Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Věděli jste, že vysoký cholesterol můžete zdědit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6289x )

Familiární hypercholesterolemie (FH) je nejčastější dědičně podmíněná metabolická choroba. Projevuje se vysokou hladinou cholesterolu v krvi. V České republice jí trpí přibližně každý 250. člověk.

shutterstock.com

Moderní možnosti v léčbě i prevenci

Obecně je pro prevenci vysokého cholesterolu v krvi důležitý dostatek pohybu a správný jídelníček. Klíčová jsou pravidelná vyšetření hladiny cholesterolu v krvi. Cholesterol je pro funkci našeho organismu velmi důležitý. Jedná se o základní stavební kámen povrchu všech buněk, stavební látku hormonů a je také nepostradatelný pro tvorbu vitamínu D, který zabezpečuje např. pevnost kostí. Pokud máme ale v krvi cholesterolu nadbytek, má tendenci se usazovat v cévních stěnách a způsobovat jejich ucpávání.
„Velký význam v tomto ohledu sehrávají tuky v našem jídelníčku. Ty by měly pokrývat nejvýše 35 % celkového energetického příjmu, což v praxi představuje asi 70 g tuků na den. Velmi důležité je přitom jejich složení. Zatímco tuky s převahou nenasycených mastných kyselin podporují snižování cholesterolu, a takové tuky by měly tvořit 2/3 ze všech přijatých tuků, tuky s převahou mastných kyselin nasycených, pokud jich máme ve stravě mnoho, podporují zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a celkově zvyšují srdečně-cévní riziko. Prakticky to znamená upřednostňovat na mazání kvalitní tuky rostlinného původu, vařit s použitím rostlinných olejů (ideálně řepkový, příp. olivový), jíst častěji ryby a nevyhýbat se oříškům. Naopak je třeba snížit spotřebu másla, sádla, ale také uzenin, tučného masa, tučných mléčných výrobků, jemného a trvanlivého pečiva, zejména druhů s polevou či náplní,“ upozorňuje Věra Boháčová, DiS., nutriční terapeutka a místopředsedkyně Sekce výživy a nutriční péče, z.s.

Čtěte také: Vysoký cholesterol může zkrátit život i dětem

V případě dědičně podmíněného zvýšeného cholesterolu v krvi však jen pravidelný pohyb a úprava jídelníčku nestačí. Pacienti s dědičně zvýšenou hladinou cholesterolu – tzv. familiární hypercholesterolemií – musí pravidelně užívat léky na jeho snížení.
„Máme k dispozici účinné léky, které hladinu cholesterolu v krvi dokáží snížit. Navíc přicházejí i nové inovativní léčivé přípravky, jež koncentraci cholesterolu v krvi redukují významně více a současně mají méně vedlejších účinků. Oproti současné léčbě je také možné podávat je podkožně jen jednou za dva týdny nebo za měsíc, a po řádném vyškolení jsou tyto léky určené pro podávání samotnými pacienty,“ dodává doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D., internista ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a předseda ČSAT, která sdružuje lékaře a vědecké pracovníky pracující v oblasti diagnostiky, léčby a výzkumu aterosklerózy. Úhrada této moderní léčby familiární hypercholesterolemie se vyvíjí v Evropě nadějně. Letos došlo ke schválení úhrady inovativní léčby na Slovensku a očekáváme, že v příštím roce bude dostupná také pacientům v České republice.

Rodinná anamnéza je klíčová

Dědičně zvýšený cholesterol mohou pacienti zdědit po jednom, nebo dokonce po obou rodičích. V prvním případě se jedná o častější, tzv. heterozygotní formu. Pokud ovšem mají oba rodiče familiární hypercholesterolemii, může jejich potomek mít homozygotní formu, tedy dědičně zvýšený cholesterol zděděný po obou rodičích. Jedinci s tímto onemocněním mají přibližně čtyřnásobně zvýšené hladiny LDL cholesterolu, s čímž souvisí i zvýšené riziko komplikací. Například infarkt myokardu může postihnout pacienta s homozygotní formou nemoci již mezi 20. a 30. rokem věku. Jsou známy dokonce i případy infarktů u dětí mladších 10 let. V České republice je odhadován počet pacientů s homozygotní formou FH asi na 20 osob, podchycených a léčených je ale pouze 14 z nich.
„Jedná se o vzácné onemocnění, o kterém lidé prakticky nevědí. Je však vysoce nebezpečné pro zdraví a život. Léčba musí být dlouhodobá, celoživotní, ale má jednoznačně pozitivní výsledky. Právě včasná diagnostika, která spočívá v měření cholesterolu, zhodnocení rodinné anamnézy a genetického vyšetření, může nemocné ušetřit závažných komplikací,“ uzavírá doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D.

Čtěte také: Srdeční infarkt u žen může mít jiné příznaky než u mužů

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cholesterol

Chtěl bych vědět, jaká je přípustná hranice cholesterolu v organismu a v jakých jednotkách se uvádí.

Dotaz na aterosklerozu

Potřebovala bych zjistit něco o Ateroskleroze a jejich rizikových faktorech?

Cholesterol

Cholesterol je základním stavebním kamenem stěn buněk, ale také nutností pro tvorbu především pohlavních hormonů, hormonů nadledvin a žlučových kyselin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce