Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

V onkologii by drahou biologickou léčbu měl dostat každý, komu pomůže

( ČTK | přečteno: 8668x )

V onkologii by drahou biologickou léčbu měl podle přednosty onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice profesora Luboše Petruželky dostat každý, komu pomůže.

shutterstock.com

Léčebnou strategii určí týmy odborníků různých medicínských oborů. Dobrou zprávou pro pacienty je, že zdravotní pojišťovny začaly tuto týmovou spolupráci finančně podporovat - od letošního roku je pro ni kód, řekl přednosta.

Zdůraznil individuální přístup k léčbě s možností "ušít" ji každému pacientovi na míru. Onkologové zpracovali odborné standardy léčby, vedou registry nákladné léčby a z Národního onkologického registru mají představu o očekávaných počtech pacientů a úmrtí na zhoubné nádory.

"My víme, kolik pacientů pravděpodobně budeme léčit, teď je třeba k rozhodování přistupovat racionálně v týmech. Myslím, že základní problém je v tom, že peníze nejdou za pacientem, pokud by šly za ním, bylo by to snazší," řekl profesor.

Uvedl, že centra mají limitované rozpočty na léky. Teď na počátku roku podle něj nikdo na léčbu nečeká, jde o to, až budou centrům peníze docházet, aby pojišťovny byly otevřené k diskusi o navýšení peněz. Obvykle v druhé půli roku onkologové varují, že peníze dojdou. "Ke konci loňska jsme, dá se říct, problémy s nasazováním léčby neměli - ale vyžadovalo to racionální indikaci," shrnul Petruželka.

Docentka Petra Tesařová z téže kliniky doplnila, že rakovinou v Česku onemocní za život každý třetí člověk, zemře na ni každý čtvrtý. Zásadní podle ní je racionální léčba, aby se s penězi neplýtvalo. I když má obor standardy, registr a 13 komplexních center, v onkologii se podle Tesařové plýtvá. Například když způsobí onkologická léčba pacientovi řídnutí kostí, nemůže dostat lék od onkologa, musí ke specialistovi.

Podle Tesařové peníze unikají i tím, že pojišťovny uzavírají smlouvy se zařízeními, která nemají s onkologickou léčbou dost zkušeností. Problémem je podle ní i "druhý názor", kdy by dokumentaci a výsledky pacienta zhodnotil další odborník a pojišťovny to zaplatily. Když chce pacient jiný názor, podstupuje vyšetření znovu, to se pojišťovnám prodraží.

Nesmyslné podle Tesařové je i to, že pojišťovny platí lépe za hospitalizační léčbu než ambulantní. Podporují tak směrování pacientů do nemocnic, přitom pro pacienta je výhodnější na léčbu jen docházet.

Do budoucna by podle Tesařové bylo potřeba sladit odborné standardy s tím, co jsou ochotny hradit zdravotní pojišťovny. Lékaři podle ní nechtějí nadále být zneužíváni k tomu, aby museli říkat pacientům, že léčba je nutná, ale pojišťovna ji neuhradí. O tom by podle Tesařové měla vyjednávat pojišťovna přímo se svým klientem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce