Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Urgentní inkontinence

( | přečteno: 18149x )

Projevuje se nutkáním na malou, které naléhavé, těžko se dá oddálit a může dojít i k nechtěnému úniku moči.

Na náhlý únik moči můžete být připraveni


Většina z vás možná ten pocit zná. Jste v automobilu uprostřed kolony nebo v přeplněném dopravním prostředku a nutně se vám chce na malou. Nucení je naléhavé a vy máte co dělat, abyste to udrželi na nejbližší odbočku nebo zastávku. Urgence, tedy naléhavý neodkladný pocit nutkání na močení, postihuje významnou část naší populace, a to nejen ženy, ale i muže.

Inkontinence

Co to vlastně je?

Za normálních okolností funguje močový měchýř jako jímací nádoba na moč, která sem přitéká močovody z obou ledvin. Ve stěně měchýře jsou senzory, které reagují při naplnění měchýře tak, že člověk začne pociťovat nutkání na malou. Při močení se pak svalovina měchýře stáhne a měchýř se vyprázdní. Při poruše tohoto mechanismu dochází k přecitlivělosti měchýře a ten vysílá signály naléhavého nutkání i při menší náplni. Mluvíme o tzv. urgencích, které značně obtěžují život pacientů.

Jak se projevuje?

Nutkání na malou je časté, naléhavé, těžko se dá oddálit a v některých případech může dojít i k nechtěnému úniku moči. Rovněž v noci je nucení na malou častější a neodkladné. Někdy můžou být přítomny nepříjemné pocity až pobolívání v podbřišku.

Na koho se obrátit?

Pokud trpíte výše uvedenými obtížemi, je načase vyhledat lékaře. Praktický lékař vás vyšetří a v případě potřeby odešle ke specialistovi – urologovi či urogynekologovi. Před zahájením léčby je potřeba provést základní vyšetření včetně vyšetření moče na kultivaci, které vyloučí infekci močovou. Ta se může často projevovat obdobně jako dráždivý měchýř. Dále se většinou provádí vyšetření močového měchýře kamerou, které má vyloučit organické onemocnění měchýře.

Jaké jsou možnosti léčby?

Nutná je zásadní změna pitného režimu. Většina lidí s urgencemi se domnívá, že když bude méně pít, bude nucení na malou menší, ale opak je pravdou. Denní příjem tekutin přes 2 litry je nezbytný. Dále se používají techniky oddalování močení. Poslední dobou existuje řada léčivých přípravků, které zmírňují dráždivost měchýře, snižují počet a naléhavost mikcí, a zlepšují tak kvalitu života pacientů. Navíc systémy prodlouženého uvolňování účinné látky dovolují komfortní užívání léku 1× denně.

Díky vhodným pomůckám předepsaným lékařem okolí vaše problémy vůbec nepostřehne. Dříve, než se lékař rozhodne pro radikálnější zákrok, máte nárok na předepsání speciálních vložkek či kalhotek, které vám pomohou problém úniku moči zvládnout. Kompletní sortiment pomůcek pro inkontinenci vyrábí například firma TENA. Pokud je máte zájem vyzkoušet, můžete získat vzorek zdarma.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce