Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vědci vytvářejí program, který z řeči rozpozná některé nemoci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4917x )

Stačí promluvit a vědci zjistí, zda netrpíte některým z neurologických onemocnění - například Parkinsonem. Zatím to zní jako utopie, ale vědci z Vysokého učení technického v Brně už pracují na počítačovém programu, který to prostřednictvím analýzy řeči rozpozná. Řeč se podle brněnských vědců může stát při určení některých diagnóz podobně užitečným nástrojem jako třeba vzorek krve u jiných nemocí.

shutterstock.com

Myšlenka automatické detekce logopedických vad je stará asi šest let. Přibližně před rokem a půl se odborníci z Ústavu telekomunikací Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT a univerzitního Centra SIX začali věnovat tomu, jak se řeč mění v závislosti na neurologickém onemocnění. Spolupracují při tom s lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny.Problémy s řečí jsou průvodním jevem Parkinsonovy choroby. Nemocní obvykle vyhledají lékaře až v pokročilejším stadiu, když už mají vážné problémy při komunikaci se svým okolím. Rodina a kolegové jim začínají dávat najevo, že špatně mluví a že jim není rozumět. "Prevence v této oblasti zatím moc velká není, naší snahou proto je, aby připravovaný systém pomohl urychlit diagnostiku, popřípadě pomáhal lékařům vyhodnotit, jak například zabrala předepsaná medikace a jak je léčba úspěšná," uvedl vedoucí výzkumného týmu Zdeněk Smékal.

Čtěte také: Vědci došli k překvapivému názoru, že Parkinsonova choroba začíná v nose

Parkinsonova nemoc se může projevovat například hlasovým třesem, sníženou intenzitou hlasu, zvýšenou nosovostí, neúmyslnými pauzami, náhlým zrychlováním či zpomalováním. Celkem lze sledovat až několik tisíc různých parametrů řeči. "Vyhodnocení takového počtu by bylo příliš složité a zdlouhavé, proto se momentálně pokoušíme pomocí algoritmů nalézt takové parametry, které by spolehlivě odlišily řeč zdravého člověka od řeči nemocného," řekl další z výzkumníků Petr Sysel.   

Lékaři sledují řečový projev svých pacientů s neurologickými chorobami už nyní. Není sice pravděpodobné, že by nové metody zcela nahradily úsudek lékaře, ale mohou mu posloužit jako určité vodítko. Počítačové vyhodnocení by zároveň mohlo práci lékaře výrazně urychlit a usnadnit.     Vědci nyní budují databázi testovacích nahrávek řeči pacientů s Parkinsonovou nemocí v různém stadiu, ale i zdravých lidí. Plnění databáze je zdlouhavé, nahrávky se totiž pořizují pod dohledem logopedického specialisty, který s dobrovolníky prochází vybraná cvičení. Následně je nutné nahrávky rozstříhat na jednotlivá cvičení, označit subjektivním hodnocením projevů nemoci a připravit pro výpočet parametrů, který už probíhá automaticky. Databázi chtějí experti z VUT zaplnit do konce roku.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce