Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ucpaná žíla může být smrtelně nebezpečná

( Redakce | přečteno: 37820x )

Pětačtyřicetiletá porodní asistentka Hana věděla, že má problémy s váhou a stále si slibovala, že s tím musí něco udělat. Bála se infarktu, mrtvice a také, které se u ní v rodině vyskytuje vcelku běžně. Jenže zdraví ji zradilo ještě jinak.

Pětačtyřicetiletá porodní asistentka Hana věděla, že má problémy s váhou, které ohrožují její srdce a škodí jejím kloubům a stále si slibovala, že s tím musí něco udělat. Bála se infarktu, mrtvice a také cukrovky, které se u ní v rodině vyskytuje vcelku běžně. Jenže zdraví ji zradilo ještě jinak. „Jednou mě přímo ze sálu odvezli na jiný s akutní žilní trombózou,“ líčí ve zkratce svou zkušenost, kterou bez následků přežila i díky tomu, že zdravotní pomoc byla tak blízko.

Až tehdy si uvědomila, jak nebezpečné jsou její varixy neboli křečové žíly, kterým do té doby nevěnovala mnoho pozornosti. Přitom, kdyby ji trombóza, projevující se mimo jiné prudkou bolestí postiženého místa, postihla třeba na chalupě, mohlo by být po pár hodinách pozdě. V krajních případech může dotyčnému hrozit smrt, to zejména tehdy, když se sraženina dostane do plic – na jejich embolii lze zemřít i během pouhých několika minut.

Při žilní trombóze vzniká vmetek neboli krevní sraženina, který ucpe tepnu nebo žílu, v tepně přivádějící krev vede k nedostatečné výživa příslušné oblasti těla, v žilách zhoršuje odtok krve. Může se také krevními cestami dostat i na jiné místo těla, třeba právě do plic. Pak hovoříme o plicní embolii.

Přitom Hanin případ je víceméně ukázkový. Vyšší riziko vzniku podobné patálie mají lidé, jejichž cévní stěny jsou už nějak poškozené třeba aterosklerózou neboli kornatěním, což byl vzhledem k vyšší váze i její případ. Navíc, na pracovišti dlouho stála, což je další z rizikových faktorů. Stejně jako dlouhé sezení, kvůli kterému jsou zvýšenou pravděpodobností vzniku krevních sraženin ohroženi i cestující, kteří se vydávají na dlouhé cesty autobusem nebo dálkové lety. Ostatně, někdy se v této souvislosti mluví o syndromu turistické třídy – v této levnější části letadel je totiž méně místa na nohy a lidé s nimi tak prakticky nemohou hýbat. Přitom právě občasné projití a protažení svalů na nohou toto riziko naopak snižuje.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Marta
1x

Tak to je zajímavý článek. Mě už křečové žíly trápí delší dobu. U mě je to dědičné. Používám teď zdravotní punčochy Avicenum od Aries. Zatím se mi to nezhoršuje a jsem spokojená. Dobře se dá vybrat na www.aries­-shop.cz kde je široká nabídka.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Varixy

Jedná se o onemocnění při kterém dochází k tvorbě vakovitě rozšířených, vinutých žil, které způsobují větší či menší zdravotní nebo jen kosmetické komplikace.

Léčba bércových vředů 2

Cílem léčby bércových vředů je odstranit příčiny, které toto onemocnění vyvolaly, což je ve většině případů velmi obtížné. Kompenzaci přidružených chorob a celkovou léčbu rozhodně přenechejte svému ošetřujícímu lékaři.

Vyrážky, akné a křečové žíly

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s MUDr. Hanou Hořínkovou z Dermatovenerologické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 29. listopadu 2001 mezi 12. a 14. hodinou na www.ordinace.cz.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce