Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Únavová zlomenina

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 19280x )

Únavová zlomenina je nepříjemné zranění, které může potkat jakéhokoliv sportovce, od rekreačních až po ty vrcholové. Ohroženou skupinou jsou rovněž lidé s osteoporózou, jejichž kosti jsou oslabené vlivem onemocnění, tudíž náchylnější k poškození i při normální zátěži. Její záludnost spočívá v tom, že nepřichází až tak náhle, jako když si prostě něco zlomíte.

shutterstock.com

Únavová zlomenina (stress fracture) je poměrně častou diagnózou vyskytující se převážně u pacientů, kteří mají trvalou fyzickou zátěž, například sportovci nebo profesionální vojáci, ale i u těch, kteří se najednou rozhodnou, že budou sportovat a s nepřiměřenou aktivitou to přeženou.

Jak únavová fraktura vzniká?

Únavová zlomenina vzniká na podkladě cyklického přetěžování a nerovnováhy mezi tvorbou a resorpcí kostní tkáně, je tedy výsledkem neschopnosti kosti regenerovat. V namáhané kosti se vlivem nárazově zvýšené zátěže tvoří mikrotrhlinky, které jsou schopny se rychle zahojit, pokud na to mají dostatek času. Nejčastěji vznikají na nosných kostech dolních končetin: lýtková, stehenní a drobné záprstní kůstky nohy. Je-li nepřiměřená zátěž dlouhodobá, začne se zprvu malá oblast poranění rozšiřovat postupně o další mikrotrhlinky. Pokud tento proces přetrvává, dochází ke kompletnímu zlomení zasažené kosti. Pro správnou léčbu je důležitá správná a včasná diagnostika, která u tohoto onemocnění není vždy zcela jednoznačná.

Rizikové faktory

  • druh sportu - nejčastější u atletů, běžců, basketbalistů, volejbalistů, hokejistů, tenistů, tanečníků, vojáků
  • zvýšená aktivita - přechod ze sedavého zaměstnání do aktivního trénování
  • pohlaví - ženy v klimakteriu
  • architektonika klenby nožní - plochonoží, ale i vysoká klenba
  • onemocnění kostí - osteoporóza
  • nekvalitní obuv
  • kouření
  • poruchy příjmu potravy
  • nízká hladina vitamínu D

Příznaky únavové zlomeniny

Bolest je zpočátku nevýrazná, po zátěži zpravidla ustoupí. Postupně se zhoršuje, objevuje se i v klidu, citlivost na dotek je v určitém místě zvýšená a může se objevit i otok. Provedení pohybu je bolestivé až nemožné.

Diagnostika únavové zlomeniny

Z pohledu lékařského přístrojového vyšetření není vhodný klasický RTG snímek, protože čerstvá únavová zlomenina nemusí být na rentgenu vůbec vidět, na RTG snímku se zlomenina projeví až v pozdních stádiích. Volbu číslo jedna v tomto případě představuje magnetická resonance, kde jsou vidět abnormality charakteru otoku v kosti a okolních oblastech již po dvou dnech od rozvoje příznaků.

Léčba únavové zlomeniny

Rychlost uzdravení závisí na včasnosti odhalení problému a zahájení léčby. Doporučuje se klidový režim a odlehčení postižené končetiny. Pokud je zlomenina diagnostikována včas, lze se poté obejít i bez fixace postižené končetiny. V některých případech je zlomenina fixována pevnou bandáží nebo sádrovou fixací.

V akutním stadiu je doporučeno ledování k redukci otoku a zmírnění bolesti. Pro rychlejší regeneraci kostní tkáně je možné použíít fokusovanou rázovou vlnu, pomocí které se stimulují kostní buňky k rychlejší regeneraci. Dále je využíván také kinesiotaping k uvolnění přetížených svalových skupin.

Prevence únavové zlomeniny

Svou zátěž zvyšujte postupně a neváhejte oslovit nejen ve svých začátcích zkušeného trenéra. Trenér i fyzioterapeut vám pomůže s výběrem vhodných kompenzačních cvičení pro posílení a stabilizaci celého těla jako prevenci problémů z jednostranné zátěže, tak aby se přetěžované části těla ulevilo, a zároveň jste předešli vzniku únavové zlomeniny.

Nepodceňte výběr svého běžeckého obutí – nechte si poradit ve specializovaných prodejnách. Na mnoha místech jsou vybaveni diagnostikou došlapu.

Nedílnou součástí je i výživa. Při léčbě i v prevenci, pro všechny výkonnostní stupně dbejte dlouhodobě na dostatečné množství vitamínů a vápníku, kromě pestré stravy ideálně v kombinaci D3, vápník, hořčík. Vitamin D3 můžete přijímat v doplňcích stravy i ze slunečního záření. Z přirozených potravních zdrojů je největším zdrojem vápníku mák.

Únavové zlomeniny se mnohdy vracejí. Často nebývají totiž dobře doléčeny a sportovec začne trénovat moc brzy, aniž by byla odhalena a eliminována příčina, která zlomeninu vyvolala.

Zdroj: www.webmd.com

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Sport a cvičení
Partner rubriky Sport a cvičení

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Pravidla bezpečnosti při zimních sportech

Je úplně jedno, jaký typ zimního sportu si vyberete, největší prioritou by měla být bezpečnost. Zde předkládáme několik upozornění, které je třeba mít na paměti před tím, než vyrazíme do hor.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravá výživa a sport

Rekreační sportovci a vůbec všichni aktivně žijící lidé by měli ve svém stravování dodržovat určitá pravidla. Dát si před návštěvou posilovny několik knedlíků se smetanovou omáčkou není právě to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce