Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

V Peru se šíří mor

( Renata Vyšínová | přečteno: 8812x )

V Peru zemřel čtrnáctiletý chlapec na mor. Dalších třicet lidí se nakazilo. Mor má od středověku pověst zabijáka – tenkrát během tříleté epidemie vybil třetinu Evropy, tedy přes 25 milionů lidí. Je jisté, že se teď už nic podobného stát nemůže? Po zkušenosti s prasečí chřipkou jsme možná ostražitější.

shutterstock.com

Ministr zdravotnictví Peru oznámil, že většina nemocných se nakazila dýmějovým morem, který se přenáší štípnutím blechy. Mezi nemocnými byl ale zjištěn i plicní mor, tedy jedna z nejvíc smrtících infekčních chorob, přenášející se stejně jako třeba chřipka. Na mapě světa je Peru dost daleko na to, abychom se začali bát. Ale Mexiko vypadalo také bezpečně daleko, když se začalo mluvit o prvních obětech zabijácké chřipky, kterou známe jako prasečí. Zatím ale není důvod k jakékoli panice - a to ani v případě, že jedete do Peru. Pokud nebudete navštěvovat chudinské čtvrti, pak jste v bezpečí. Navíc oblast s výskytem choroby bude jistě uzavřená a v karanténě - tak nás uklidňovali i v Centru cestovní medicíny.

Původce moru

Původcem onemocnění je bakterie Yersinia pestis. Jak uvedlo naše Ministerstvo zdravotnictví, původce nemoci je stále přítomný v mnoha zemích Afriky, bývalém Sovětském svazu, Americe a Asii. Ostatně i v Peru se s morem potkali asi před patnácti lety, kdy zabil několik desítek lidí. Před pěti lety zabíjel v Kongu.

Mor je nejčastěji přenášen pokousáním infikovanou blechou a přímým kontaktem s nakaženým hlodavcem. Přenos je možný vdechnutím nebo požitím infekčního materiálu. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) patří mezi nejsmrtelnější infekční onemocnění. Úmrtnost dosahuje 30 %, u neléčených případů až 60 %.

Klinické příznaky

Po inkubační době, trvající od 3 do 7 dnů, se projeví první příznaky podobné chřipce. Charakteristické příznaky jsou: horečka, třesavka, bolest hlavy, celková slabost, zvracení a nevolnost. Podle webu Ministerstva zdravotnictví se může projevit ve třech různých formách: bubonické, septické a plicní.

Bubonická forma

Bubonická (dýmějová) forma moru se vyskytuje nejčastěji, dochází k ní po pokousání infikovanou blechou nebo kontaminací rány infekčním materiálem. Projevuje se zduřením místních uzlin, horečkou, bolestí hlavy, slabostí. Není přenosná z člověka na člověka.

Septická forma

Pokud se původce onemocnění pomnoží v krvi, rozvíjí se septická forma moru. K příznakům patří horečka, vyčerpání, bolest břicha, šok a krvácení do kůže a vnitřních orgánů. Septická forma není také přenosná mezi lidmi.

Plicní forma

Infikuje-li Yersinia pestis plíce, rozvíjí se plicní forma moru. Jde se o nejvíce virulentní a nejméně častou formu. Probíhá jako prudký zápal plic a smrt může nastat již během 24 hodin od nakažení. Může dojít k přenosu kapénkovou infekcí.

Léčba a prevence

Pro snížení rizika komplikací a smrti je důležitá rychlá diagnóza a léčba. Proti moru dobře zabírají antibiotika. Odborníci se shodují, že první mrtví mají tu smůlu, že zemřou dřív, než je nemoc rozpoznána. Další nemocní se mohou díky antibiotické léčbě uzdravit. Je nezbytné, aby lidé nacházející se v oblastech s výskytem moru dodržovali preventivní opatření týkající se pokousání blechou a manipulace s těly uhynulých zvířat, vyvarovali se kontaktu s pacienty, kteří jsou plicní formou moru nakaženi.

Odborníci očekávají v nejbližších letech vznik světové epidemie. Už ji předpovídali v souvislosti s prasečí chřipkou. Bojíte se jí? Dejte nám vědět prostřednictvím diskuse nebo nám napište!

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce