Inzerce

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

4. května 2007, RNDr. Emil Ginter DrSc.   |   přečteno: 13230x

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Také údaje epidemiologických studií, porovnávajících výskyt rakoviny s výživou lidí v různých zemích mohou vést k mylným závěrům. Tak se např. zjistilo, že existuje statisticky těsný vztah mezi rakovinou tlustého střeva a spotřebou tuku či masa. Jenže podobný těsný vztah se našel i pro nevýživový, ekonomický ukazatel - hrubý domácí produkt. Industrializované země mají vyšší úmrtnost na nádory tlustého střeva, ale současně i úplně jiný životní styl, takže obvinit maso či tuk jako přímou příčinu rakoviny není vědecky korektní.

Cílem tohoto přehledu je referovat o posledních seriozních výzkumech, které do určité míry spolehlivě dokazují vztah mezi některými faktory výživy a různými druhy rakoviny. Spolehlivé jsou pouze dlouhodobé, finančně značně náročné studie na vybraných lidských populacích, protože většina nádorů má dlouhou indukční periodu (= dobu mezi začátkem působení karcinogenu a vznikem nádorového onemocnění).

Každoročně se objevuje mnoho nových vědeckých studií věnovaných výzkumu rakoviny, ale přesné příčiny nádorového onemocnění dodnes neznáme. Díky molekulární biologii víme, že v podstatě jde o poruchu v přenosu informací, následkem toho se určitý druh buněk začne nekontrolovatelně množit. V pozadí tohoto procesu jsou poruchy nukleových kyselin, které jsou nosičem dědičnosti. K poruchám, které nakonec vyústí do nádorového onemocnění, může docházet pod vlivem různých druhů záření, látek v cigaretovém dýmu, v ovzduší, vodě i v potravinách. Negativní úlohu v těchto procesech má zhoubné působení volných kyslíkových radikálů, nad kterými organismus ztratil kontrolu.

I když hrozba rakoviny je často dědičná, je možné ji zmírnit správnou životosprávou, některé výživové faktory totiž mohou působit preventivně. Je zajímavé, že výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních a nádorových onemocnění jsou podobná, i když jde o zdánlivě úplně rozdílné nemoci.

Zkušenosti z velikých intervenčních preventivních programů ukazují, že když se podaří prosadit do života zásady protisklerotické výživy, neklesne jen počet infarktů, ale často i výskyt rakoviny. Nejlepším důkazem je zkušenost z Finska, kde snížení spotřeby živočišných tuků a cigaret, společně se zvýšením spotřeby ovoce, zeleniny, ořechů a jiných plodin, vedlo k prudkému poklesu kardiovaskulárních chorob a současně k 50% poklesu úmrtnosti na různé druhy nádorového onemocnění.

Mnoho odborníků připouští, že jedním z rizikových faktorů pro vznik rakoviny je příliš vysoký příjem energie z potravy. Platí to hlavně pro některé druhy rakoviny u žen: obézní ženy mají zvýšené riziko onemocnění na rakovinu prsu a gynekologických nádorů. Jde však jen o statistický, pravděpodobnostní vztah, který nevylučuje, že podobný typ rakoviny vůbec neohrozuje i štíhlé ženy.

Nejvyšší úmrtnost na tyto druhy novotvarů je v severozápadní Evropě - ve Velké Británii, Irsku, Holandsku, Dánsku a na Islandu. Naopak nejnižší je výskyt rakoviny prsu v Africe a v Asii, kde je spotřeba tuků všeobecně nízká. Je však potřebné zdůraznit, že důležitou úlohu tu hrají i genetické a hormonální faktory. Nápadně zvýšené je riziko rakoviny prsu u svobodných, bezdětných a sterilních žen a u žen, které poprvé otěhotněly ve vyšším věku a měly jediné dítě.

Rozsáhlé výzkumy ukázaly, že ovoce a zelenina obsahují veliké množství biologicky aktivních látek, schopných snižovat riziko vzniku rakoviny. V těch částech světa, kde je nízká spotřeba ovoce a zeleniny, je úmrtnost na rakovinu vysoká, a naopak v zemích s vysokou spotřebou ovoce a zeleniny je výskyt různých druhů nádorů nižší. Nejde tu jen o náhodný statistický vztah, protože toto pravidlo platí i individuálně: výzkumy, ve kterých se na dobrovnících porovnával výskyt rakoviny se spotřebou zeleniny a ovoce, přišly k stejnému závěru.

Ovoce a zelenina totiž obsahují mnoho biologicky cenných látek potřebných pro řízení biochemických procesů a pro imunitní systém. Mezi tyto látky patří vitaminy C a E, karotenoidy, flavonoidy a mnoho dalších, méně probádaných látek. Jejich významnou úlohou je ochrana tkání před působením aktivních forem kyslíku, jejichž vznik v lidském těle podporuje kouření, konzumace alkoholických nápojů, hlavně destilátů, různé druhy záření a znečištěné životní prostředí. Jestliže člověk vystavený působení těchto faktorů současně konzumuje potravu s nízkým obsahem ovoce a zeleniny, jeho tkáně jsou více ohroženy zhoubným bujením.

Kromě ovoce a zeleniny existuje ještě další velká skupina potravin rostlinného původu, ve kterých odborníci až v posledních letech nacházejí množství látek se slibným protirakovinovým účinkem. Luštěniny jako fazole, hrách a sója, stejně tak jako obilí a ořechy jsou semena, jejichž posláním je rozmnožovat mateřskou rostlinu. Obsahují proto látky, jejichž úlohou je chránit klíčící rostlinu (při jejímž růstu se tvoří obrovské množství kyslíkových radikálů) před sebezničením.

Z luštěnin je pozoruhodná sója, která obsahuje i velké množství selenu. Selen je prvek, který jako součást enzymu (glutation peroxidázy) rozkládá škodlivé produkty kyslíkových radikálů. Naše strava má všeobecně nízký obsah selenu a hlavně veganská strava je na selen nedostatková.

Poměrně nedávno se podařilo odhalit další látky se silným protinádorovým účinkem v některých čajích, zejména v čaji zeleném. V tomto směru jsou pozoruhodnou skupinou některé jedlé houby. V Japonsku, v zemi s nízkým výskytem nádorů, je oblíbená houba šii-take, která obsahuje protinádorové látky. U nás se pěstuje šii-take příbuzná houba - hlíva ústřičná, ve které se též nachází mnoho biologicky cenných látek.

Pro minimalizaci rizika některých druhů nádorů se tedy doporučuje zvýšit spotřebu zeleniny, ovoce a luštěnin. Na druhé straně se doporučuje snížit spotřebu červeného masa, nasycených živočišných tuků, soli, cukru a koncentrovaných destilátů. Spotřeba ochranných látek z přirozených zdrojů je mnohem užitečnější v srovnání s konzumací jednotlivých vitaminů z farmaceutických preparátů.

autor: RNDr. Emil Ginter DrSc., Nadace NutriVIT

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
Hana

ahojte, pomáhá z těla odstranovat těžké kovy,toxiny a další jedovaté látky,pomáhá odstranit chronickou zácpu,čistí trávící ustrojí,jako probiotikum podporuje tvorbu prospěšných lactobacilů a bifidobakterií,podporuje zdravou krvetvorbu,zvyšuje hladinu hemoglinu,podporuje kožní metabolismus,hojení ran a vředů,posiluje imunitu organismu proti virovým onemocněním,podporuje zdravé funkce reprodukčních orgánů,prospívá celkové regeneraci organismu,zvyšuje energii a vitalitu a další a další věci my ji bereme celá rodinka plus malej má 4 a už jí bere od 1 roku a jsme s ní moooc spokojeni proto posílám dál více se dozvíte zde jsou tam supr články http://chlorellamrmia.blogspot.com/

Reagovatpoděkovatnahlásit

26. října 2010, 07:42:47

Anna Šebková1 poděkování

Před rokem jsem jedla hodně bramboráků hot dogů atd. Ne že by mi to chutnalo spíše kvůli tomu , že jsem doma nevařila , protože jsem neměla čas chtěla bych se zeptat jestli se můžu nějak napravit a zbavit se karcinogenních látek ?

Reagovatpoděkovatnahlásit

8. února 2011, 19:45:37


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Nové články emailem
Anketa
Měl by stát a zdravotní pojišťovny podle vás více přispívat na léčbu celiakie?
Zatím hlasovalo 75 lidí.
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Biba (Klasická léčba (chirurgická operace, ozařování, chemoterapie)) 19. května 2017, 22:45:06

    Lindo upřímnou soustrast je mi to moc líto myslím na vás. Diskutovat

  • Lída (Zánět spojivek) 19. května 2017, 10:09:40

    To záleží...příčin může být několik...u doktora sjte byli? Diskutovat

  • Kajoš (neurol, lexaurin, rivotril a další) 21. května 2017, 18:37:05

    Ahoj, beru Neurol asi 2 měsíce a musím si dát minimálně 2-3 mg aby mě to zabralo. Doktor mě… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.