Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Urodynamické vyšetření

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 21545x )

Urodynamické vyšetření je soubor několika vyšetření, která se provádějí zpravidla v rámci jediné návštěvy v ambulanci lékaře specialisty – urologa nebo gynekologa. Jedná se o minimálně invazivní, bezbolestné vyšetření, které vyhodnocuje funkci dolních močových cest – močového měchýře a močové trubice.

shutterstock.com

Urodynamická vyšetření v současné době představují nejpřesnější metody, pomocí nichž lze diagnostikovat dysfunkce dolních močových cest. Správně provedené vyšetření pomůže diagnostikovat pravou příčinu potíží, souvisejících s močením, a umožní včasné zahájení odpovídající léčby.

Často pacienti podstoupí mnohá urologická vyšetření, než dojde k samotnému vyšetření urodynamickému. Je to z toho důvodu, že močový měchýř je značně limitován tím, jak je schopen klinicky vyjádřit patologické procesy, které ho postihují. Tyto procesy se mohou projevovat buď bolestí anebo poruchou jedné z jeho dvou funkcí: jímání moče (porucha se projevuje jako naléhavé nucení na močení, časté močení ve dne či v noci, únik moči, bolestivost v podbřišku) a vypuzování moče (oddálený začátek močení, slabý a pomalý proud moče, prodloužení močení, přerušované močení, odkapávání moči po vymočení, zadržení moči v měchýři, pocit neúplného vyprázdnění měchýře). Z toho tedy vyplývá, že velmi široká škála onemocnění se může manifestovat pouze těmito dvěma způsoby.

Z tohoto důvodu je močový měchýř považován za "nespolehlivého svědka". Cílem urodynamických vyšetření je, pokud jsou ostatními vyšetřovacími metodami vyloučena organická onemocnění, zjistit patofyziologický podklad symptomatologie a stanovit přesnou diagnózu dysfunkce dolních močových cest.

Čtěte také: Trápí vás onemocnění hyperaktivního měchýře? Na to, jak jej lze léčit, odpovídá uroložka.

Jak se připravit na urodynamické vyšetření?

Vyšetření může být provedeno pouze v případě tzv.sterilní moči, proto při prokázané infekci musí být pacient nejprve přeléčen antibiotiky. Před vyšetřením je nutné dodržovat dostatečnou hygienu oblasti genitálu a vyprázdnit konečník (1-2 dny bezezbytková strava a eventuálně projímadlo). Na vyšetření se pacient dostaví s naplněným močovým měchýřem, vydržte bez močení alespoň 2 hodiny před vyšetřením. Pokud užíváte léky nebo máte speciální dietu, prosím informujte sestru nebo lékaře.

Kdy Vám lékař naordinuje urodynamické vyšetření?

Urodynamické vyšetření je určeno pro pacienty, u kterých dostupnější urologické vyšetřovací metody, které vyloučily tzv.organické příčiny (nádory měchýře či močové trubice, kameny, léky ovlivňující proces močení, stavy po ozáření malé pánve, infekce močových cest atd.), nedokázaly identifikovat příčinu poruch močení.

Čtěte také: Inkontinence - proč je důležité o ní mluvit?

Urodynamické vyšetření je také vyžadováno u pacientů s roztroušenou sklerózou a dalšími neurologickými onemocněními.

Co všechno urodynamické vyšetření zahrnuje?

Uroflowmetrie (UFM)

Jde o močení do improvizovaného WC a následné vyhodnocení křivky zobrazující průběh močení počítačem. Hodnocenými parametry jsou tvar křivky a další parametry, jako je: délka močení, maximální a průměrná rychlost proudu moči, objem moči atd.. Tyto údaje mohou lékaři pomoci s diagnózou mikčních potíží, např. kvůli zvětšené prostatě nebo zúžené močové trubici, dále u špatně nacvičeného procesu močení z dětství, různých neurologických poruch apod. Uroflowmetrie je jednoduchá základní urodynamická metoda, jejíž výsledky jsou okamžitě k dispozici a která by měla být součástí každého vstupního vyšetření v odborné ambulanci.

Plnící cystometrie

Toto vyšetření spočívá v zavedení tenké cévky do močového měchýře. Přístroj měří tlakové změny během plnění močového měchýře sterilní tekutinou. Vzniká tzv.cystometrická křivka, na níž je zaznamenán první pocit nucení na močení, který udáte lékaři, a dále je tvar křivky ovlivněn změnami tlaku v močovém měchýř při plnění.

Mikční cystometrie

Vyžaduje dobrou spolupráci pacienta, výsledkem je opět křivka, jejíž tvar je tvořen změnami tlaku v močovém měchýři při močení.

Z křivek může lékař vyhodnotit:

1. Jak je měchýř citlivý

  • vyšší citlivost – měchýř může být např. postižen chronickým zánětem nebo obsahovat kámen, který nebyl diagnostikován pomocí ultrazvuku
  • snížená citlivost – typicky u poranění míchy, nebo cukrovky

2. Aktivitu močového měchýře

  • vyšší aktivita – typicky po mozkové příhodě, po poranění míchy, u Parkinsonovy choroby nebo při dlouhodobých problémech při zvětšené prostatě
  • nižší aktivita – nelze tímto vyšetřením jednoznačně určit

3. Kapacitu močového měchýře

  • větší kapacita – u neurologický poruch nebo problémech spojených se zvětšenou prostatou
  • snížená kapacita – u zánětů, tuberkulózy, po ozáření nebo u nádorů

4. Poddajnost močového měchýře, tzv. compliance

  • Vyšší - zvětšená prostata, neurologická onemocnění
  • Snížená - svráštělý močový měchýř, tzv.fibróza, nejčastěji po ozáření.

Tlakově průtoková studie (PQ studie)

Poskytuje komplexní obraz o funkci močového měchýře. Další cévka, která se zavádí do konečníku, měří tlak v břišní dutině. Hodnocením poměru tlaků v měchýři a v břišní dutině lze posoudit, do jaké míry se zvýšený tlak v břišní dutině uplatňuje při vyprazdňování měchýře nebo při úniku moče. PQ studie také může být nutná u některých pacientů indikovaných k operaci prostaty, protože může zabránit případnému neúspěchu operace a hlavně zamezit pooperačnímu úniku moči.

Profilometrie

Další součástí urodynamického vyšetření může být tzv.profilometrie, která spočívá ve vytahování speciální tenké cévky z močového měchýře a měřením tlakových poměrů v močové trubici. Používá se např. k rozlišení dvou základních druhů úniku moče.

Průměrná doba vyšetření je 45 minut.

Jaké potíže se vyskytují po urodynamické vyšetření?

I když se skutečně jedná o výkon minimálně invazivní, může se u malého procenta vyšetřovaných po výkonu vyskytnout příměs krve v moči, nucení na močení či pálení a řezání. Tyto potíže by měly odeznít během 1-2 dnů. Pokud by však přetrvávaly nebo se navíc objevily teploty, zimnice nebo třesavky, kontaktujte Vašeho ošetřujícího lékaře. Výjimečně může vzniknout zástava močení, tato vyžaduje okamžitou návštěvu urologa.

Urodynamického vyšetření se nemusíte bát! Správně provedené vyšetření dokáže lékaři napomoci ke správnému diagnostickému cíli a z toho plynoucí vhodné terapii obtíží s močením. Nezbytná je dobrá spolupráce pacienta s lékařem a sestrou. Proto se neobávejte zeptat na cokoli, co Vám není jasné.

Zdroj: www.cus.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Vylučovací urografie

Vylučovací urografie je rentgenové vyšetření ledvin, močovodů a močového měchýře pomocí tzv. kontrastní látky. Lze takto zjistit některé z onemocnění vývodných močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce