzniku kardiovaskulárních chorob o polovinu
  • denně ujít 3 km, nebo věnovat 30 minut fyzické aktivitě střední intenzity
  • dopřát si 5 porcí ovoce a zeleniny denně
  • méně solit – méně než jednu čajovou lžičku soli denně
  • celkový cholesterol by měl mít hodnotu do 5 mmol/l, LDL cholesterol  pak do 3 mmol/l
  • zhubnout

29. září – Světový den srdce

Světová federace srdce (WHF) spolu se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) každoročně pořádají Světový den srdce, kterého se účastní více než 100 zemí celého světa. Letos je vyhlášen na čtvrtek 29. září 2011 a jeho motto zní: „Jeden svět, Jeden domov, Jedno srdce“.

Poprvé byl Světový den srdce vyhlášen v roce 2000 a po celou dobu má stejný cíl - zvýšit povědomí lidí o kardiovaskulárních chorobách a hlavně jejich prevenci.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce