Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

( Renata Vyšínová | přečteno: 14871x )

Každý případ tuberkulózy lékaři nahlásí speciálnímu registru. I proto můžeme s jistotou říci, že v loňském roce onemocněno 680 lidí. A 117 z nich byli cizinci. Ukazuje se, že častěji onemocní muži – dokonce dvojnásobně. Každý pátý nemocný s tuberkulózou je starší než 75 let. Kromě plicní formy této nemoci existuje i mimoplicní, která napadá lymfatické uzliny, mozkomíšní pleny, pohlavní ústrojí nebo zuby.

shutterstock.com

I když Světová zdravotnická organizace předpokládá, že tuberkulóza zmizí ze světa někdy kolem roku 2050, zatím to až tak nadějně nevypadá. Když například porovnáme počty nemocných v České republice, klesla čísla za poslední rok jen o čtyři procenta. Ovšem za posledních deset let klesl počet nemocných na víc jak polovinu. Ještě v roce 2000 lékaři ohlásili 1442 nemocných. Se současnými hodnotami, kdy je výskyt pod deseti případy na sto tisíc obyvatel, patříme mezi evropské země s příznivou situací ohledně tuberkulózy.

Druhy tuberkulózy

Registr i lékaři rozlišují tuberkulózu na plicní a mimoplicní. Ta první znamená, že bakterie byla přítomna v dýchacím ústrojí, mimoplicní jinde v těle.

Pokud bychom nahlédli do statistiky, pak tuberkulóza v plicích dominuje – jde o 67 procent, tedy 562 ze všech 680 hlášených. U mimoplicních vede 22 případů tuberkulózy zjištěné v periferních uzlinách, 17 v kostech a kloubech. Testy potvrdily pět případů, kdy byly postiženy pohlavní orgány.

Pozitivní je fakt, že se tuberkulóza po léčbě výjimečně vrací  - podle statistiky asi ve čtyřech procentech případů.

Nemocných je nejvíc v Praze a Ústí

Obdobně jako v minulých letech byli i v roce 2010 dvakrát častěji pacienty s tuberkulózou dýchacího ústrojí muži – a to téměř dvojnásobně.

Z věkového rozdělení hlášených vyplývá, že téměř každý pátý nemocný s hlášenou tuberkulózou dýchacího ústrojí byl starší 75 let. Oproti tomu děti onemocní jen vzácně – ve skupině do čtyř let to byl jeden případ, ve skupině do čtrnácti let jen dva případy – a pokaždé to byli chlapci.

Nejčastěji pocházeli pacienti z Prahy, Ústeckého, Jihomoravského a pak Karlovarského kraje. Nejméně pacientů s tuberkulózou má kraj Jihočeský, pak Plzeňský a Královéhradecký.

V registru se loni ocitlo i 117 cizinců, tedy osob narozených mimo ČR. Nejvíce jich bylo z Ukrajiny (33), Vietnamu (20) a Mongolska (16) – tedy ze zemí, kde je vyšší „promořenost“ populace.  

O této nemoci se často mluví v souvislosti s bezdomovci – vloni onemocnělo 38 z nich, většina z Prahy nebo Jihomoravského kraje.

O tom, že je tuberkulóza stále živou hrozbou, se dočtete i v tomto článku.

Na tuberkulózu loni zemřelo 28 lidí. Všichni měli tuberkulózu plic. Šest z nich bylo z Prahy, 4 z Ústeckého kraje a 3 z kraje Olomouckého. Dvanáct nemocných bylo starších 65 let a nejmladších 5 bylo ve věku mezi  25–44 roky.

Zajímavé jsou i údaje o léčbě – polovina nemocných byla v nemocnici po dobu 3 měsíce a kratší, čtvrtina však déle než 4 měsíce.

Jak je to s plošným očkováním proti tuberkulóze, to najdete zde.

 

Zdroj informaci: ÚZIS, Doc. MUDr. Luděk Trnka, DrSc.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Změna v očkovacím kalendáři: chybí v něm tuberkulóza

Zrušení plošného očkování proti tuberkulóze, to je nejvýznamnější poslední změna v očkovacím kalendáři. Díky tomu je možné v prvních týdnech života očkovat děti povinnými i doporučovanými vakcínami o několik týdnů dříve. Urychlí se tak ochrana dětí proti nebezpečným infekcím včetně černého kašle. Jeho výskyt u nás v posledních letech vzrostl až na tisíc případů ročně a pro malé děti je velmi nebezpečný.

Tuberkulóza je stále živou hrozbou

Třetina obyvatel planety je infikována tuberkulózou a ročně na ni zemře 250 000 dětí. I v naší republice se vyskytuje mezi bezdomovci, cizinci a vězni. Jde o onemocnění závažné, které se léčí minimálně několik měsíců.

Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

Každý případ tuberkulózy lékaři nahlásí speciálnímu registru. I proto můžeme s jistotou říci, že v loňském roce onemocněno 680 lidí. A 117 z nich byli cizinci. Ukazuje se, že častěji onemocní muži – dokonce dvojnásobně. Každý pátý nemocný s tuberkulózou je starší než 75 let. Kromě plicní formy této nemoci existuje i mimoplicní, která napadá lymfatické uzliny, mozkomíšní pleny, pohlavní ústrojí nebo zuby.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce