Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

( Markéta Grosmanová | přečteno: 10208x )

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

shutterstock.com
Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit. Ne vždy se to ale podaří. Na vině je nedostatečná prevence.

Velká očekávání se dnes vkládají do vakcíny proti viru, který způsobuje nádor děložního čípku. Zhruba za rok a půl by se mohla používat. Problém je ovšem v tom, že ochrání jen část žen, pravidelné prohlídky navíc zůstanou tou nejlepší ochranou.

Důvody jsou hned dva. K jejich pochopení je třeba vědět, jak nádor vzniká. Je totiž jediným ze všech zhoubných bujení, o kterém se prokazatelně ví, že příčinou jeho vzniku je virus. Jde o poměrně běžný vir s názvem human papilloma virus (HPV). Má celkem 100 variant, přičemž většina z nich je neškodných. Pokud se do těla dostane, tak si toho ani nevšimnete, žádné potíže mít nebudete a zhruba do roka či dvou se tělo s nákazou vyrovná, a ta odezní. Do té doby můžete nakazit další partnery. Nemoc se totiž přenáší sexuálním kontaktem.

Celosvětově je rakovina čípku děložního druhým nejběžnějším karcinomem zasahujícím ženy a druhou hlavní příčinou úmrtí na rakovinu u žen. V České republice je ročně nově odhaleno 1000 nových případů rakoviny čípku.

Nákaza některými z typů ale může mít určité projevy, nejčastěji jde o bradavice nebo jiné novotvary, které nejsou zhoubné. Nejrizikovější typy viru – především jde o HPV 16, 18, 31 a 45 - pak mohou vést k rozvoji nádoru děložního čípku u žen – ta je častější - či análnímu nádoru u mužů. První dva pak mohou za 70 procent všech nádorů děložního čípku. A právě jen proti nim zabírá vakcína.

Druhým důvodem je to, že vakcína je určena jen ženám, které se ještě nemohly nakazit, čili neměly sexuální styk. Čeští gynekologové by proto očkování doporučovali dívkám ve věku 15 let. A další špatná zpráva: nebude hrazena ze zdravotního pojištění a celková cena vakcinace, ke které budou potřeba tři dávky, se rozhodně vyšplhá na několik tisíc korun.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce