Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Tuberkulóza: V boji s touto nemocí je nejdůležitější včasná a řádná léčba

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5806x )

Tuberkulóza, nebezpečná infekční choroba zasahující nejčastěji plíce, je v České republice díky protiepidemickým opatřením a důkladné léčbě na ústupu. Přesto existuje reálné riziko nakažení, které je sice malé, ale může mít pro pacienty dlouhodobé následky.

shutterstock.com

Česká republika patří mezi země s nejnižším výskytem tuberkulózy v Evropě, v roce 2016 dosáhla nemocnost 4,9 případů onemocnění/100 000 obyvatel. Tento úspěch je možné připsat vysokému standardu a důslednosti léčby v České republice, následné kontrole, vyhledávání a léčbě kontaktů, a v neposlední řadě i stále vysoké životní úrovni ve všech věkových kategoriích.

Čtěte také: Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

Tuberkulóza (TBC)

Tuberkulóza (lidově souchotiny nebo úbytě) je celosvětově rozšířené onemocnění, jehož původcem u lidí je Mycobacterium tuberculosis (dříve nazývané „bacil Kochův“, BK). Jedná se o infekční onemocnění nejčastěji postihující plíce, může však postihnout i jiné orgány, jako např. lymfatické uzliny, mozkové pleny, močové ústrojí, klouby a kosti, a také kůži. Šíření tuberkulózy se děje kapénkovou infekcí. Zdrojem je člověk s nepoznanou TBC plic, který kašle a vykašlává kapénky obsahujíc mykobaktéria. Většina infikovaných TBC dokáže tuto infekci zvládnout a dochází pouze k přežívání omezeného množství mykobakterií v buňkách. Tato latentní TBC infekce nevede k příznakům, její nositelé nejsou infekční pro okolí a ve většině případů latentní TBC infekce neprogreduje do aktivní tuberkulózy. U některých osob, zvláště u osob s oslabenou imunitou může iniciální TBC infekce přímo přejít do aktivního onemocnění.

Tuberkulóza je například ve srovnání s chřipkou výrazně méně nakažlivá. Jeden nemocný, tedy silný zdroj infekce, za rok nakazí deset až patnáct lidí. A to jen v případě, že se neléčí, protože pak vylučuje mykobakterie ve velkém množství. Takových pacientů je u nás ročně zjištěno jen dvě stě. K nákaze je nutné být s nemocným minimálně osm hodin v uzavřeném prostoru. Nakazit se na veřejných místech je tak v podstatě nemožné. Reálné riziko však hrozí rodinným příslušníkům, spolubydlícím a spolupracovníkům nemocných.

Onemocnět tuberkulózou může prakticky kdokoliv. Nejčastějšími rizikovými skupinami jsou bezdomovci, narkomani, imigranti se zemí s vysokým výskytem TBC nebo pacienti s nemocemi, které snižují imunitu. Ohrožení mohou být například senioři, pacienti po transplantaci a onkologicky nemocní.

TBC se v poslední době objevuje u zcela netypických pacientů- například těch, jejichž imunita je oslabena kvůli léčbě jiného onemocnění. Jsou to především pacienti, kteří prochází biologickou léčbou nemocí (Crohnova choroba, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida apod.) Tito pacienti jsou ohroženi tzv. latentní tuberkulózní infekcí, která nemá typické projevy, není vidět na rentgenu a přitom pacienta přímo ohrožuje na životě. Z tohoto důvodu sestavili pneumologové nový doporučený postup pro screening latentní tuberkulózní infekce u rizikových a přitom netypických skupin obyvatel. Ti nejprve projdou tuberkulinovým kožním testem, a pokud se objeví reakce, pak podstoupí ještě složitější krevní test, tzv. IGRA test.

Čtěte také: Lidí s tuberkulózou mírně ubylo

Tuberkulóza se obvykle přenáší kapénkovou infekcí

Mikročástice hlenu, které obsahují bacily tuberkulózy, se při řeči či kašli nemocného dostanou do vzduchu a další člověk je vdechne. Bránou vstupu infekce jsou především plíce. Z nich se ale mohou krví roznést po těle a postihnout kterýkoli orgán. Zhruba 80 až 85 procent tuberkulózy je plicní, zbytek pak mimoplicní. Mikrobi ale mohou přebývat v těle v mízních uzlinách celý život, a přesto postižený vůbec nemusí onemocnět.

I když se s nemocným můžeme setkat kdekoli, např. v tramvaji, v autobusu, nemusíme se bát, velké nebezpečí nám nehrozí. Když s ním ale budeme sedět v uzavřeném kupé ve vlaku několik hodin, může nás už ohrozit. Pokud jsme dlouhodobě v kontaktu s postiženým, pak se i přesto, že jsme očkováni, můžeme nakazit. Nákaza sice ještě není nemoc, ale může se onemocněním stát. Za určitých okolností choroba propukne. Vyvolat ji může stres, respirační onemocnění, chřipka. Tuberkulóza pak vzplane.

Čtěte také: Očkování dětí proti TBC

Tuberkulózou lze onemocnět i vícekrát za život

Tuberkulóza nezanechává trvalou imunitu, jakmile ji člověk jednou prodělá, může za nějaký čas onemocnět znovu. Jsou pacienti, kteří ji dostanou dvakrát třikrát za život. A nemusí to být jenom tuberkulóza plic, onemocnění může postihnout i jiný orgán.

Jakmile někdo onemocní nakažlivou formou tuberkulózy, musí uvést, s kým se stýkal. Přibližně tři čtvrtiny pacientů to bohužel nevědí a ani lékaři to bohužel nezjistí. Někdy je zdrojem nákazy rodina. Nikoho ani nenapadne, že by pokašlávající dědeček či babička mohli mít tuberkulózu. Pokud bydlí s dětmi v jednom bytě, jsou velkým nebezpečím pro ostatní. Ohrožení jsou pak předvoláni na plicní oddělení a vyšetřeni. Tím se předchází dalšímu šíření choroby.

Příznaky onemocnění TBC

  • Dlouhodobě zvýšené teploty nebo horečky nad 38 stupňů, které nepoklesnou ani při užívání antibiotik.
  • Mohou se objevit i další potíže - zvýšená, charakteru života neodpovídající únava, malátnost a hubnutí.
  • Někteří pacienti se v noci výrazně potí a jiní zase trpí kašlem. Kuřáci jej sice mají a měli, ale najednou se stává intenzívnější, dlouhodobější. Suchý dráždivý kašel nebo chrapot, který se později mění v kašel produktivní a sputum může obsahovat i příměsi krve. Stává se, že vykašlávání krve bývá prvním projevem. Takové potíže mohou mít i lidé se zápalem plic, s nádorovým, hematologickým nebo také s jakýmkoli jiným onemocněním, takže se nemusí na tuberkulózu hned pomyslet.

U tuberkulózy jiných orgánů pak příznaky závisejí na lokalizaci onemocnění.

Proto jsou příznaky velmi různé a mohou zahrnovat:

  • Bolesti v zádech a poruchy hybnosti
  • Únava, anémie
  • Bolesti kloubů
  • Bolesti v oblasti ledvin a močovodů
  • Bolesti v malé pánvi
  • Horečka a dušnost
  • Změna vědomí, bolesti hlavy, koma

Latentní TB infekce nevyvolává žádné příznaky.

Čtěte také: Nejčastější nemoci plic

Diagnostika tuberkulózy

V diagnostice tuberkulózy má významné místo anamnéza – informace o nemocném. Důležité jsou anamnestické údaje o kontaktu s tuberkulózním nemocným nebo o dříve prodělané TBC, relativně důležité jsou i predisponující faktory jako např. diabetes mellitus, imunodeficience nebo imunosuprese. Na TBC je nutno pomýšlet u osob pocházejících z výše uvedených rizikových skupin.

Fyzikální vyšetření nebývá pro diagnostiku TBC přínosné, z laboratorních vyšetření jen zvýšená hodnota sedimentace erytrocytů, CRP a leukocytóza s lymfocytózou, případně záchyt diabetu může být přínosem při diagnostickém rozvažování. Indikované může být také bronchoskopické vyšetření.

Diagnostika tuberkulózy se opírá především o bakteriologický průkaz mykobaktérií a v případě TBC dýchacího ústrojí i řady mimoplicních lokalizací o rentgenový nález. Ke stanovení diagnózy přispívá také vyšetření tuberkulinové reakce.

Naprostá většina nových onemocnění TBC je u nás zjišťována pasivně, tedy při vyšetření pro obtíže; jen malá část je vyhledána aktivně při vyšetřování osob, které byly v kontaktu s aktivní TBC, nebo u rizikových skupin.

Prevence TBC

Vzhledem k výraznému snížení výskytu tuberkulózy v české populaci bylo v roce 2010 ukončeno povinné plošné očkování proti této infekční chorobě. Odborníci se shodují, že v současné době je nutné očkovat pouze děti proti závažným formám tuberkulózy, které jsou ale vzácné. Nejdůležitějším krokem v boji proti tuberkulóze tak zůstává včasné určení diagnózy u nemocných a důsledná léčba. Mezi nejčastější příznaky tohoto onemocnění patří únava, hubnutí, noční pocení, teploty a nutkavý kašel, který trvá déle než dva týdny. Nemocní by tak neměli opomíjet možnost nákazy tuberkulózou a včas navštívit lékaře.

Léčba tuberkulózy

Hlavní zásadou léčby všech forem a lokalizací TBC je kontrolované podávání léčebných režimů, tj. kombinací antituberkulotik po předepsanou dobu, která je v současné době minimálně 6 měsíců.

Léčebný režim je obvykle rozdělen na 2 fáze - iniciální a pokračovací.
  • Iniciální fáze trvá běžně 2 měsíce a probíhá obvykle za hospitalizace na odděleních TRN v nemocnicích nebo odborných léčebných ústavech.
  • Pokračovací fáze (obvykle ambulantní) následuje bezprostředně po fázi iniciální a trvá 4-6 měsíců.

Přestože TBC je dnes již poměrně vzácná, je na ni třeba stále myslet - zvláště u rizikových skupin obyvatelstva. Zvláštní pozornost je třeba věnovat také osobám sociálně slabým a nepřizpůsobivým, protože svým způsobem života mohou být zdrojem mikroepidemií. Při déletrvajících necharakteristických potížích (únavnost, hubnutí, subfebrilie) a při změně charakteru kašle u kuřáků, která trvá déle než 14 dní, je potřebné a indikované rentgenové vyšetření hrudníku.

Zdroj: www.khsstc.cz, zdravi.euro.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza ještě zdaleka není onemocněním "z minulosti"

Každou vteřinu se na světě infikuje tuberkulózou jeden člověk.

Tuberkulóza napadá nejen plíce, ale i pohlavní orgány nebo kosti

Každý případ tuberkulózy lékaři nahlásí speciálnímu registru. I proto můžeme s jistotou říci, že v loňském roce onemocněno 680 lidí. A 117 z nich byli cizinci. Ukazuje se, že častěji onemocní muži – dokonce dvojnásobně. Každý pátý nemocný s tuberkulózou je starší než 75 let. Kromě plicní formy této nemoci existuje i mimoplicní, která napadá lymfatické uzliny, mozkomíšní pleny, pohlavní ústrojí nebo zuby.

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce