Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Účinná léčba alergie začíná na podzim

( Renata Vyšínová | přečteno: 13652x )

Možná vám připadá, že alergikům nastává s podzimem a zimou období relativního klidu. Ovšem je to právě ten nejlepší čas, aby začali s léčbou svého onemocnění. Jen tak to mohou stihnout, aby už příští jaro prožili bez obvyklých komplikací. Proč vzniká alergie a jak ji léčit?

shutterstock.com

Proč nás trápí alergie?

Více než 30 % světové populace trpí alergií a předpokládá se, že v roce 2015 už to bude celá polovina. Světová zdravotnická organizace řadí alergii na 4. místo v chronických onemocněních na světě. Jenom alergickou rýmou na světě trpí 500 milionů lidí, v EU je to 113 milionů, v České republice až 18 % populace. Mnoho lidí však stále toto onemocnění podceňuje, léčí pouze příznaky, v horším případě neléčí vůbec. Existují však účinné způsoby léčby, které mohou v dlouhodobém horizontu příznaky z velké části eliminovat.

Co je alergie?

Alergie je nepřiměřená obranná reakce imunitního systému na látky z okolního prostředí, které většina lidí vnímá jako zcela neškodné. Látky, které tyto stavy vyvolávají, nazýváme alergeny. Je jich celá řada - nejčastěji jde o alergické reakcem, vyvolané inhalačními alergeny (pyly trav, bylin a stromů, plísně, roztoči, srst domácích zvířat), potravinovými alergeny, hmyzím jedem (např. při bodnutí vosou).

O alergiích se obecně nejvíce mluví na jaře, kdy nastává tzv. pylová sezóna. Pro pacienty trpící alergií na pyl to znamená jediné – několik měsíců provázených nepříjemným zánětem sliznice nosu, který se projevuje jedním, zpravidla však více symptomy: ucpaný nos, výtok z nosu, opakované kýchání, svědění nosu či patra . Tyto zdravotní komplikace navíc často provází zánět očních spojivek, který vyvolává pálení a svědění očí, jejich nadměrné slzení a otoky víček. Dalším znakem alergie na pyl se nezřídka stává i zčervenalá a nepříjemně svědící pokožka.

Všechny tyto příznaky výrazně ztěžují běžný život. Alergické reakce omezují v každodenních činnostech, a to jak v práci, tak ve škole, ale i ve volném čase. Nejčastěji se projevují stálou únavou, poruchami spánku a sníženou schopností soustředění:

  • Alergická rinitida (alergická rýma) zhoršuje duševní kapacitu a schopnost učení až o 30 %. Onemocnění tak má negativní efekt na produktivitu ve škole i práci
  • 43 % lidí trpících alergickou rinitidou má problém se spánkem,
  • 35 % dětí s těžší formou respirační alergie už muselo být ze školy omluveno.

Pokud na sobě člověk tyto příznaky v období jara a léta pozoruje, měl by ihned navštívit svého lékaře. Neléčená (nebo špatně léčená) alergie na pyl totiž může vyústit v další zdravotní komplikaci – průduškové astma bronchiale, které se vyznačuje opakujícími se záchvaty dušnosti a ztíženým, pískavým dýcháním či suchým kašlem.

Jak se alergii bránit?

Pokud je u dítěte nebo dospělého člověka diagnostikována alergie na pyl, může se léčit několika způsoby . Pacientovi se mimo jiné doporučuje zamezit styku s alergenem, což je ale těžko proveditelné. Pylová zrníčka se vyskytují v období jara a léta téměř všude. K vyvolání alergické reakce u citlivějších osob přitom stačí 10 až 20 pylových zrn na metr krychlový.

Mezi základní postupy léčby alergie na pyl patří symptomatická léčba , v rámci které pacient užívá úlevové léky - např. nosní nebo oční kapky, nosní spreje, tablety či sirupy. Výsledkem léčby je zmírnění příznaků a potlačení zánětu v organismu, samotná příčina onemocnění však zůstává nevyřešena. Další nevýhodou těchto léků je to, že působí jen po dobu, po kterou je pacient užívá . Jejich účinek tedy není trvalejšího rázu.

Léčba alergenovou imunoterapií

Alergenová imunoterapie je jedinou léčebnou metodou, která řeší samu příčinu alergického onemocnění . Princip léčby spočívá v tom, že je pacientovi podáván samotný alergen. Organismus si na látku postupně zvyká a reaguje na ní sníženou vnímavosti. Výsledkem tak může být až celkové odstranění příznaků alergie. Metoda zároveň přispívá ke snížení dávek úlevových léků, brání vzniku nových alergií a rozvoji astmatu. Jednou z předností této léčby však zůstává především její dlouhodobý efekt.

Alergenová imunoterapie vždy probíhá ve dvou fázích . Během první z nich, tzv. úvodní léčby, je pacientovi podáván alergen v postupně se zvyšujících dávkách. Ve druhé fázi – tzv. udržovací léčbě, dochází k pravidelné a dlouhodobé aplikaci alergenu již v ustáleném množství.

Formy alergenové imunoterapie jsou tři. Aplikuje se injekční stříkačkou, ve formě kapek podávaných pod jazyk a nově též ve formě tablety podávané pod jazyk. Aplikaci injekční stříkačkou vždy provádí příslušný alergolog. V první fázi léčby je to jednou týdně, později jedenkrát měsíčně. Kapky a tablety se aplikují pod jazyk. Tableta je určena k prevenci a léčbě alergií na pyl trav a obsahuje extrakty z těchto pěti trav: srha laločnatá, lipnice luční, jílek vytrvalý, bojínek luční a tomka vonná. Lék se užívá pouze jedenkrát denně, a to přibližně 4 měsíce před a poté v celém průběhu pylové sezóny trav včetně jejího vrcholu.

Kdy s léčbou začít?

Léčba tabletou proti pylu trav je vhodné zahájit již několik měsíců před začátekem pylové sezóny, aby si organismus na alergen mohl postupně zvykat a při setkání s ním pak méně citlivě reagoval. Právě podzim je proto pro návštěvu lékaře ideálním obdobím. Lék je dostupný pouze na předpis. Pacientovi jej vždy po společné domluvě předpisuje ošetřující alergolog.

Trpíte Vy nebo Vaše dítě alergií? Podělte se o své zkušenosti s ostatními v diskusi nebo prostřednictvím mailu.

Zajímavosti

Alergie hrozí i na podzim
Každý dvanáctý člověk má astma
Alergiků stále přibývá, možností léčby rovněž
Senná rýma se může projevovat i nepříjemnými reakcemi v ústech

Živě na ordinaci.cz

Zdraví našich dětí 

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce