Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ultrazvukové vyšetření břicha neboli "sono břicha"

(MUDr. Tomáš Šebek | přečteno: 227652x )

Zvuk je významným pomocníkem při vyšetření, to věděli již staří lékaři. Bez moderních přístrojů jim nezbývalo nic jiného, než pacienta řádně "proklepnout".

shutterstock.com

Co je to sono?

Že je zvuk významným pomocníkem při vyšetření nemocného věděli již staří lékaři. Bez moderních vyšetřovacích postupů a přístrojů jim nezbývalo nic jiného, než pacienta řádně "proklepnout". Nebolestivé ultrazvukové vyšetření Vás proklepne opravdu dokonale. Kvalitně zobrazí téměř všechny orgány ve Vašem těle kromě těch, které se ukryjí za kost (například mozek).

Jak ultrazvuk maluje?

Ultrazvuk je akustické vlnění vysoko nad hranicí vnímání lidským sluchem. O to lépe však proniká tělem. Ultrazvukový přístroj vyšle vyšetřovací sondou vlnu. Ta se na přesně hranici mezi jednotlivými orgány a různými prostředími odrazí a vrací zpět do přístroje. Ten vlnu a její časové zpoždění od vyslání zaznamená a převede do přesné obrazové informace. No a na Vás z monitoru koukají Vaše játra nebo barevně tepe Vaše aorta.

Sono břicha

Kdy půjdete na sono břicha?

Protože je ultrazvuk jedním z nejjednodušších a nejdostupnějších vyšetření, půjdete na něj pravděpodobně kdykoliv, když Váš lékař jenom trochu zapochybuje o orgánech ukrytých ve Vašem břiše. Těmi jsou především játra, žlučník, ledviny, slezina, slinivka a třeba i aorta. Nejčastěji toto vyšetření podstoupíte při podezření na žlučníkové či ledvinové kameny. Také například zánětlivé jaterní změny jsou dobře parné na ultrazvuku. Podstatnou roli také sehraje při prvotním vyšetřování při podezření na nějaké nádorové onemocnění.

Mám se vyšetření obávat?

Není důvod. Vyšetření je zcela nebolestivé, obvykle trvá kolem deseti minut. Ultrazvuk není škodlivý, vyšetřují se jím koneckonců i těhotné maminky a jejich budoucí děti.

Co mám před vyšetřením udělat?

Příprava není složitá. K ultrazvukovému vyšetření břišních orgánu stačí, abyste před vyšetřením 6 hodin nepili, nejedli a pokud možno ani nekouřili. Vzhledem k tomu, že se většinou se současně vyšetřují i orgány v malé pánvi, je dobré alespoň 2 hodiny před vyšetřením nemočit. To proto, aby byl dobře naplněný a viditelný močový měchýř a sousedící orgány. Samozřejmě dobu nemočení odhadnete lépe podle vlastních zkušeností. Budete si muset odložit vrchní část oděvu, tak se neoblékejte jako na horský výstup nebo podmořské potápění.

Jak vypadá vlastní vyšetření?

Odložíte si odpovídající část oděvu v kabince (personál Vás poučí) a pak se položíte na vyšetřovací stůl. Tím Vaše úloha končí, zbytek nechte na lékaři. Ten na vyšetřovanou část těla nanese průhledný gel, který umožní lepší kontakt vyšetřovací sondy a Vašeho těla. Pak začne krouživými pohyby a mírným tlakem vyhledávat místa nad vyšetřovanými orgány. Při vyšetřování ledvin Vás bude lékař polohovat nejprve na jeden a poté na druhý bok. Může Vás také požádat, abyste na chvíli zadrželi dech. A to přece můžete splnit. Vyšetření obvykle končí po 10 minutách.

Co bude po vyšetření?

Pokud nemáte nějaký speciální dietní program nebo Vás nečekají jiná vyšetření, najezte se. Ono 6ti hodinové lačnění značně vytráví. Takže nic více a nic méně než ukojit hlad a uhasit žízeň dělat nemusíte.

Kdy bude výsledek?

Výsledky lékař obvykle již při vyšetřování sděluje sestře nebo laborantce, která je zapisuje. Případně to dělá po vyšetření. Každopádně výsledek je k dispozici ihned a lékař Vám jej sdělí již při vyšetření nebo bezprostředně po něm.

Alternativní a doplňková vyšetření

Vzhledem k tomu, že ultrazvukové vyšetření je velmi jednoduché a snadno dostupné ve všech nemocnicích a dnes už i v ordinacích a ambulancích, bývá první v řadě vyšetření. Jako možné alternativy a dále zpřesňující vyšetření slouží CT, endoskopie či magnetická rezonance. Speciálně upravená ultrazvuková sonda se může i spolknout. Pak se jedná o velmi přesné, takzvané endosono vyšetření.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Karel
11x

Dobrý den. Na vyšetření sonno břicha jsem byl vloní 2x a letos 1x z důvodů,že mne od srpna 2007 začalo znovu popichavat v pravem podbřišku.Ale po vyšetřeni musel jsem se domahat zdělení vysledku.A tak mi bylo zevrubně odpovězeno,že je všechno v pořádku,tak jako v roku 2006.Na toto zdělení jsem jen odpověděl,že mi stále říkaji totež,jak v roku; 2004 /2006 /2007/2008. Muj dotaz ; Kdy se změní dle zákona Práva pacienta o informovanosti..Karel.

Miloš
2x

Přesně tak.

bud
2x

ultrazvuk je možná bezpečný, ale plodu příjemný není, jelikož mění svou pozici v břiše při delší expozici - schovává hlavičku mezi kyčle matky.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Počítačová tomografie (CT) neboli "CéTéčko"

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. Je to "okno" do Vašeho těla, které není potřeba otvírat.

Ultrazvukové vyšetření břicha neboli "sono břicha"

Zvuk je významným pomocníkem při vyšetření, to věděli již staří lékaři. Bez moderních přístrojů jim nezbývalo nic jiného, než pacienta řádně "proklepnout".

Lidské břicho

Břicho se v lidském těle nachází mezi hrudníkem a třísly. Jeho vnější stěna je tvořena několika vrstvami tělesných tkání. Tyto vrstvy drží svým společným působením ve správné poloze střeva a další životně důležité orgány.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce