Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Únavový syndrom

( Redakce | přečteno: 257979x )

Na únavu si stěžuje až jedna čtvrtina pacientů v ordinacích praktických lékařů. Kolik z nich trpí chronickým únavovým syndromem?

shutterstock.com

Na co se nejčastěji ptáte?

Byl jsem zvyklý hodně sportovat? Můžu ve sportu pokračovat i teď?
Velká fyzická námaha vyžadující překonávání únavy není vhodná. Úplný zákaz jakéhokoliv cvičení by však byl rozhodně nesprávný. Vhodná jsou lehká nezatěžující cvičení jako je například jóga, rekreační plavání nebo turistika. Velká zátěž může vést ke zhoršení Vašich obtíží, naopak úplné přerušení sportovních aktivit povede k ochabovaní svalstva a snižovaní celkové odolnosti.

Dá se chronický únavový syndrom úplně vyléčit?
Pokud své obtíže nepodceňujete a zaujmete k nim zodpovědný přístup, je naděje na uzdravení poměrně vysoká. Některé lékařské studie uvádějí úplné uzdravení u poloviny nemocných.

Může se chronický únavový syndrom vyskytnout i u mých dětí?
Chronický únavový syndrom se skutečně vyskytuje v některých rodinách častěji. Zda jde o vliv dědičnosti nebo infekční příčinu nemoci není zatím známo.

Mohu dávat krev?
Pacienti s chronickým únavovým syndromem by neměli být dárci krve ani orgánů. Důvodem je dosud nejasná příčina a přenosnost tohoto onemocnění.

Mám držet nějakou dietu? Jaká strava je nejvhodnější?
V zásadě není doporučováno žádné dietní omezení. Vhodná je jistě racionální výživa s dostatkem ovoce a zeleniny, rostlinných olejů a mořských produktů. Omezit byste naopak měli příjem živočišných tuků, dráždivých a přepalovaných pokrmů a alkoholu.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Martin
3x

Take nechut ke sve praci?

pavel
1x

Co to tu jsou za nesmysli?syn spi 18hodin dene a nepracuje,a v clanku se dovim,neco v tom smyslu ze chronicky unavovy syndrom az tak nebezpecny neni..Tohle je jeste horsi nez rakovina tomu verte. Meli byste psat normalne a ne kraviny...

Sára
13x

Žiji již asi 9 let s únavovým syndromem a naučila jsem se s ním skutečně dobře žít. Ve fázi nejhorší, kdy jsem mohla pracovat jenom 4 h denně (mám náročné duševní povolání s velkými nároky na koncentraci) a 20 h jsem prospala a cítila jsem se stále hůř a hůř, mě zachránila ozonoterapie. Vyzkoušela jsem i oxygenoterapii, ale ta vůbec nezabrala - naopak jsem onemocněla. Protože školní medicína nezná žádný lék ani konkrétní pomoc, čerpám jen z alternativních možnosti. Úspěšně jsem vyzkoušela mnoho přírodních produktů a bylinek, jako je maral, žen-šen, propolis, třezalka, echinacea, gingko-biloba, na bolesti kloubů i svalů je výborný známý "urologický čaj" běžně dostupný v lékárnách, který skvěle čistí a přináší úlevu, přípravek pm21 a další. Při nachlazení, které mívám jen zřídka, používám hlavně běžně dostupná homeopatika. Fyzicky mi hodně pomáhá kolo, procházky přírodou a turistika, plavání, lehké cvičení - vše s mírou podle sil. Nezbytné je pečovat i o duševní kondici - nejvíce mi pomohla scientologie svými auditingy, pomocí nichž je možno odbourat mnoho emocionální zátěže, je dobré meditovat při příjemné hudbě nebo v přírodě, také pomáhá pobyt na slunci bez slunečních brýlí, kde sluneční světlo vykonává mnoho pozitivního, mnoho sil je možno nabrat u moře, na psychiku dobře působí zpívání, esoterický tanec. Aby se člověk mohl uzdravovat, musí si také dát do pořádku vztahy s jinými lidmi, nesmí mít nablízku člověka, s nímž se necítí dobře nebo který mu ubližuje, a to jak doma, tak v pracovních vztazích. Je dobré mít práci, kterou děláme rádi, vyhledávat radosti, těšit se z maličkostí.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 33. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Únavový syndrom

Na únavu si stěžuje až jedna čtvrtina pacientů v ordinacích praktických lékařů. Kolik z nich trpí chronickým únavovým syndromem?

Kvalitní spánek zlepšuje výkonnost

Výzkumy odborníků ukazují, že téměř čtvrtina obyvatel vyspělých zemí nedodržuje pravidelný rytmus - noc a den.

Za zimní únavu může málo světla a hormon melatonin. Tělo vzpruží hluboké dýchání i bylinky

Přestože se na Vánoce většina lidí těší, adventní přípravy a nakupování dárků stresuje třetinu z nás. Ukázal to průzkum Sociologického ústavu Akademie věd. V tomto období přepadá řadu lidí únava, vyčerpání a deprese. Na svědomí je má nejen zvýšený shon a časový pres doma i v práci, ale i vnější faktory. Mezi pravidelné spouštěče zimní únavy patří také nedostatek slunce a nadprodukce hormonu melatoninu. Zimní splín a únavu zažene kvalitní spánek, bylinky i činnosti, které provádíme automaticky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce