Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Umíte správně pečovat o své kontaktní čočky?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12201x )

Mnoho lidí jim dnes dává přednost před klasickými brýlemi. Na rozdíl od nich nikde fyzicky nepřekážejí, neomezují vás při sportu a nemusíte ztrácet čas jejich věčným hledáním – sedí vám totiž přímo na očích. Víte ale, jak se o ně starat, aby dobře sloužily, a zároveň jste si nepřivodili nepříjemné zdravotní komplikace?

shutterstock.com

Z praktického hlediska jsou výhody nesporné. Čočky jsou oblíbené také u žen, jež je považují za slušivější, a především neviditelnou variantu toho, jak si dopřát ostřejší vidění. Brýle přeci jenom obličej promění a někomu sluší více, jinému méně. I tady však funguje dobře známé „něco za něco“. S čočkami si sice můžete užívat většího komfortu, údržba je ale náročnější než u brýlí, které lehce posadíte na nos a občas přeleštíte speciálním hadříkem.

Kontaktní čočky a líčení

Při nanášení make-upu dodržujte několik pravidel. Předně si čočky aplikujte na čistou, nenalíčenou tvář a až poté nanášejte make-up. Při večerním odličování zachovejte stejný postup – nejprve čočky, poté může nastoupit armáda odličovacích pomocníků. Díky tomu se nedostanou do kontaktu s nečistotami – kdyby byly zanesené špínou, mohly by vaše oči dráždit a způsobit nepěknou reakci. A nikdo přece nechce chodit s očima jako angorák.

Pečlivě si vybírejte kosmetiku – obzvláště tu, která je očím nejblíže (řasenka, oční stíny, linky, tužky). V běžných drogeriích najdete oftalmologicky testované produkty, vhodné i pro citlivé oči a nositele kontaktních čoček. Pokud máte v oblibě oční stíny, dejte přednost krémové nebo gelové konzistenci. Příliš prášivé stíny mohou udělat neplechu – do očí by se vám mohl dostat prášek, kvůli kterému byste měli oči v jednom ohni. Ze stejného důvodu jsou nevhodné drolivé řasenky.

Pravidelná výměna je základ

Existuje několikero typů čoček podle délky jejich životnosti, např. denní, čtrnáctidenní, měsíční atd. Tuto lhůtu byste měli vždy bezpodmínečně dodržovat a čočky „nepřenášet“. Snaha ušetřit peníze na úkor zdraví by se vám nemusela vyplatit – nošení po delší dobu, než na jakou jsou určeny, může způsobit oční infekci. Pozor! Ve chvíli, kdy otevřete nové balení, začíná vám běžet daná lhůta bez ohledu na to, zda je aktivně nosíte, nebo je máte několik dní uložené v pouzdře. Odložením se jejich trvanlivost neprodlužuje.

Roztok a pouzdro

Pravidlo výměny se týká i chemického roztoku, do kterého se čočky po vyjmutí z oka ukládají. Vyměňujte ho denně a nešetřete s ním – dolijte ho do pouzdra až po vyznačenou rysku, případně tak, aby se do něj čočka ponořila celá. S každým novým balením také proveďte výměnu pouzdra. To není třeba kupovat pokaždé nové, je automatickou součástí většiny prodávaných roztoků.

Akce čisté ruce

Další neoddiskutovatelné pravidlo. Při nandávání i vyndávání si pečlivě umyjte ruce mýdlem a s čočkami manipulujte pouze suchýma rukama.

Dostatečné zvlhčení oka

Po celodenním nošení se může stát, že čočky začnou vysychat a na oku vás dřít. I když je časté používání zdravotně nezávadné, lékaři i samotní nositelé doporučují čočky prostřídávat s brýlemi. Jedná se přeci jen o cizorodé tělísko, které může být na unavených a nedostatečně zvlhčených očích nepříjemně citelné. Proto svoje oči pravidelně zavlažujte a dodávejte jim svěžest k tomu určenými kapkami.

I když si kontaktní čočky žádají svou péči, není nikterak složitá ani časově náročná. Pro to pohodlí, které s nimi můžete získat, se určitě vyplatí tato základní pravidla si osvojit a vašim očím dopřát to nejlepší.

Přečtěte si také

Co obsahuje komplexní vyšetření zraku?

Syndrom počítačového vidění

Zánět spojivek u dětí

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce