Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Umělé kloubní náhrady dnes pacienti dostávají dříve než v minulosti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6691x )

Zákrok, při kterém dochází k výměně poškozeného kloubu za umělý, podstupují pacienti z různých důvodů. Může to být např. vlivem degenerativních onemocnění, úrazů či v důsledku vrozených či autoimunitních onemocnění. Rizikovou skupinou jsou pak také ti, kteří kloub neúměrně přetěžují, tzn., zejména obézní lidé a sportovci.

shutterstock.com

Trend, kdy se čekalo až pacient k aplikaci totální kloubní náhrady dostatečně „zestárne“, aby mu tzv. vydržela až do smrti, je již dávno pryč. Pokud je kloub nemocného významně a nevratně postižen, je operace zcela na místě i v mladším věku. Možnosti reimplantace, tedy výměny poškozené totální náhrady jakéhokoliv kloubu za náhradu jinou, jsou dnes již mnohem úspěšnější než v minulých letech, a proto není často větším problém udržet funkci umělého kloubu po mnoho let, tedy v optimálním případě celý pacientův život. Problematiku dnes částečně řeší i rozvinuté technologie 3D tisku. Ty dokáží vyrobit materiál s tak dokonalou kostní integrací, že je schopen nahradit i kostní tkáně.

Standardní „výdrž“ umělého kloubu se pohybuje kolem 15-20 let. To, že se kloub opotřebuje v kratší době, dnes lékaři nevidí jako velký problém.
„V dnešní době se nesnažíme pacienty omezovat v jejich pohybových aktivitách a nabádat je k tomu, aby raději seděli doma, protože tak jim nový kloub déle vydrží. Moderní totální náhrada má udržet pacienta co nejdelší dobu co nejvíce aktivního. Má mu umožnit žít podle jeho představ. Pacienti podstupují kromě jiného výkon i kvůli tomu, aby si mohli dovolit věci, které předtím nezvládali proto, že byl jejich pohybový komfort onemocněním kloubu značně omezen,“říká prof. MUDr. Ivan Landor, CSc., přednosta I. Ortopedické kliniky 1. LF UK a FN Motol.

Reimplantace za použití komponentů vyrobených pomocí 3D tisku

Avšak i zde platí v určitém smyslu přímá úměra, tedy že čím dříve se umělá náhrada implantuje, tím dříve se musí reimplantovat. Vzhledem k pokročilým technologiím a materiálům, které se užívají při výrobě kloubních náhrad, však není otázka reimplantací tak velký problém, jako tomu bylo v minulosti. Důkazem toho je i zhruba 250 revizních operací - reimplantací, které se na I. Ortopedické klinice FN Motol ročně provedou a v nichž má právě tato klinika dlouholetou tradici.

V posledních 5 letech se při ortopedických operacích výměny kloubních náhrad ve FN Motol používají rovněž komponenty vyrobené za použití 3D tisku. Nemocnice spolupracuje ve velké míře s několika českými firmami, které se na 3D tisk specializují. Výborné zkušenosti mají motolští ortopedi především s trabekulárním kovem, který dokonale nahrazuje původní tkáně a dokáže se špičkově integrovat do těla pacienta, tzn., že dokonale vrůstá do svého kostního lůžka. Výhodou 3D tisku je bezesporu i možnost spojení 3D tiskárny s CT obrazem. Je tedy možné vyrobit implantát „na míru“, což má zásadní význam v individuálních náhradách a to zejména při řešení kostních nádorových onemocnění.

Zdroj: Fakultní nemocnice Motol

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce