Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Unikátní operace: Lékaři KNTB odstranili ženě šestatřicetikilový zhoubný nádor

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14904x )

Šestatřicetikilový zhoubný nádor odstranili lékaři zlínské Krajské nemocnice T. Bati sedmačtyřicetileté pacientce. Zákrok, který uskutečnil ve druhé polovině prosince 2013 operační tým vedený profesorem Jiřím Kleinem, primářem chirurgického oddělení KNTB, a primářem gynekologicko-porodnického oddělení KNTB Zdeňkem Adamíkem, trval sedm hodin.

Tiskové zprávy
KNTB

V současné době se nemocná zotavuje z náročné operace na standardním lůžku.

„Ženu jsme operovali pro monstrózní nádor břicha. Samotný nádor byl tak veliký, že běžné diagnostické metody k posouzení jeho původu a cévního zásobení tumoru, jako je počítačová tomografie, angiografie, magnetická rezonance, byly nepřínosné. Nemoc přímo ohrožovala nemocnou na životě. Jiné léčebné metody - chemoterapie, ozáření, biologická léčba - byly bez šance na alespoň minimální ovlivnění stavu. Riskantní operace byla indikována jako život zachraňující,“ řekl profesor Klein.

Samotný nádor vážil 36 kg, byl zhoubný, vycházel ze svaloviny dělohy a na pobřišnici a v závěsu střeva měl několik dceřiných ložisek. Celková hmotnost odstraněných tkání činila 66 kg.

„Před operací vážila pacientka 117 kilogramů, teď váží 51 kilogram. Ohledně další prognózy se lze jen obtížně vyjádřit bez definitivního histologického nálezu,“ sdělil primář Adamík.

Po celou dobu se operační tým potýkal s mimořádně závažným krvácením. Během operace bylo spotřebováno 20 transfuzních jednotek krve, ale krvácivý stav pokračoval i v pooperačním období a vynutil si v noci po primárním výkonu revizi, kdy se za pomoci nejmodernějších prostředků určených k zástavě krvácení podařilo stav stabilizovat.

„Další pooperační průběh byl už klidný. Celkem do dnešního dne jsme u pacientky spotřebovali 66 krevních konzerv, 51 jednotek plazmy, čtyři destičkové náplavy a speciální preparát na zástavu krvácení,“ sdělil profesor Klein.

S podobným případem se podle něho lékaři dosud nesetkali.

Přečtěte si také

Preventivní screeningová vyšetření

Rakovina prostaty může potkat i vašeho muže

Převratná novinka pro ženy s rakovinou prsu

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce