Inzerce

Ve slánce jsou skryty problémy se srdcem a ledvinami

13. srpna 2010, Irena Waldhauserová   |   přečteno: 7047x

K snídani páreček, k obědu hotovka v restauraci, večer pytlík slaných chipsů - je vám to povědomé? Pak i vy přispíváte do statistik, které říkají, že jíme třikrát víc soli, než je "zdrávo". Na otázky, kolik soli škodí nebo co si můžeme její nadměrnou spotřebou způsobit, odpovídal MUDr. Petr Fráňa, Ph.D. z II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

foto: shutterstock.com
ORDINACE.cz DOPORUČUJE
  • Snídaně – 150 g vepřové párky s hořčicí a chlebem
  • Polévka – 300 ml gulášová
  • Oběd – 150 g Španělský ptáček, rýže, nakládaná okurka
  • Večeře – 400 g Pizza se šunkou, sýrem, olivami a kečupem

Je vám tenhle jídelníček povědomý? Pak vězte, že obsahuje 4 – 8násobek denního příjmu soli, který je považován za dostatečný pro zdravého dospělého člověka, a víc jak 2,5násobek množství, který podle odborníků neohrožuje naše zdraví.

Chlorid sodný, adoptovaný lidmi jako kuchyňská sůl, je sloučenina sodíku a chlóru. Ionty obou prvků jsou pro fungování biologických pochodů v lidském těle nezbytné. MUDr. Petr Fráňa, Ph.D. z II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně jejich úlohu specifikuje: "Spolu s dalšími minerály a stopovými prvky se podílejí na udržování rovnováhy tekutin a výši krevního tlaku, nezbytné jsou také pro správnou funkci srdce, nervů a svalů i pro vstřebávání různých látek ve střevě či ledvinách."

MUDr. Fráňa také odpovídá na otázky, které nás v souvislosti se solí pálí nejvíc:

Kolik by měl člověk solit, aby to bylo ještě zdravé?

"Přestože by dospělému člověku stačil denní příjem asi 2 – 4 g soli (v závislosti na stupni fyzické aktivity), v současné době představuje průměrná spotřeba v naší společnosti více než 16 g na den, což je téměř trojnásobek oproti doporučeným hodnotám. Světová zdravotnická organizace i národní společnosti pro kardiovaskulární prevenci proto bijí na poplach a doporučují omezit denní příjem soli pro dospělé pod 6 g na den. Tato denní dávka je považována za bezpečnou a zdraví neškodnou, neboť nadbytek soli je vyloučen ledvinami do moče. Problém může nastat, pokud příjem soli převyšuje denní doporučené dávky nebo má člověk onemocnění ledvin, které omezuje vylučování nadbytku soli."

Jaký problém? Když budeme solit moc, co se může stát?

"I když je sůl pro lidské tělo potřebná a velmi důležitá, její nadbytečný příjem nepříznivě působí na kardiovaskulární systém a poškozuje funkci ledvin. Nadbytečný přísun soli ničí chuťové buňky a snižuje citlivosti na slanou chuť. Začarovaný kruh pak končí dalším bezděčným dosolováním.

Mezinárodní lékařské výzkumy již dříve ukázaly, že vysoký příjem sodíku v podobě soli má velmi těsný vztah se zvyšováním krevního tlaku, protože sodík, mimo jiné, zadržuje v organismu vodu. Ve společnostech s trvalým příjmem soli nad 8 g denně byl zjištěn významný nárůst nemocných s hypertenzí.

Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem při vzniku kardiovaskulárních a mozkových příhod a podílí se také nemalou měrou na poškození ledvin a cév. Téměř 50 % ze všech úmrtí tvoří právě kardiovaskulární příhody (srdeční infarkt a srdeční selhání). Selhání ledvin pak odkazuje pacienta k trvalému několikahodinovému očišťování krve, které je nutné podstupovat i vícekrát do týdne.

Přitom snížení spotřeby soli, třeba jen o jeden gram denně, způsobí pokles krevního tlaku, který ve svém důsledku vyvolá ve velké populaci významné snížení kardiovaskulární nemocnosti a úmrtnosti, jak to již prokázaly mnohé klinické studie u nás i ve světě. Kromě běžné zdravé populace by zcela určitě měly dodržovat denní doporučené dávky soli osoby s vysokým krevním tlakem, srdečním či mozkovým onemocněním, lidé s onemocněním ledvin a s otoky."

Jaká jsou tedy obecná doporučení pro konzumaci soli?

"Snížení celkového příjmu soli pod 6 g denně, prakticky to znamená:

  • odstranit slánku z jídelního stolu,
  • zvýšit příjem čerstvých či mražených potravin, ovoce a zeleniny,
  • při přípravě, vaření a konzumaci pokrmů omezit dosolování,
  • snížit příjem konzervovaných a sterilizovaných pokrmů a uzenin,
  • ke zvýraznění chuti pokrmů použít byliny, česnek a cibuli namísto přidání soli."


Možná se vám daří držet solení na uzdě, nebo vám naopak připadá, že pořádně neosolené jídlo byste nepozřeli. Podělte se s ostatními o své pocity a zkušenosti v diskusi nebo nám napište!

autor: Irena Waldhauserová , Ordinace.cz

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
Jirka1 poděkování

Prosím vás prostudujte si kandidáta Nobelovy ceny Dr.Joe Wallacha na satahuj,ulož to Rapidshare pod lékaři.Je tam zvuková nahrávka jeho přednášky.Doporučuji stáhnout a vypálit.Celé naše zdravotnictví je fatální omyl,viz blábol o cholesterolu a půl miliónu slepých občanů(VPMD),vajíčkové šílenství a chybějící zeaxanthin a lutein.Ponese někdo trestní odpovědnost za vyvražďování občanů českým zdravotnictvím?Vše je blbě.Doporučuji občanům prostudovat Internet,především Dr.Matthiase Ratha,Dr.Dwighta Lundella a Wallacha.To,co se děje u nás je horor.Doktorské zrůdy,pokud se nechcete u nich léčit jedy,jsou schopny vám otrávit potraviny.Bohužel v této nešťastné zemi jsou dvě skupiny lidí.Naivní,neinformovaní občané a dobře organizované mafiánské gangy prorostlé do zdravotnictví,justice a policie.Pokud vyčníváte z řady,jsou schopny se vám vloupat do bytu bez známek poškození a z života vám udělat peklo.Bude Čr.někdy právním státem,který bude chránit občana? Jsem optimista.Tak někdy mezi třetím a čtvrtým tisícilítím nl.

Reagovatpoděkovatnahlásit

18. června 2011, 06:10:08


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Nové články emailem
Anketa
Měl by stát a zdravotní pojišťovny podle vás více přispívat na léčbu celiakie?
Zatím hlasovalo 90 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Věra (Proti zácpě fungují probiotika) 22. května 2017, 17:37:27

    prolacton na cesty je ted super, zkuste Diskutovat

  • tomas (Tenisový loket) 22. května 2017, 08:17:48

    tenisák jsem měl půl roku. ultrazvuk nepomohl, rázovou vlnu jsem odmítl (zdálo se mi to… Diskutovat

  • Petra (Hepatitida C a těhotenství) 21. května 2017, 11:54:02

    Dobry den,chci se zeptat pokud ma novorozenec protilatky na hep.c a matka byla pred otehotnenim… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.