Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ústní sprchou proti paradentóze!

( | přečteno: 22145x )

Paradentóza (parodontitida) je zánětlivé onemocnění dásní bakteriálního původu, které velmi často končí ztrátou zubů i přesto, že ty byly původně zdravé a bez kazů. Onemocnění závěsného aparátu zubů probíhá dlouhodobě a bez příznaků, neupozorňuje na sebe ani bolestí a zvláště u kuřáků je pak i jindy znepokojující občasné krvácení dásní potlačené zplodinami z kouře.

shutterstock.com

Vyvíjí se z chronického bakteriálního zánětu – gingivitidy, která postihuje většinu naší populace. Bakterie žijící v hloubce dásňového žlábku způsobují lokální zánět, který může i celé roky probíhat bez větších problémů. Imunologické mechanismy našeho organismu, které proti infektu (ložisku infekce) bojují, mají destruktivní účinky také na vlastní tkáň. Spojení zubu a dásně postupně ustupuje, kost se resorbuje, vznikají parodontální choboty. Gingivitida přerůstá v parodontitidu. V tomto stavu je již nutno zasáhnout a sanovat uvolněné zuby a zabránit tak jejich ztrátě.

Přitom celý problém je možno vyřešit ještě daleko před vznikem prevencí – dobrou a pečlivě vykonávanou hygienou.

Avšak nestačí jen dokonale vyčistit oblast okolo dásní měkkým kartáčkem a vypláchnout si ústa antibakteriální ústní vodou. Je třeba vyčistit hlavně mezizubní prostory, kam vlákna kartáčku nedosáhnou a v případě parodontálních chobotů, jejichž hloubka může být od 2 až do 6 mm, je nutné vypláchnout i je samotné. Tady ale narážíme na problém, protože běžnými pomůckami nejsme schopni se do tak hlubokého prostoru dostat.

Vhodnou a téměř nepostradatelnou pomůckou pro paradentózní pacienty je potom ústní sprcha (irigátor). Jedná se o přístroj, jenž pod tlakem tryská tenký proud tekutiny, obvykle v pulzacích pro vyšší účinek. Díky tomu můžeme cíleně propláchnout nejen mezizubní prostor (který je vhodné před tím pročistit mezizubním kartáčkem), ale i nepřístupnou spodinu parodontálního chobotu. Proud tekutiny má na dásně blahodárné účinky, masíruje je, zpevňuje je a zlepšuje jejich kondici.

Americká firma Waterpik se na výrobu takovýchto pomůcek specializuje už od roku 1962, kdy byla založena dvojicí inženýra a stomatologa. Jejich první patentovaná ústní sprcha pochází z roku 1967. Společnost Waterpik pracuje s vodním paprskem z nádržky v pulzacích. Nejnovější model Waterpik Ultra Water Flosser produkuje až 1 200 pulzací za minutu. Vodu tryská v nastavitelných tlacích s desetistupňovou regulací od 5 do 90 psi (0,35-6,2 barů). Takže se její síla dá individuálně přizpůsobit uživateli.

Paradentózu zažene voda

Sprchu může používat i více členů rodiny, stačí vyměnit čistící koncovku. Na čištění mezizubí a masáž zdravých dásní se používají klasické trysky s tenkým ústím. Na jazyk se používají trysky se širokým záběrem, pro čištění ortodontických aparátků existují trysky se solo kartáčkem a na nejhlubší čištění, když chceme zaměřit proud tekutiny až na dno chobotu, používáme speciální koncovky Pik Pocket, které mají tenoučké gumové ústí.

Pro potlačení zánětu je vhodné do nádržky s vodou přidat také antibakteriálně působící látky, ideálně koncentrovanou ústní vodu s chlorhexidin-diglukonátem. Například lze doporučit výplach ústní vodou Paroex od GUM, který toto antiseptikum obsahuje v efektivní koncentraci 0,12%. Výrobce zakazuje používání výplachů s alkoholem či esenciálními oleji, které by mohly složitý vnitřní systém přístroje poškodit.

Waterpik má dva různé typy sprch, které se liší cenou, počtem trysek, šířkou regulace tlaku a hlučností provozu. Na běžnou prevenci, anebo při dobře nastaveném léčebném režimu pomůže kterýkoliv z těchto dvou produktů.

Na čištění mezizubí má Waterpik ještě jeden unikátní prostředek – a to jakýsi mezizubní kartáček na baterky Flosser, jehož ultratenká plastová koncovka se dá zasunout do libovolně širokého mezizubního prostoru a ta následně zapnutím a rozkmitáním dokonale rozruší plak v daném místě.

Ústní irigátory Waterpik na český trh dováží společnost Profimed a je možné je zakoupit v prodejnách Profimed v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Liberci, Ostravě, Plzni nebo ve Zlíně, ale také prostřednictvím vašeho praktického zubního lékaře.

Více informací k této problematice i s doporučeními jistě poskytne každý parodontolog či praktický zubní lékař. Informace lze také najít na stránkách výrobce (www.waterpik.com) a dovozce (www.profimed.cz) nebo přímo v kamenných prodejnách společnosti Profimed, jejíž zaměstnanci jsou v problematice odborně proškoleni.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce