Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Věkem podmíněná makulární degenerace - nová metoda znamená naději

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8656x )

Chirurg Očního centra Praha doc. MUDr. Jiří Pašta, CSc., FEBO provedl 22. června unikátní implantaci Schariothovy makulární čočky. Jedná se o první operaci svého druhu na soukromých klinikách v ČR. Novinka představuje velkou naději pro pacienty s dosud neléčitelnou věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD).

shutterstock.com

Věkem podmíněná makulární degenerace (VPMD) je nejčastější příčinou těžké ztráty zraku u starších lidí. Zejména její „vlhká“ forma postupuje velmi rychle a dokáže zničit zrak během několika týdnů či měsíců. Toto onemocnění, patří k nejzávažnějším onemocněním sítnice a v rozvinutých zemích je nejčastější příčinou praktické slepoty. Nedá se dosud léčit, pouze zpomalovat.

Čtěte také: Věkem podmíněná makulární degenerace ohrožuje stále více čechů

Současné řešení pro pacienty s VPMD spočívalo v rehabilitačních pomůckách pro slabozraké, jako jsou brýle, lupové brýle, lupy a jiné zvětšovací pomůcky či elektronická zařízení. Tyto pomůcky jsou pro pacienty řešením, ale jejich nevýhodou je obtížná manipulace, redukce zorného pole, vysoká cena a zároveň pacientům vadí i společensky. Druhou možností dosavadní léčby bylo pro pacienty chirurgické řešení speciálními nitroočními čočkami, které jsou sice funkční, ale mají řadu nevýhod jako je například redukce vidění na dálku, zmenšení zorného pole, problém s adaptací vidění nebo možnost implantace jen v kombinaci s operací šedého zákalu.

Více než 30 milionů lidí na světě je dnes postižených věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD). Přibližně 15 % z nich má pokročilé stádium onemocnění ve formě vlhké formy VPMD. Předpokládá se, že celosvětově počet obyvatel starších 65 let se více než zdvojnásobí ze současných 390 miliónů na 800 miliónů v roce 2025. Experti předpovídají, že počet pacientů s vlhkou formou věkem podmíněné makulární degenerace bude úměrně stoupat.

Čtěte také: OCT - neinvazivní vyšetření zraku

Schariothova makulární čočka je zcela novou nitrooční čočkou, která pacientům s VPMD přináší novou šanci na vidění. Jedná se o snadné a bezpečné chirurgické řešení, při kterém je pacientovi do lepšího oka implantována bifokální nitrooční čočka s centrální optikou. Výhodou Schariothovy makulární čočky je dostatečné zvětšení, které zachovává zorné pole pacienta (nezmenšuje jej) a neovlivňuje vidění do dálky. Ačkoli tato nitrooční čočka byla implantována ve světě a v Evropě ve velmi malém množství, podle dosavadních výsledků se zdá, že by právě Schariothova makulární čočka mohla být pro pacienty s VPMD novou šancí na lepší vidění.

První operovanou pacientkou, které v Očním centru Praha pan docent Pašta implantoval novou Schariothova makulární čočka, byla 87-letá paní z Mostu. Po operaci pacientka nyní vidí bez optických pomůcek i na blízkou vzdálenost. K průběhu této unikátní operace pan docent Jiří Pašta říká:
“Operace proběhla zcela v pořádku a první výsledky se zdají být velmi dobré. Věřím, že tato nitrooční čočka znamená nadějný způsob řešení vidění do blízka u pacientů s makulární poruchou”.

V současné době stojí operace Shariothovy makulární čočky přibližně 40 000,- Kč. Probíhají však jednání s pojišťovnami, které by měly zákrok v blízké budoucnosti proplácet.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Ječné zrno

Ječné zrno je zánět mazové žlázky v očním víčku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce