Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Uchraňte své děti před drogami

( Redakce | přečteno: 8795x )

Léto je dobou, kdy mladí lidé často poprvé vyzkouší nějakou drogu. Poznat to však není pro rodiče vždy jednoduché.

Léto je dobou, kdy mladí lidé často poprvé vyzkouší nějakou drogu. Poznat to však není pro rodiče vždy jednoduché. Navíc je důležité, aby uměli situaci správně posoudit. "Nemá smysl spustit výčitky, vyhrožovat tresty a dávat dlouhá kázání, lepší je věc řešit v klidu," radí psycholog Ivan Douda z nadace Drop In. jointJe totiž mimo jiné velký rozdíl, zda dítě zkusilo jednu marihuanovou cigaretu v kruhu ostatních, případně zda kouří marihuanu denně anebo zda dokonce užívá tvrdé drogy.

Marihuanu okusí většina dospívajících - naznačují to výzkumy, kde to přizná nejméně polovina z nich. Odborníci navíc považují tato čísla za nízká a podle nich právě marihuanu, nejužívanější českou drogu, vyzkouší takřka každý. Naproti tomu k tvrdým drogám jako je heorin nebo pervitin sklouzne jen málokdo, a proto podle psychologa nemusí ještě rodiče při prvním setkání s marihuanou propadat hysterii.

Na druhou stranu by bylo nebezpečné přivírat oči před případnými zjevnými příznaky toho, že dítě se dostává do osidel mávykových látek: patří sem ztráta zájmů, náhlá změna kamarádů, zhoršení prospěchu, nechutenství, ospalost, výrazná náladovost.

Douda doporučuje, aby se rodiče, zvláště když o drogách nic neví, před jakoukoli protiakcí poradili s odborníky. Špatné také není poprosit o přednášku o droze také dítě, je to projev důvěry, která je jedním ze základních předpokladů k tomu, aby dítě návykové látce nepropadlo.
"Rodič může dát najevo úzkost, kterou v něm pouhá představa drog vyvolává, ale měl by zároveń dát najevo, že je to jeho úzkost a že ji nikomu nepodsouvá," doplňuje Douda. Místo scén by měli rodiče vést s potomky kllidný rozhovor a pak se s nimi případně vydat za doborníkem, který navrhne možný další postup. "Pakliže rodič na nějaké řešení přistoupí, musí na něm pak trvat," upozorňuje psycholog.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
sindyy
1x

Nedávno jsem narazila na moc pěkně zpracovanou webovku http://www.reknidrogamne.cz/ . Třeba tam někdo najde informace, které mu pomohou.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Opium, heroin & spol.

Každý pěstitel máku setého má dvě možnosti. Buď nechat makovice dozrát a mák z nich získaný nacpat do buchet, nebo začít sklizeň o něco dříve, když jsou ještě makovice zelené.

Je kouření marihuany zdravé?

Lidé, kteří kouří marihuanu často argumentují, že její kouření je přinejmenším neškodné. Poslední studie publikovaná v časopise Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention dokazuje, že...

Žloutenka

Virus hepatitidy typu A vniká do těla ústy, přenáší se jídlem a nejčastějším nosičem jsou proto naše ruce.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce