Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Únavový syndrom

( Redakce | přečteno: 257962x )

Na únavu si stěžuje až jedna čtvrtina pacientů v ordinacích praktických lékařů. Kolik z nich trpí chronickým únavovým syndromem?

shutterstock.com

Proč jsem unavený

Příčina dlouhodobé nepřirozené únavy u chronického únavového syndromu je neznámá. To je také hlavním kritériem, pro které je Vám tato diagnóza přidělena. Nemoc svým charakterem i průběhem připomíná banální virové onemocnění, jako je například chřipka. Pravděpodobným důvodem je infekční příčina nemoci kombinovaná s neschopností našeho obranného systému důsledky této příčiny odstranit.

Podstatné je, že všechna lékařská vyšetření jsou s negativním výsledkem. Příčinu naší únavy není možné vysvětlit žádnou jinou známou nemocí. Délka únavy neodpovídá vynaložené námaze. Jak dlouho únava trvá? Abychom mohli mluvit o únavě dlouhodobé (chronické), musí tento stav trvat nejméně 6 měsíců.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Martin
3x

Take nechut ke sve praci?

pavel
1x

Co to tu jsou za nesmysli?syn spi 18hodin dene a nepracuje,a v clanku se dovim,neco v tom smyslu ze chronicky unavovy syndrom az tak nebezpecny neni..Tohle je jeste horsi nez rakovina tomu verte. Meli byste psat normalne a ne kraviny...

Sára
13x

Žiji již asi 9 let s únavovým syndromem a naučila jsem se s ním skutečně dobře žít. Ve fázi nejhorší, kdy jsem mohla pracovat jenom 4 h denně (mám náročné duševní povolání s velkými nároky na koncentraci) a 20 h jsem prospala a cítila jsem se stále hůř a hůř, mě zachránila ozonoterapie. Vyzkoušela jsem i oxygenoterapii, ale ta vůbec nezabrala - naopak jsem onemocněla. Protože školní medicína nezná žádný lék ani konkrétní pomoc, čerpám jen z alternativních možnosti. Úspěšně jsem vyzkoušela mnoho přírodních produktů a bylinek, jako je maral, žen-šen, propolis, třezalka, echinacea, gingko-biloba, na bolesti kloubů i svalů je výborný známý "urologický čaj" běžně dostupný v lékárnách, který skvěle čistí a přináší úlevu, přípravek pm21 a další. Při nachlazení, které mívám jen zřídka, používám hlavně běžně dostupná homeopatika. Fyzicky mi hodně pomáhá kolo, procházky přírodou a turistika, plavání, lehké cvičení - vše s mírou podle sil. Nezbytné je pečovat i o duševní kondici - nejvíce mi pomohla scientologie svými auditingy, pomocí nichž je možno odbourat mnoho emocionální zátěže, je dobré meditovat při příjemné hudbě nebo v přírodě, také pomáhá pobyt na slunci bez slunečních brýlí, kde sluneční světlo vykonává mnoho pozitivního, mnoho sil je možno nabrat u moře, na psychiku dobře působí zpívání, esoterický tanec. Aby se člověk mohl uzdravovat, musí si také dát do pořádku vztahy s jinými lidmi, nesmí mít nablízku člověka, s nímž se necítí dobře nebo který mu ubližuje, a to jak doma, tak v pracovních vztazích. Je dobré mít práci, kterou děláme rádi, vyhledávat radosti, těšit se z maličkostí.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 33. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problém se spánkem

Problém se spánkem. Vysvětím svůj problém. Ale pěkně ze široka. Již v dětství jsem na sobě vypozoroval několik "odlišností" od svých vrstevníků. Jednalo se především o zrak a sluch. To co ostatní neviděli, nebo viděli jen s obtížemi bylo pro mě hračkou, to co ostatni neslyšeli, slyšel jsem já zcela zřetelně. To, že teď vidím perfektně a rozeznávám detaily na několik metrů je opravdu perfektní a se sluchem je to stejně tak. Ale problém mám při spaní. Zbudí mě opravdu všechno. Během noci jsem několikrát vzbuzený a začíná to být dost nepříjemné. Sice jsem vyzkoušel několikrát spát s ucpávkami do uší, které jsem koupil v lékárně, ale mám dojem, že působí jako "zesilovač". Někdy ráno cítím únavu z nedostatku spánku. Pracuji asi 9 hdin v zaměstnání jako informatik a poté ještě asi 3 hodiny manuálně na zahradě (ne však pravidelně). Bydlím na vesnici, kde je relativní klid. Když ale jedu na návštěvu do Brna a přespávám, zcela jistě vím, že se nevyspím. Zkuste mi prosím poradit. Děkuji Pavel Kotík, Kobylí

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Únavový syndrom

Na únavu si stěžuje až jedna čtvrtina pacientů v ordinacích praktických lékařů. Kolik z nich trpí chronickým únavovým syndromem?

Za zimní únavu může málo světla a hormon melatonin. Tělo vzpruží hluboké dýchání i bylinky

Přestože se na Vánoce většina lidí těší, adventní přípravy a nakupování dárků stresuje třetinu z nás. Ukázal to průzkum Sociologického ústavu Akademie věd. V tomto období přepadá řadu lidí únava, vyčerpání a deprese. Na svědomí je má nejen zvýšený shon a časový pres doma i v práci, ale i vnější faktory. Mezi pravidelné spouštěče zimní únavy patří také nedostatek slunce a nadprodukce hormonu melatoninu. Zimní splín a únavu zažene kvalitní spánek, bylinky i činnosti, které provádíme automaticky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce