Inzerce

Tříselná kýla

4. května 2007, MUDr. Aleš Fibír   |   přečteno: 97597x

Máme podezření , že má manžel v oblasti třísel kýlu. Když leží, tak je to neznatelné, ale když vstane, tak mu to jakoby "vyjede" a udělá se mu tam boule . Bude nutná operace, nebo se to dá řešit i jinak? Marie

Dle Vašeho popisu se s největší pravděpodobností opravdu jedná o kýlu, definitivní závěr však může udělat až lékař po vyšetření.

Kýla se projevuje většinou tak, že si pacient na typických místech břišní stěny v podkoží nahmátne "bulku", někdy bolestivou, které si předtím nevšiml a která jde většinou zatlačit zpět do dutiny břišní. Někdy se "bulka" objeví po krátkodobé fyzické zátěži kdy dojde ke zvýšení nitrobřišního tlaku. Nepravidelně se může objevovat bolest nebo alespoň nepříjemný pocit v místě kýly. Později dochází k jejímu zvětšování a v ojedinělých případech může kýla dosáhnou značné velikosti. Specificky se může objevit "škroukání" při snaze zatlačit obsah kýlního vaku zpět do dutiny břišní, a kýly se také vyskytují na specifických místech (v tříslech, v pupku, v jizvách po předchozích operacích, apod.) .

Složení stravy růst kýly nemůže ovlivnit a když tak jen zprostředkovaně. Např. při chronické zácpě a obtížích při vyprazdňování kdy se zvyšuje nitrobřišní tlak, se může kýlní obsah vytlačovat více až může dojít i k uskřinutí kýlního obsahu. Je nutno se v tomto případě vyvarovat jídel které zácpu zhoršují. Jiné omezení není nutné, respektive na kýlu nemá vliv.

Kýlu je možno mít i velmi dlouho, přicházejí i pacienti s kýlou velikosti fotbalového míče ale pak se to velmi špatně operuje a hrozí celá řada rizik. Nejvhodnější doba pro operaci je dokud není kýla větší asi jako tenisový míček ale neplatí to absolutně, záleží také na tom jak moc kýla dělá obtíže. O tom je vhodné se poradit s lékařem, který poradí také je li kýlu možno operovat klasicky nebo laparoskopicky za použití umělohmotné síťky.

Laparoskopická operace tříselné kýly se liší oproti klasické z několika důvodů. Jedná se v podstatě také o "řezání" ale v břišní stěně jsou jen 3-4 vpichy, tedy ranky vel. 1cm, kudy se zavedou do dutiny břišní kamera a pracovní nástroje a těmi se kýla odoperuje. Rozdíl je v tom, že se defekt břišní stěny nesešívá k sobě, ale přes toto zeslabené místo, kudy se protlačuje obsah dutiny břišní do podkoží, se natáhne umělohmotná síťka, která tomuto zabrání. Dává se tedy zevnitř, pod pobřišnici. Na rozdíl od klasické operace která kýlu spravuje "zepředu" tedy skrze kůži a podkoží až k zeslabenému místu, které se spraví tím, že se jeho okraje k sobě různým způsobem sešijí. Procento recidiv je při laparoskopické operaci je menší než při operaci klasické. Výhodou laparoskopie je také kratší doba pracovní neschopnosti (cca 3 týdny) oproti klasické hernioplastice (5-6 týdnů) a je možno začít dříve zatěžovat. Nevýhodou je umístění cizorodého materiálu v těle ale komplikací z tohoto důvodu je minimum.

Kýla sama od sebe nikdy nezmizí, nošení podpůrných kýlních pásu nemá velký efekt. Nebezpečí z prodleni je vedle postupného zhoršování velikosti kýly jediné a to riziko uskřinutí (zaškrcení) obsahu kýlního vaku. Pak se jedná o akutní stav který je nutno operačně a do několika hodin vyřešit.

autor: MUDr. Aleš Fibír

ORDINACE.cz DOPORUČUJE
SKLADEM
1256 Kč
Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
Tomáš16 poděkování

Dobrý den chtěl bych se zeptat, je mi 17 let studuji na střední škole a před nekolika týdny se mi při sedavé činnosti objevilo takove divné mírné pálení v oblasti třísel.Žádnou bulku jsem nenahmatal ale toto pálení mi nedává spát.Proto bych se chtěl zeptat jestli je možné že se opravdu jedná o kýlu tříselní.To pálení se hlavně objevuje když sedím a jsem ve větším předklonu. Děkuji moc za odpověd

Reagovatpoděkovatnahlásit

10. února 2010, 21:52:26

Nejsem chirurg ale6 poděkování

Přeji také dobrý den sice se moc nevyznám co se týče oblasti chirurgie ale sám jsem už prodělal operace obo stran tříselné kýly a vždy když jsem cítil že něco není v pořádku tak jsem tam měl malý ale přesto viditelný "vak" a žádné pálení jsem necítil takže podle mého názoru můžete zůstat v klidu naschle

Reagovatpoděkovatnahlásit

18. března 2010, 14:33:44

Petr42 poděkování

Dobrý den,mám týden po operaci pravostranné skrotální kýly a stále mám oteklé pravé varle a šourek jakoby naplněný nějakou tekutinou. Je to normální pooperační stav nebo je něco špatně ? Děkuji

Reagovatpoděkovatnahlásit

9. května 2010, 07:14:19


Celkový počet příspěvků v diskusi: 13. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Nové články emailem
Anketa
Měl by stát a zdravotní pojišťovny podle vás více přispívat na léčbu celiakie?
Zatím hlasovalo 73 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Lída (Zánět spojivek) 19. května 2017, 10:09:40

    To záleží...příčin může být několik...u doktora sjte byli? Diskutovat

  • Rose (Jak dodat kostem dostatek vápníku) 20. května 2017, 17:17:34

    No, já jsem vsadila na doplneni vapniku sumivkama maxi kalz...chutne a ucinne tabletky :) Diskutovat

  • Linda (Klasická léčba (chirurgická operace, ozařování, chemoterapie)) 18. května 2017, 17:51:53

    Ahoj všichni bojovníci, tatínek nám dnes ráno zemřel. Bojoval statečně téměř 13… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce