Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Úleva od akutní bolesti: vedou léky a obklady

( Irena Waldhauserová | přečteno: 33989x )

Spolehnout se na bílou nebo růžovou tabletu, když nás chytnou zuby, hlava nebo záda, se naučily téměř tři čtvrtiny z nás. Vybrat lék proti bolesti, který nám pomůže a neublíží, však může být hotová věda. Zde platí okřídlená věta: Poraďte se se svým lékárníkem! Najde alternativu pro ty, kterým se špatně polykají tablety, pro těhotné, pro děti…

shutterstock.com

Když vás přepadne bolest, přes 70 % z vás sáhne po volně prodejných analgetikách (lécích tišících bolest). To ukázala anketa, ve které jste mohli hlasovat v minulých dnech na Ordinace.cz. Podle slov lékárnice PharmDr. Jany Koutné z chrudimské lékárny Prima to vypadá, že si většina z nás časem najde lék, který má stálé místo v domácí lékárničce: "Pacienti přicházejí do lékárny většinou s konkrétní představou, který přípravek chtějí."

Ale podle toho, co se Ordinace.cz dále od Jany Koutné dozvěděla, se nevyplatí trvat vždycky konzervativně na svém. Lékárníci nejen že mají přehled o novinkách na trhu, ale podle druhu bolesti, už užívaných léků a neposlední řadě svých vlastních zkušeností doporučí ten správný lék tak, aby nenadělal víc škody než užitku. Nesmíme zapomenout na to, že i běžné léky na bolest nemusí být vhodné pro děti (léky obsahující kyselinu acetylsalicylovou jako např. Aspirin), těhotné a kojící ženy (např. v 3. trimestru těhotenství se nesmí užívat léky s ibuprofenem) a překážkou k užívání některých analgetik může být některé onemocnění (jako např. žloutenka u paracetamolu) nebo další užívané léky.

Lékárník poradí, který lék zvolit a na co si dát pozor

Volbě vhodného volně prodejného analgetika by měla předcházet konzultace s lékárníkem. "Je třeba zjistit, o jaký charakter bolesti se jedná (bolest zad, zubů, hlavy, menstruační bolest, bolest po úraze apod.), pro koho je přípravek určen, zda se jedná o akutní či dlouhodobější charakter bolesti. Pozornost je třeba věnovat zvláště dětem, těhotným a kojícím ženám, seniorům, pacientům, kteří užívají větší množství léků," dodává Jana Koutná.

Co se můžeme od lékárníka dovědět?

  • Upozorní na možné nežádoucí účinky, interakce s ostatními léky, na správné dávkování a na to, jestli brát lék na lačno, s jídlem nebo po jídle, čím ho zapít.
  • Pokud se nám špatně polykají tablety, doporučí nám jiné vhodné lékové formy: rozpustné tablety, sirupy, čípky.
  • V některých případech je možné léky k vnitřnímu užití doplnit nebo nahradit přípravky k lokální aplikaci jako jsou masti, krémy, gely a náplasti.
  • Pokud se jedná o dlouhodobý charakter bolesti, měl by pacienta upozornit na důležitost vyhledání praktického či přímo odborného lékaře, případně pacienta k volbě odborníka vhodně nasměrovat.

Kamenná lékárna Prima, kde působí Jana Koutná a která je jedním z úseků Lékárna.cz, poskytuje tuto poradenskou nejen přímo v lékárně, ale i telefonicky nebo mailem.

Čím ještě tišíte bolest

Čtrnácti procentům z vás (podle výše zmiňované ankety) pomáhají na bolest obklady, ať už studené nebo teplé. Obklady už dávno nejsou kapesníky namočené ve studené vodě nebo nahřáté na topení. Na trhu je nepřeberné množství gelových obkladů, které se dají použít studené i teplé a mají rozmanité tvary podle toho, na kterou část těla se přikládají (včetně např. celoobličejové masky nebo prsních obkladů pro kojící matky). Jejich cena začíná zhruba u stokoruny.

Po léčivých rostlinách či homeopatikách sáhne při bolesti desetina z účastníků ankety. Na bolest se užívají výluhy z nepřeberného množství bylinek a jejich směsí. Jen namátkou ty nejběžnější: majoránka, dobromysl, kopřiva, kozlík, tužebník, třezalka, hloh, řebříček, heřmánek.

Co pomáhá na bolest vám? Napište nám do diskuse nebo mailem!

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
jarda
2x

ja pouzivam mariuhanu jen protoze na leky nemam to nase skurvene zdravotnictvi a vlada

Petr Handžák
3x

Farmaceutický sračky!!! LELE


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce