Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Unkárie

(Mgr. Daniel Jun | přečteno: 13515x )

Unkárie je rostlina, jenž se podle historických pramenů využívá již po dvě tisíciletí. Centrem oblasti jejího tradičního použití je zejména oblast dnešního Peru.

Unkárie

Tajemství peruánských Indiánů

Unkárie (Uncaria tomentosa, čeleď Mořenovité, nazývaná též vilcacora) je rostlina, jenž se podle historických pramenů využívá již po dvě tisíciletí. Centrem oblasti jejího tradičního použití je zejména oblast dnešního Peru. Ověřováním jejích unikátních a pestrých léčivých účinků se vědecký výzkum zabývá přibližně od druhé poloviny minulého století.

Na co se používá?

Unkárie je v Peru užívána hlavně pro své protizánětlivé, antikoncepční a protirakovinné účinky. Léčí se s ní žaludeční vředy, průjmy a nádory v oblasti trávícího traktu. Dále slouží k terapii kapavky, nezánětlivých onemocnění kloubů, akné, cukrovky a nemocí močových cest. Celkově posiluje funkce imunitního systému.

Kde se unkárie vyskytuje a jak vypadá?

Rostlina se dováží z Peru nebo z oblastí Střední a Jižní Ameriky, kde se pěstuje. Je to dřevitá, pomalu rostoucí liána, dosahující délky okolo třiceti metrů. Její trny jsou podobné kočičím drápům. Pro léčebné účely se používá kůra z kořenů a stonku, která se sbírá v rozmezí od tří do osmi let po vysazení. Nejúčinnější skupinou obsahových látek jsou pravděpodobně alkaloidy.

Unkárie

Potřebuji unkárii?

Vědecké studie ověřily účinnost unkárie u nezánětlivých onemocnění kloubů. Ostatní tradované účinky nebyly prozatím potvrzeny. V těchto případech se tedy nelze spolehnout na její účinnost a je vhodné poohlédnout se po jiných alternativách. Případné použití v léčbě by mělo být proto konzultováno s lékařem.

Jaká jsou rizika užívání?

Unkárie může po požití vyvolat bolesti hlavy, závratě a nevolnost. S ohledem na tradiční použití jako antikoncepčního prostředku nebo dokonce jako prostředku pro vyvolání potratu nesmí být rostlina užívána v těhotenství. Scházejí také údaje o bezpečnosti užívání během kojení, z tohoto důvodu není unkárie v tomto období vhodná. Nesmí se také podávat malým dětem. U některých osob může vyvolat alergickou reakci.

Na co se používá?

Dovozci unkárie na český trh obvykle doporučují užívat odvar (jedna polévková lžíce rostliny se povaří pět minut; poté se nechá ještě patnáct minut vyluhovat; scedíme a pijeme).

Nezánětlivá onemocnění kloubů – v originální studii byl léčbě použit vodný výluh, detaily o jeho přesné přípravě však chybí.

U ostatních onemocnění nebyla účinnost ověřena a v těchto případech tedy nelze užívání unkárie doporučit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce