Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

V zimě je potřeba věnovat kloubům kvalitní péči

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5886x )

Zima je období, kdy se vystavujeme zvýšenému riziku úrazu, a to nejen při zimních sportech, ale i při samotném pohybu na ulici. Naše tělo v těchto zimních měsících pociťuje vyšší zátěž, a právě proto naše klouby potřebují kvalitní péči. Prevence a správná výživa jsou základním kritériem, jak předejít úrazu nebo jak pomoci organismu při rekonvalescenci.

shutterstock.com

Mnoho lidí má mylnou domněnku, že bolesti kloubů postihují pouze starší generaci. Ve skutečnosti jimi čím dál tím častěji trpí i mladí lidé. Příčin může být celá řada, nejčastěji genetická dispozice, nevhodná životospráva, nadváha, přetěžování kloubů při sportu nebo následek úrazu. Právě zimní období je pro poškození kloubů při úrazu tím nejrizikovějším. Rychlé sporty, jako lyžování a bruslení, nebo zvýšené riziko pádu na ulici pokryté ledovkou mohou přivodit úrazy, které si často vyžádají dlouhodobou rekonvalescenci.

Jednou z prevencí chránících klouby před jejich poškozením je zvýšený přísun vitaminů, zejména vitaminu C, beta-karotenu, vitaminů E a D a rostlinných antioxidantů (např. flavonoidy a barevné pigmenty), které mají antioxidační účinek. Dále se doporučuje zvýšený příjem pojivových bílkovin (kolagen, elastin), mukopolysacharidů (chondroitin) nebo jednotlivých sacharidových cukerných komponent (glukosamin), a to zejména v kombinaci s nutraceutiky s protizánětlivým účinkem. Jde především o omega-3 polynenasycené mastné kyseliny eikosanovou a dokosahexaenovou a metylsulfonylmetan.
„Tyto látky lze získat ze správně zvoleného složení denní stravy, jako např. z dostatku ovoce bohatého na barevné pigmenty (borůvky, maliny, brusinky), rybích produktů a zeleniny. U zvýšené fyzické aktivity pak obohacením diety vhodně vybranými doplňky stravy,“ dodává MUDr. RNDr. Vilím Šimánek, DrSc.

„Jakmile je dokončen růst těla, nastartuje se přirozené stárnutí a automaticky dochází k opotřebování kloubního aparátu, a to rychleji při nezvyklé a nadměrné zátěži kloubů. Jde o proces, kdy se kvalita kloubní chrupavky snižuje jejím stárnutím a opotřebením. Je prokázáno, že lépe vyživovaná chrupavka je odolnější. Proto je vhodné jako součást komplexního řešení této problematiky užívat i příslušné doplňky stravy. Liší se ve složení, množství a obsahu účinných látek (glukosamin, chondroitin apod.), stejně jako v ceně,“ říká MUDr. Bohumil Ždichynec, CSc., a dodává: „Na rozdíl od běžných léků z řady analgetik a nesteroidních antiflogistik nastupuje u doplňků popsaný účinek pozvolna, projeví se až po 4–6 týdnech pravidelného užívání. Po jejich vysazení naopak účinek obvykle přetrvává delší dobu. Proto je možné po 3 měsících užívání udělat asi 2–3měsíční přestávku.“

Nejen klouby, ale také nejrůznější onemocnění nás mohou v zimě potrápit. Proto bychom se na sportování a procházky venku měli teple oblékat. Několik vrstev oblečení je základní součástí výbavy. Další prevence nachlazení spočívá především v posilování obranyschopnosti organismu a dodržování zásad zdravého životního stylu. V dnešní době můžeme také našemu organismu poskytnout potřebné látky pomocí kvalitních doplňků stravy, které nám pomohou se před onemocněním ochránit. Účinné jsou zejména vitamin A, B komplex, vitamin C, antioxidanty, jód, zinek nebo měď. Vhodné jsou také doplňky stravy na bázi betaglukanů. To jsou čistě přírodní látky podporující imunitu a obnovující obranný systém těla. Zdrojem betaglukanů jsou houby (např. přípravky z hlívy ústřičné), ječmen, oves a kvasinky.

Přehled účinných látek obsažených v kvalitních kloubních preparátech:

  • Chondroitin sulfát – mukopolysacharid zabezpečující elasticitu a dlouhodobou funkčnost chrupavky.
  • Glukosamin sulfát – látka nezbytná pro syntézu komplexních sacharidů v kloubní tekutině a vazivu, má protizánětlivý a analgetický účinek.
  • MSM (metylsulfonylmetan) – látka s analgetickými a protizánětlivými účinky.
  • Polynenasycené esterifikované mastné kyseliny – podporují zdraví a pohyblivost kloubů, potlačují zánět.
  • Aminokyseliny – mají pozitivní vliv na kvalitu kloubů, kostí a chrupavek.
  • Vápník a hořčík – pomáhají udržovat zdravé kosti.
Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - práce, domácnost, elektrické vedení

Poranění elektrickým proudem je častým typem poranění, se kterým se můžeme setkat i na ulici, doma, kdekoliv ve městě, v práci, ale i v přírodě. Poškození se projeví různým stupněm bezvědomí, křečemi, hluchotou, slepotou, poruchami hybnosti nebo čití.

Poranění hrudníku

Mezi vnitřní orgány, které jsou tímto ohroženy počítáme především srdce a plíce, ale také velké cévy, které se v hrudníku nalézají.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce